Saftig Chokladtårta med jordnötsfyllning

Jättegod chokladtårta! Den här är chokladig och fylld med en jordnötssmörsfyllning.
påsktårta choklad

Foto: Andy Prhat

 

Recept på chokladtårta:

• 50 g smält och svalnat smör
• 1 dl kakao
• 2 dl vetemjöl
• 0,75 tsk bakpulver
• 0,75 tsk bikarbonat
• 1 krm salt
• 2 dl strösocker
• 1 ägg
• 1 dl mjölk
• 1 dl kokande vatten

Så här gör du chokladtårtan

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, 15 cm diameter och höga kanter, med smör. Bröa med kakao för att få en fin brun kant på chokladbottnarna.
2. Sikta ner kakao, mjöl, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Häll i salt och socker. Blanda.
3. Vispa ner ägg, mjölk, smör och kokande vatten. Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp. Häll i formen.
3. Grädda i cirka 40 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska inte vara kladdig i mitten när du känner med en sticka. Låt svalna helt.

Jordnötskräm till chokladtårtan:
• 2 dl jordnötssmör med bitar
• 125 g rumstempererat smör
• En nypa salt
• 3–4 dl florsocker
• 2 tsk grädde
• 1 tsk vaniljsocker

Blanda ihop alla ingredienser till
en jämn kräm.

Chokladglasyr till topping av chokladtårtan:

• 100 g mörk choklad
• 50 g smör

Smält samman på medelvärme
och låt svalna till en fastare kräm.
Den ska inte stelna innan du hällt
den över kakan.

Kanderade nötter till toppingen av chokladtårtan
• 3 msk ljus sirap
• 1,5 msk socker
• 0,5 tsk salt
• 70 g pekannötter
• 70 g pistagenötter

1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop sirap, socker och salt i en kastrull eller stekpanna.
2. Låt blandningen koka ihop ett
par minuter. Blanda i nötterna och rör runt. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper.
3. Ställ i mitten av ugnen i cirka
15 minuter och rör runt efter halva tiden. Ta ut och separera nötterna från varandra så gott det går och låt svalna helt.

Skär chokladkakan till tre lika stora bottnar. Lättast är att skära cirka
2 cm in i kakan runt hela och därefter skära igenom för att få bottnarna så jämna som möjligt. Lägg på hälften av jordnötskrämen och en tårtbotten till. Lägg på nästa lager jordnötskräm och den sista tårtbottnen. Häll över chokladglasyren och strö över de kanderade nötterna.

  1. Hej Cilla,
    Det är allt tur att du bor i Sthlm,annars hade man väl hängt på låset,när dofterna från Näset sprider sig norröver någon kilometer!
    Mvh Fabror Ingvar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Äppelkompott med calvados

Den här desserten är alltid lika uppskattad. Äppelkompott med lite crunchiga smulor och en smetana med smak av calvados. Äppelkompott är en uråldrig dessert men lika god för det. Arbetsinsatsen är dessutom minimal. Win win!

Appelkompott recept

Foto: Helén Pe

Äppelkompott med kaksmulor och calvados-smetana

25 min + 10 min i ugn
Gammeldags efterrätt med fantastisk smak. Smetana med calvados blir pricken över i:et.

Till 4 pers:

Äppelkompott

  • 600 g äpplen
  • 1 citron, gärna ekologisk
  • 1 1/2 dl rårörsocker
  • 1/4 dl vatten
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 25 g smör
  • 1 krm salt

Smulor:

  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl havregryn
  • 50 g smör
  • 3 msk ljust muskovadosocker
  • 1 krm salt

Calvados-smetana:

  • 100 g smetana
  • 1 msk florsocker
  • 1 msk calvados

Gör så här:

  1. Smulor: Sätt ugnen på 175° varmluft. Blanda alla ingredienser i en bunke eller matberedare. Mixa snabbt ihop till en smulig massa.
  2. Häll smulmassan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10–15 min, tills den är gyllene. Låt kallna och krossa sedan till fina smulor.
  3. Äppelkompott: Kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft.
  4. Värm socker och vatten i en stekpanna tills sockret smält.
    Tillsätt äpplen, citronskal och -saft samt kardemumma. Koka ihop tills äpplena är mjuka men fortfarande håller ihop. Tillsätt smör och salt. Låt svalna och fördela i skålar
  5. Smetana: Vispa alla ingredienser med elvisp till fluffig konsi-stens.
  6. Strö kaksmulor över kompotten. Lägg på en klick calvados-smetana och servera.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Chokladkakor med nutella!

Dessa chokladkakorna med nutella är härligt chokladiga och lite sega i mitten. Med flingsaltet på blir de en riktig höjdare för chokladälskaren och inte minst för nutella-älskaren! Du svänger ihop dem på tio minuter och gräddar dem i tio så de är inte långt borta när chokladsuget sätter in.

