Blåbärstårta med kardemumma!

När ja hade kräftskiva förra helgen passade jag även på att bjuda på en försenad födelsedagstårta! (egentligen ville jag bara ha en anledning till att få baka och bjuda på tårta…) Jag vet att min vän Malin har pratat om blåbärstårta hela semestern så tänkte låta hennes önskan slå in. Detta är Linda Lomelinos recept som jag adderat lemon curd och bigarråer till bara för att det är så himla gott. Tårtbottnen var superenkel att göra jämfört med andra tårtbottnar som skall gräddas var för sig. Här gör man bara en smet, häller i formen och sen delar man den i tre delar. Bottnarna blir väldigt luftiga och väger nästan ingenting! Grädden runtom är blandad med turkisk yoghurt så den känns mycket fräschare än gräddtårta.

10 bitar

Recept på blåbärstårta

Recept på Kardemummabotten:

3 stora ägg

3 dl strösocker

1 dl mjölk

1/2 tsk vaniljpulver

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk nystött kardemumma

Tårtfyllning:

Blåbärssylt
Lemon curd

Värm ugnen till 175 grader. Klä en form, 15 cm i diameter, med en hög krage bakplåtspapper, eftersom kakan kommer bli högre än formens kant. Vispa ägg och socker ordentligt ljust och pösigt. Värm mjölken tillsammans med vaniljpulvret och blanda det med äggblandningen.

Blanda mjöl, bakpulver och stött kardemumma i en skål. Sikta ner de torra ingredienserna i smeten och rör försiktigt tills allt är väl blandat och klumpfritt. Häll smeten i formen.

Grädda botten i ca 50 minuter.

Yoghurtfrosting:

4 dl vispgrädde (40%)

2 dl turkisk yoghurt (10%)

2 msk strösocker eller efter smak

Blanda grädden, yoghurt och socker i en skål och vispa med elvisp till en bredbar frosting.

Garnering:
Blåbär
Bigarråer

Sätt ihop tårtan:Dela botten i tre delar. Lägg den första botten på ett tårtfat. Bred ut ett jämnt lager yoghurtfrosting på botten och sedan sylten ovanpå. Lägg på nästa botten och bred på lite lemon curd och frosting.

Lägg på den sista bottnen och bred på sylt och sen ett tjockt lager frosting försiktigt ovanpå. Bred ett tjockt lager yoghurtforsting över hela tårtan. Gör ett randmönster i frostingen med en vinkelpalett eller baksidan av en sked, börja nedifrån och dra rakt upp. Garnera med blåbär och bigarråer.