Chokladkakor nutella 3

Chokladkakor nutella
Chokladkakor nutella1

Chokladkakor med nutella & flingsalt

12 kakor
20 minuter

  • 2 äggvitor
  • 1,5 dl florsocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 krm salt
  • 1 dl nutella
  • några chokladkknappar
  • flingsalt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Vispa upp äggvita och florsocker riktigt vitt och fluffigt, det tar flera minuter.
  3. Blanda vetemjöl, kakao och salt i en bunke. Sikta ner det i äggfluffet och vänd runt med en slickepott tillsammans med nutellan.
  4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och klicka ut 12 klickar. Lägg dem med bra mellam emellan, de kommer flyta ut. Lägg på några chokladknappar på varje och grädde i mellersta delen av ugnen i ca 10-12 minuter. De skall vara lite sega när de kommer ut.
  5. Strö genast över flingsalt och lägg försiktigt på ett galler för att svalna.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Äppelknyten med mandelmassa- & nötfyllning

Jag älskar dessa saftiga knyten med äpplen och en  härlig
mandelmasse- och pekannötsfyllning. Min farmor brukade baka just bullar med nötter i och jag kan fortfarande känna doften av dem. Det går bra att byta ut pekannötter mot hasselnötter om man vill. Eller annan nöt för den delen =)

Appelknyten recept

Äppelknyten med mandelmassa
& nötter

40 min + 1 1/2 timme jäsning + 20 min i ugn

Till 32 knyten:

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 2 krm salt
  • ca 13 dl vetemjöl (780 g)

Fyllning:

  • 125 g pekannötter
  • 4 äpplen
  • 125 g mandelmassa
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 tsk vaniljsocker

Pensling:

  • 1 ägg

Sockerlag:

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke.
    Häll i mjölk och grädde. Rör
    så att jästen löses upp.
  2. Tillsätt smör, socker, kardemumma, salt och mjöl. Arbeta
    degen smidig i en köksmaskin. Låt jäsa under bakduk ca 1
    timme.
  3. Fyllning: Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka pekannötterna och rosta dem på en plåt mitt i ugnen ca 10 min. Ta undan ca 25 g till garnering och låt kallna.
  4. Kärna ur och riv äpplena på rivjärn. Krama ut lite av vätskan. Riv mandelmassan. Blanda mandelmassa, smör och vaniljsocker till en slät smet. Blanda i äpplen och pekannötter.
  5. Dela degen i två bitar och kavla ut till kvadrater, ca 40 x 40 cm. Skär ut 16 rutor ur varje kvadrat. Bred ut ca 1 msk av fyllningen på varje fyrkant och vik in hörnen mot mitten. Tryck till i mitten. Lägg knytena på plåtar med bak-
    plåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Höj ugnsvärmen till 200° varmluft.
  6. Pensla knytena med uppvispat ägg och strö över de sparade
    nötterna. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills de fått en fin
    gyllene färg.
  7. Sockerlag: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Pensla de nygräddade bullarna med sockerlagen så håller de sig saftiga längre.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Äppelkaka med citron

Saftig äppelkaka med citron, jag älskar typ allt med äpplen och den här kakan går enkelt att slänga ihop. Ät äppelkakan som den är eller med vaniljsås. Det kan se ut som att smeten skär sig när du har i äggen med den kommer gå ihop igen när du tillsätter mjölet.

Appelkaka2

Appelkaka4

Appelkaka

Äppelkaka med citron

Ca 9 portioner

  • 3-4 äpplen
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljust muscovadosocker eller strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • skal från 1 ekologisk citron
  •  45 g smör, 1 msk socker 0,5 msk kanel

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader. Kärna ur och skär äpplena i skivor.
  2. Vispa smör och socker ljust och lite fluffigt.
  3. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda till en jämn massa.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner i smeten omväxlande med mjölken. Riv citronskal och vänd runt i smeten.
  5. Smöra och bröa en form ca 22 cm i diameter eller täck den med bakplåtspapper. Jag använde en kvadratisk form, 20×20 cm. Bred ut smeten i formen.
  6. Tryck i äpplena och hyvla över lite smör över äpplena. Strö över strösocker och kanel.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills kakan fått lite färg och inte är kletig i mitten.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Äppelpaj med vaniljglass

Äppelpaj! Det här är min sambos favorit av typ allt jag bakat, han önskar konstant denna äppelpaj om han får välja! =D Äppelpajen som egentligen är en galette, då den bakas direkt på ett bakplåtspapper och inte i form, har ett frasigt pajskal och är fylld med goda karamelliserade äppelklyftor. Servera galetterna ljumna med vaniljglass eller vaniljsås. Dessutom är galetterna enkla att baka och de skall se rustika och hemgjorda ut.

Appelgalette

Foto: Helén Pe

Foto: Helén Pe

Äppelgalette med vaniljglass

30 min + 30 min för degen att vila + 25 min i ugn

Till 8-10 pers:

  • 150 g smör
  • 3 1/4 dl vetemjöl (210 g)
  • 2 msk florsocker
  • 1/4 tsk salt
  • 3 msk vatten

Fyllning:

  • 6 små äpplen
  • 25 g smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 msk mald kanel

Pensling:

  • 1 ägg

Garnering:

  • mandelspån

Tillbehör:

  • vaniljglass
  1. Skär smöret i bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt mjöl, florsocker och salt och mixa tills degen är smulig. Häll i vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 30 min.
  2. Fyllning: Kärna ur äpplena och skär i skivor. Stek dem i smöret med socker och kanel tills de har karamelliserats. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200° varmluft.
  3. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem på ett bakplåtspapper till rundlar, ca 20 cm i diameter, ca 3 mm tjocka. Lägg äppelskivorna runt i mitten på galetterna, ca 4 cm från kanten. Vik in kanterna över äpplena. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån.
  4. Grädda galetterna mitt i ugnen 25–30 min, tills de fått fin färg. Servera dem ljumna med vaniljglass.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Äppelpaj de luxe!

Här är en äppelpaj med lyx i kanten! Det tog sig tom hela vägen till omslaget på Allt om mat nr 13 som är ute nu! Den är gräddad med äppelkompott och mandelmassa, så det kan ju inte gå fel, och missa inte vaniljsåsen! Mumma!

äppelpaj mandelmassa

äppelkaka mandelmassa

Äppelpaj med mandelmassa & vaniljsås

Har du inte tid att göra äppelkompott går
det bra att använda färdigt äppelmos.

Till 8 pers:

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl (180 g)
  • 1/2 dl florsocker
  • 3 msk vatten
  • 1 krm salt

    Äppelkompott:

  • 3 äpplen
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl rårörsocker
  • 1 msk pressad citron

    Fyllning:

  • 50 g mandelmassa
  • 200 g äppelkompott, se recept
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk stötta kardemummakärnor
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 krm salt
  • 3 äpplen

    Tillbehör:

  • vaniljglass eller vaniljsås, se recept nedan

Gör äppelpajen så här:

  1. Skär smöret i kuber. Lägg smör, mjöl, florsocker, vatten och salt i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en deg. Platta till degen och plasta in. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
  2. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i
    diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 8 min.
  3.  Äppelkompott: Kärna ur äpplena och skär
    i små bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten, socker och citronsaft. Låt koka ihop till kompott. Mixa kompotten slät med mixerstav.
  4. Fyllning: Riv mandelmassan. Rör i mandelmassa och grädde i äppelkompotten. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i kardemumma,
    citronskal och salt.
  5. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor, 2–3 mm breda. Häll mandelfyllningen i pajskalet och lägg äpplena i formen i ett fint mönster.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 30 min tills fyllningen stannat och pajen har fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Recept på hemgjord vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • en liten nypa salt

Gör vaniljsås så här:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Lägg vaniljfrön och stång i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp och låt det stå och dra i 5 minuter.
  2. Vispa under tiden socker och äggulor poröst. Häll ner vaniljmjölken i äggblandningen och vispa runt.
  3. Häll sedan tillbaka alltsammans i en kastrull och värm försiktigt upp under ständig vispning till 85 grader. Sila tillsätt lite lite salt och låt svalna.

Appelpaj recept

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Brownies!

Mina godaste brownies! Dessa chokladbrownies bakade jag med kaffe för extra tyngd i smaken. Det smakar inte kaffe så bli inte avskräckt om du inte gillar kaffe. Det blir helt enkelt bara extra gott! Jag älskar dessa, kunde knappt fota dem utan att börja äta! Mums! ;P

Brownie notter

Browne 2
Brownie 1

 

Brownies

  • 175 g mörk choklad
  • 1 espresso eller 2 msk starkt kaffe
  • 120 g smör
  • 175 g ljust muscovadosocker
  • 2,5 msk kakao
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 2 krm salt
  • Rostade mandlar
  • Flingsalt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader. (jag har varmluft)
  2. Smält choklad och smör över ett vattenbad och häll i kaffet.
  3. När det är helt smält rör du i muscovadosockret i smör och chokladblandningen. Ta bort från vattenbadet.
  4. Rör i äggen och äggulorna. Ett i taget.
  5. Blanda mjöl, vaniljsocker och salt i en bunke. Sikta ner i smeten och vänd ihop till en jämn smet. Hacka rostade mandlar grovt och vänd ner i smeten men spar några att strö över.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång pajform eller en rund ca 22 cm. Häll i smeten och strö över hackad mandel och strö över lite flingsalt.
  7. Grädda i ca 20-25 minuter i mitten av ugnen. Grädda inte för länge, det är gott om de är lite kladdiga. Det är lättast att skära browniesen i bitar om den är kyld.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Mandelkaka med hallon & körsbär!

Denna mandelkaka med hallon bakade jag på landet i somras och har helt glömt att dela med mig av den här på bloggen. Jag blev nämligen väldigt sugen på den här om dagen! ;D
Den kanske inte ser så mycket ut för världen men den var jättesaftig och supergod! Du kan göra den glutenfri genom att byta t allt vetemjöl till mandelmjöl. Jag har toppat den med yoghurtgrädde som blir lite fräschare än grädde. Och citronen och hallonen gör verkligen sitt i den här kakan! Hoppas ni gillar den <3

Mandelkaka hallon

Mandelkaka med hallon, toppad grädde & körsbär

  • 3 ägg
  • 1,5 dl farinsocker
  • 75 g smält mör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 250 g frysta hallon
  • 0,5 citron, skalet

Tillbehör:

  • 2 dl grädde
  •  0,75 dl turkisk yoghurt
  • Skal från 0,5 citron
  • Några körsbär

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smöra och bröa en springform ca, 22 cm bred.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Vispa ägg och socker luftigt.
  5. Vänd i vaniljsocker, mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver.
  6. Rör i smöret och hälften av de frysta hallonen samt citronskal från en citron.
  7. Häll smeten i formen och lägg på resten av hallonen.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna.
  9. Vispa grädden med yoghurten, bred över kakan och riv över resten av citronskalet. Toppa med körsbär eller annat bär.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Plommonpaj!

Jag önskar att jag hade plockat plommonen i vår trädgård men får nog vänta ett par år till tills trädet växt till sig… Men jag vet att det är många andra som skördat MÄNGDER med plommon så här kommer en god och enkel plommonpaj!

Plommonpaj recept 1

Plommonpaj recept

Plommonpaj

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Fyllning:

  • 75 g mandelmassa
  • 1 ägg
  • 4 msk cremefraich
  • 2-3 nektariner eller 4 gula plommon
  • 5 plommon
  • 2 msk strösocker

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör om.
  3. Häll smöret i bunken och rör snabbt ihop till en deg.
  4. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform ca 20-22 cm. Nagga med en gaffel och ställ i frysen i 30 min.
  5. Grädda i 8 minuter i mitten av ugnen.
  6. Kärna ur plommonen och nektarinerna och skär i ca 2-3 mm tjocka skivor.
  7. Riv mandelmassan och blanda med cremefraiche och ägg. Bred ut i botten på pajskalet. Lägg på nektarinerna i en ring ytterst i formen och sen plommonen. Strö över socker och smula över mer pajdeg. Grädda sen i ca 25 minuter.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

7 desserter till kräftskivan

7 desserter till kräftskivan!

Avsluta kräftskivan med något riktigt gott! Här har jag samlat 7 desserter att välja mellan bl.a. Sorbet med bubbel, kladdkaka med maräng, cheesecake, sorbet, paj eller pavlova! Vilken väljer du till dina gäster? <3

Hallonsorbet

Foto: Helen Pe

Hallonsorbet med bubbel och pistageflarn

kräftskiva dessert

Kladdkaka med frasig maräng

kräftskiva dessert

Cheesecake med hallon

kräftskiva dessert

Pavlova med pistage & hallonkräm

kräftskiva dessert

Äppeldessert med vaniljglass

kräftskiva dessert

Kladdkaka med italiensk maräng

kräftskiva dessert

Enkel blåbärspaj

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Cheesecake med hallon & salt kolasås

Äntligen får jag dela med mig av detta receptet på  cheesecake med hallon och salt kolasås som jag gjorde på min födelsedag i juli… Jag har verkligen kopplat bort allt som har med datorer i sommar och därför har bloggen fått ligga på vänt…MEN en god cheesecake att svalka sig med kommer här!

Tips! Du kan även smaksätta cheesecaken med 1 tsk mortlad kardemumma om du gillar det!

cheesecake hallon

 

Cheesecake med hallonkompott & salt kolasås

Ca 10-12 bitar

Kexbotten:

  • 150 g digestivekex
  • 75 g brynt smör

Fyllning:

  • 175 g vit choklad
  • 250 g färskost
  •  1 gelatinblad
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde

Hallonkompott:

  •  250 g frysta hallon
  •  0,5 dl strösocker
  •  0,5 citron, saften
  •  0,5 dl vatten

Garnering:

Gör så här:

  1.  Blötlägg gelatinbladet.
  2. Bryn smöret i en kastrull (koka det tills det är lite ljusbrunt och doftar lite karamell)
  3. Kör kexen eller kakorna med smöret i en mixer och fördela jämnt i botten på en rund form med löstagbara kanter, 18 cm använde jag men 24 cm i diameter går också bra men tårtan blir lägre. Platta till ytan lite lätt med baksidan på en sked, och börja med fyllningen.
  4. Smält den vita chokladen tillsammans med färskosten över ett vattenbad under omrörning. När det är smält lägger du i det uppblöta gelatinbladet. Rör om.
  5. Vispa äggulor och socker luftigt i en bunke.
  6. Vispa grädden medelhård i en bunke, den får inte bli alltför tjock.
  7. Vänd ner chokladblandningen i bunken med äggblandningen. Vänd sedan ner alltsammans i bunken med vispad grädde.
  8. Gör hallonsåsen. Blanda allt i en kastrull och låt det koka upp. Låt puttra på medelvärme tills det är lite tjockare.
  9. Häll hälften av chokladfyllningen ovanpå bottnen i formen. Frys ca1 timma och bred sen på hallonkompotten.Häll resten av cheesecakesmeten ovanpå. Om du inte orkar vänta med en frysning emellan för att få en rak kant kan du varva lite kompott och cheesecakesmet. Låt kakan stå i frysen i 3–4 timmar. Häll på kolasåsen medans cheesecaken är fryst och dekorera med bär, mynta och ev.macarons.

    Snabb kolasås:

    • 2 1/2 dl grädde
    • 3 msk socker
    • 1/2 dl ljus sirap
    • 1 msk smör
    •  2 krm salt eller efter smak

    Gör kolasås så här:

    1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan kolasåsen tills såsen tjocknat lite och fått fin ljusbrun färg, ca 8-10 minuter.
    2. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret och saltet. Låt svalna i rumstemperatur eller i kyl, men ta fram såsen ur kylen i god tid innan du skall hälla den över tårtan så den inte är för hård. Häll såsen i mitten av tårtan och bred ut den försiktigt med en sked eller spatel.

cheesecake hallon

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Minisockerkakor med nektariner

Minisockerkakor med nektariner blir en fin sommarfika eller dessert. Servera med en klick grädde. Nu har jag semester så inläggen kommer väldigt glest. Men på instagram kan ni följa mig mer! 🙂

@homemadestockholm

nekratiner baka

Foto: Heléne Pe

Minisockerkakor med nektariner

8 45 min + 45 min i ugn

Har du inga små formar kan du göra en stor sockerkaka i avlång form och skära i bitar. Ändra då gräddningen till 40 min i 175° i konventionell ugn.

Till 12 kakor:

  • 100 g smör
  • 1/2 citron
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 3/4 dl mjölk

    Nektariner:

  • 2 nektariner
  • 1 msk smör
  • 2–3 msk strösocker

    Vit glasyr:

  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • Smetana med citron:
  • 200 g smetana
  • 1 msk pressad citron
  • 3 msk florsocker

    Rostat bovete, ca 3 dl:

  • 3 dl helt bovete
  • 2 msk kokosolja
  • 3 msk äppelmos
  • 1 msk lönnsirap eller honung
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör sockerkakorna så här:

  1. Sätt ugnen på 180° varmluft. Bryn smöret i en kastrull, när smöret bubblar upp och tystnar
    är det färdigt. Låt smöret svalna. Skölj citronen i ljummet
    vatten. Riv skalet.
  2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjölet med citronskal,
    vaniljsocker, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten växelvis med smör och mjölk.
  3. Fördela smeten i små, smorda avlånga formar, ca 4 x 10 cm, gärna av silikon. Har du ingen silikonform kan du använda muffinsformar. Fyll ¾ av formarna.
  4. Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Låt svalna innan kakorna tas ur formarna och får kallna.
  5. Bovete: Sänk ugnsvärmen till 150°. Smält kokosoljan och blanda med bovetet. Tillsätt resten av ingredienserna, strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen 30–40 min. Låt svalna.
  6. Nektariner: Kärna ur nektarinerna och skär dem i klyftor. Smält smöret i en stekpanna och lägg i nektarinerna. Strö över sockret och låt småkoka så att sockret smälter.
  7. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten. Häll glasyren i en spritspåse och spritsa den på minisockerkakorna. Låt stelna.
  8. Smetana: Vispa ihop smetana, citronsaft och florsocker med
    elvisp.
  9. Servera minisockerkakorna med nektariner, smetana och eventuellt torkat bovete.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Hallonsorbet med bubbel & pistageflarn

Den här hallonsorben har jag gjort sen jag bodde hemma, då serverade jag den gärna med kladdkaka! Men en lättare och fräschare dessert blir det om man serverar den med lite sött bubbel och pistageflarn. Passar perfekt efter en större middag.

sorbe

Foto: Helén Pe

Hallonsorbet med bubbel & pistaschflarn

8 40 min + 10 min i ugn + tid att frysa

Vill du göra desserten alkoholfri byter du ut mousserande vin mot Pommac.

Till 6 pers:

  • 350 g frysta hallon
  • 1 dl vatten
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1/2 dl pressad citron
  • 1 äggvita

    Pistaschflarn, ca 18 kakor:

  • 25 g skalade pistaschnötter
  • 25 g sötmandel
  • 50 g smör
  • 50 g glykos (3 msk)
  • 1/2 dl strösocker

    Tillbehör:

  • Asti Cinzano

Gör sorbet desserten så här:

  1. Pistaschflarn: Sätt ugnen på 175° varmluft. Finhacka nötter och mandel. Knåda ihop alla ingredienser.
  2. Rulla kulor av degen. Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper, de flyter ut mycket.
  3. Grädda flarnen mitt i ugnen ca 10 min, tills de fått fin färg. Stansa eventuellt ut fina rundlar precis när de tagits ut ur ugnen om du vill ha runda jämna kanter. Låt flarnen kallna.
  4. Sorbet: Koka upp hallon, vatten och socker. Låt kallna och mixa med mixerstav. Blanda i citronsaften.
  5. Vispa äggvitan vit och skummig. Häll i hallonblandningen och rör om tills allt är blandat.
  6. Frys hallonsmeten i glassmaskin. Den kan även frysas i en bunke i frysen, rör då med jämna mellanrum tills sorbeten frusit.
  7. Forma kulor av sorbeten och lägg i glas. Häll över Asti Cinzano och servera genast med pistaschflarn.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Jordgubbsglass med kakbitar

Gör egen glass på semestern! Den här jordgubbsglassen går att variera i oändlighet. Gör vaniljsmeten till glassen och blanda sen i vad du vill, sylt, curd, kolasås, choladsås, nötter etc. jag hade jordgubbsylt och kakbitar. En riktig favorit! ;P

jordgubbsglass recept

Foto: Helén Pe

Vanilj- och jordgubbsglass
med kaksmulor

8 30 min + 24 timmar för smeten att mogna + tid
att frysa + 15 min i ugn

Förenkla receptet genom att hoppa över kaksmulet och krossa färdiga kakor i stället.

Till 6–8 pers:

  • 1 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3/4 dl jordgubbssylt

    Kaksmulor:

  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 msk kallt vatten

    Tillbehör:

  • ev våffelstrutar

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  2. Koka upp mjölk, grädde, vaniljfrön och vaniljstång. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll vaniljmjölken över äggvispet och blanda väl.
  3. Häll tillbaka blandningen i ka-strullen och sjud under ständig vispning till 85°. Ta kastrullen från
    värmen. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i glassmeten. Sila smeten och låt kallna. Låt gärna smeten stå och mogna i kylen ca 24 timmar. Frys glassmeten i glassmaskin.
  4. Kaksmulor: Sätt ugnen på 175°. Blanda smör, mjöl, socker och salt. Tillsätt vattnet och
    arbeta snabbt ihop till en deg. Smula ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i
    ugnen ca 15 min. Rör eventuellt om en gång under gräddningstiden. Låt smulorna kallna.
  5. Varva den färdiga glassen med kaksmulor och lite av jordgubbssylten. Klicka i resten av sylten och ”swirla” den i glassen med t ex skaftet på en sked för att få ett fint mönster. Servera eventuellt glassen i våffelstrutar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Bananabread med kokos

Jag är tokig i banana bread och man kan variera dem en del med choklad nötter olika mjölsorter etc. Men nedan har jag gjort en variant där jag skurit ner på sockret och bytt ut en del av vetemjölet mot havregryn. Och dekorerat med stora kokosflakes, de är jättegoda när de är lite rostade!

Testa även att rosta en skiva av banankakan och servera med en kula vaniljglass, supergott! Eller ha på lite jordnötssmör till frukost! ;P

banana bread

banana bread

Banana bread med kokos

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 0,75 dl kokosolja
  • 2 ägg
  • 2 dl havregryn
  • 2, 5 dl vetemjöl
  • 1 dl mörkt muscovadosocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 3 mogna bananer + ev. 1 banan till dekoration
  • 0,5 dl kallt kaffe eller espresso
  • 0,5 tsk salt
  • kokosflakes att strö över

Gör banana bread så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Klä en form med bakplåtspapper. Jag använde en avlång brödform men du kan använda en rund också.
  3. Vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa tills smeten är tjock och fluffig.
  4. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Mosa bananerna, enklast är att mosa dem med t.ex. en gaffel.
  5. Tillsätt mjölblandningen, bananerna och kaffet i äggsmeten. Vänd runt med en slickepott till en jämn smet. Häll i formen.
  6. Skiva en banan och lägg som dekoration på smeten och strö över kokosflakes.
  7. Grädda banankakan i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter, den skall inte vara kletig när du känner efter med sticka.
    Låt kakan svalna innan du skär i den, annars går den lätt sönder.

Tips! Det är jättegott att ha i pekannötter i banankakan också!

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Körsbärspaj med citron

Körsbär i stora lass! Några gäster till oss hade med sig en stor bytta med körsbär och jag blev överlycklig eftersom vårt egna träd i trädgården fortfarande är för litet för att ge bär.

körsbärspaj recept

körsbärspaj

Körsbärspaj

Pajdeg:

  • 125 g smör
  •  3 dl vetemjöl
  •  0,5 dl strösocker
  •  1 krm salt
  •  1 äggula
  • 1-2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 400 g körsbär
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker eller råsocker
  • 1 krm salt
  • 70 g mandelmassa
  • rivet skal från en citron+ 1 msk citronsaft
  • Mandelflagor att strö över

Gör pajdegen så här:

  1.  Värm ugnen ill 175 grader.
  2. Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare. Mixa tills den precis går ihop.
  3. Plasta in degen och låt vila i kylen 30 min. Det gör den mer lättarbetad.
  4. Kavla ut pajdegen och klä en pajform, ca 22 cm bred. Du kan också trycka ut degen i pajformen. Spara lite deg som du kan smula över pajen.
  5. Förgrädda pajskalet i 8 minuter i mitten av ugnen.
  6. Höj värmen på ugnen till 200 grader.

Gör fyllningen så här:

  1. Vispa ihop ägg och mjölk.
  2. Kärna ur körsbären och ställ åt sidan.
  3. Riv mandelmassa och citronskal. Blanda ner det och resten av alla ingredienser i äggsmeten.
  4. Häll i körsbären i pajskalet och häll över äggstanningen och smula över resten av degen. Strö över mandelflagor.
  5. Grädda i ca 40 min i nedre delen av ugnen. Den skall få en fin färg innan den är klar.
  6. Låt svalna lite och servera gärna med vaniljglass eller grädde.
  1. Ohh vilken läcker paj. Synd att jag inte såg den innan. Gjorde Jenkfood s körsbärspaj,blev en besvikelse slängde allt. Tänk man köper alla ingredienser lägger tid till detta följer receptet men det blir inte bra.
    Jenkfood svarar inte på komentarer heller,frågade henne om en italiensk dessert som hon publicerade flera månader sen,fick aldrig svar:(
    Borde lyssnat på min magkänsla det är något som inte stämmer här…

    1. Hej, vad trist att pajen inte blev bra. Jag kikade på receptet men hittade inget direkt som såg konstigt ut. Ibland vill det sig helt enkelt inte. Hoppas pajen blir lyckad nästa gång. Testa gärna min körsbärspaj om du har körsbär kvar, annars kan man byta ut till tex hallon. ha en fin baksommar! Bästa, Cecilia

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Svartvinbärsmousse på mandelbottnar

Dessa moussebakelsena smyger jag ut receptet på från Allt om Mat nr 10 som är ute i butik nu. Där jag har gjort ett dessertjobb med enkla desserter.

Dessa små bakelserna kan se svårare ut än vad de är. Egentligen är det bara två komponenter: färskostmousse (som är världens bästa genväg till en typ mousse) och mandelbottnar som bara är att vispa ihop. Sen får spritstylarna göra stylingjobbet åt dig! 😄

Foto: Helén Pe

Mandelbottnar med svartvinbärsmousse

8 30 min + 15 min i ugn
I stället för att spritsa kan man bre ut moussen på bottnarna.

Till 6 bakelser:

  • 3 äggvitor
  • 2 1/2 dl mandelmjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt

Färskostmousse:

  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g naturell färskost
  • 1/2 dl konc svartvinbärssaft

Garnering:

  • torkade rosenblad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Vispa äggvitorna till ett vitt fluffigt skum med elvisp. Vänd försiktigt ner mandelmjöl, socker och salt. Blanda försiktigt till en jämn smet.
  2. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, ca 24 x 32 cm. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills bottnen har fått fin färg. Låt kallna.
  3. Färskostmousse: Vispa ihop grädde, färskost och saft till fast konsistens. Lägg moussen i två spritspåsar, en med slät och en med krusig tyll.
  4. Skär bottnen i kvadrater, ca 8 x 8 cm. Spritsa släta rundlar mousse på hälften av plattorna. Lägg på resterande plattor och spritsa på mousse med krusig tyll. Garnera med rosenblad.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Moussetårta med hallon och citron

Denna moussetårtan med hallon-och citronmousse är jättegod, dessutom ligger den på en brynt kexbotten och har fina färger.

Ett tips när moussen och gelen skall stelna är att ha en rak hylla att ställa den på i frysen för att få raka kanter…jag hade inte det utan min fick balansera på allt annat fryst jag hade i frysboxen just då. MEN smaken är den samma även om linjerna inte är helt raka ;D

Ett annat tips är att använda tårtplast för att få en slät kant på moussen. Den drar du sen av när moussen fortfarande är fryst för bästa resultat.

Hallonmoussen kan färga citronmoussen lite när den tinar så lägg den underst om du vill undvika det.

Du kan använda vilken saft du vill till gelén om du vill ha en annan färg t.ex.

moussetårta recept

Hallon- & citronmoussetårta

Digestivebotten med brynt smör

  • 150 g digestivekex
  •  50 g brynt smör

Så här gör du digestivebottnen:

  1.  Värm ugnen till 175 grader. Mixa digestivekexen smuligt i en matberedare.
  2.  Bryn smöret i en kastrull, när smöret tystnar och doftar nötigt är det klart. Mixa i med digestivekexen till en jämn smulig massa.
  3.  Tryck ut i bottnen på en springform (form med avtagbar kant) ca 22 cm bred.
  4.  Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter.
  5.  Låt svalna helt innan du häller på moussen.

Citronmousse

  •  4,5 gelatinblad
  • skal och saft från en citron
  • 3 äggulor
  • 2 dl florsocker
  • 3 dl grädde
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 krm salt

Så här gör du citronmoussen:

  1.  Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Vispa äggulor och florsocker ljust och fluffigt. Vispa upp grädden i en egen bunke, vispa den inte för hård.
  3. Riv citronskalet och pressa ur saften. Värm skal och citronsaft i en kastrull. Smält i gelatinblanden.
  4. Blanda i citronsaften med äggvispet och vänd sen ner den vispade grädden och sist yoghurten.
  5.  Klä formen med tårtplast eller vanlig plast ( använder du vanlig plast kommer du dock få lite skrynkliga kanter)
  6. Häll i citronmoussen och placera i frysen. Låt stelna innan du häller på det andra lagret mousse.

Hallonmousse

  • 175 g vispgrädde (1,75 dl)
  • 2 gelatinblad
  • 175 g hallonpuré (ca 300 g frysta hallon)
  • 30 g äggvita (1 st)
  • 1 tsk pressad citron
  • 70 g socker

    Så här gör du hallonmoussen:

  1. Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, minst 10 minuter.
  2. Om du inte har färdig hallonpuré kan du mixa och passera hallonen genom en sil och mäta upp rätt mängd.
  3. Värm upp hälften av purén den och smält sedan gelatinbladen i purén. Blanda med resten av purén.
  4. Vispa samman äggvita, socker och citron i en helt ren metallbunke. Ställ det över vattenbad och vispa tills den blivit 55-60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills det blir en len marängen är den svalnat, gärna i KitchenAid.
  5. Vispa samman maräng och puré. Vänd ner den vispade grädden.
  6. Häll på över citronmoussen och ställ tillbaka i frysen.

Hallongelé

  • 2 gelatinblad
  • 4 msk strösocker
  •  0,75 dl vatten
  • 0,75 dl hallonsaft eller annan bärsaft

Gör hallongelé så här:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Värm alla ingredienser i en kastrull och smält i gelatinbladen. Rör runt.
  3. Låt svalna helt innan du häller på saften på moussen. saften är väldigt rinnig.
  4. Ställ in helt rakt i frysen och låt frysa ca 2 timmar.
  5.  Ta fram tårtan minst 1 timma innan servering för att tina. Ta loss tårtplasen medans moussen är fryst.
  6. Dekorera med maränger och något fint grönt.

 

Tips! Du kan också ha en kladdkakaka som botten om man gillar choklad, det blir lite mastigare men är supergott med den kladdiga chokladen mot de syrliga smakerna.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Mazariner med rabarber & mynta

Jag älskar dessa små tantiga bakverken! Mazariner är sååå gott och dessa har jag fyllt med rabarber och mynta. Jag gillar att baka med mynta då det ger en fräschhet till bakverken. Du kan byta ut rabarbern mot äpple eller bär som hallon, färska jordgubbar eller blåbär.

mazarin rabarber

mazarin rabarber

Rabarbermazariner

Mazarinbotten:

  • 125 g kallt smör
  • 1 dl florsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2-3 msk kallt vatten

Fyllning:

  • ca 3 rabarber
  • 200 g mandelmassa
  • 75 g smör
  • 2 st ägg
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 10 blad mynta

Toppa mazarinerna med:

  • 0,5 dl florsocker

Gör mazarinerna så här:

Ugn: 175º
  1. Hacka ihop mjöl, florsocker och smör till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt 2-3 msk kallt vatten beroende på hur lös degen är. Plasta in och förvara i kylen ca 30 min.
  2. Klä mazarin formarna med degen. Spar ev lite deg för att strö över som lite crumble.
  3. Skala och skär rabarbern i små bitar.  Mixa mandelmassan med smör. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda i kardemumma och hackad mynta. Blanda till en jämn smet.
  4.  Fyll formarna med smet och tryck ner rabarberbitar i smeten och smula över lite mer deg. Grädda i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
  5. Låt svalna och pudra över med florsocker. För att få ur mazarinerna ur formen håller du dem upp och ned och trycker lite på kanterna på mazarinformen.

Dessa mazarinerna har jag inspirerats av i smaken från mina favoritmuffins rabarber, mynta och mandelmassa! Kolla in dem här!

muffins rabarber

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Fem somriga midsommartårtor!

Fem midsommartårtor med jordgubbar och andra bär som passar till midsommar! Min familjs tradition är tårta nr två med marängtårtbotten, grädde och bär. Jag vågar inte baka någon annan då det är den som alltid bakats sen mormor började! Men jag har vässat till den lite och den får en liten ny touch varje år. ;D

födelsedagstårta sommartårta

1. Jordgubbstårta med fluffig bärkräm

jordgubbstårta midsommar

2. Maräng och jordgubbstårta

midsommartårta

3. Jordgubbstårta med kardemummabottnar

midsommartårta

4. Moussetårta med chokladbotten

jordgubbstårta recept

5. Jordgubbstårta/paj med limefyllning & bärkräm i ett kolaskal.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Chokladtryffel med cognac

congac tryffel braastad

Denna chokladtryffeln med cognac gjorde jag till Mattias som hade ett Braastad event i studion på Rådmansö, och den gjorde succé bland  gästerna! 👌

Att temperera choklad tycker många är svårt och det gör även jag. Men även om pralinerna inte blir perfekta är det roligt och du kan variera fyllningen hur mycket som helst. Våga testa på att temperera choklad eller så kan du hoppa över det kritiska momentet och bara göra den goda Braastad tryffeln, forma tryffeln till kulor och rulla dem i tex kakao eller kanske lakritspulver?

Recept på chokladtryfflar med cognac

ca 24 st

  • 200 g mörk choklad
  • 150 g grädde
  • 30 g smör rumsvarmt
  • 50 g cognac (jag använde Braastad )
  • salt

Gör cognactryffeln så här:

  1. Koka upp grädden och låt hälften av chokladen smälta. Häll därefter i resten av chokladen och låt den smälta.
  2. Tillsätt sedan smöret, cognac och salt efter smak. Vispa samman till en jämn smet.
  3. Häll upp i spritspåse och låt stelna i rumstemperatur.
  4. Fyll pralinskalen.

Pralinskal av mörk choklad

  • 1 skrapa ( spackelskrapa)
  • 1 pralinform av hård plast
  • 255 g mörk choklad
  • 70 g mörk choklad i en separat bunke

Temperera mörk choklad så här:

  1. Rengör pralinformen med bomull för att få bort ev smuts.
  2. Smält 255 g mörk choklad över ett vattenbad. Låt den komma upp i en temperatur över 47 grader.
  3. Kyl ner den varma chokladen med 70 g mörk choklad och rör tills den kommer ner till en temperatur av 31-32 grader.
  4. Häll chokladen över pralinformen, se till att alla fack är fyllda med choklad. Ha ett bakplåtspapper under.
  5. Lyft upp pralinformen och slå på formen med t.ex. skrapan. Slå på den så att alla luftbubblor som kan finnas längst ned i facken kommer upp till ytan.
  6. Vänd pralinformen upp och ned och håll den snett över bunken så att överflödig choklad rinner ut, skrapa bort överflödig choklad från formen och låt chokladen stelna (du kan skynda på den genom att ställa den i kylen 5 minuter)
  7. Fyll pralinskalen med cognactryffeln, fyll skalen ca 2 mm upp till kanten.
  8. Smält den överflödiga chokladen som finns kvar i bunken till 32 grader. Häll över pralinformen och skrapa bort överflöd av choklad.
  9. Låt stelna, eller låt stelna snabbt i kyl ca 15 minuter.
  10. Vänd pralinformen upp och ned och knacka på formen med en sked om de inte släpper från formen direkt. Släpper ingen av pralinerna behöver den stå i kylen några minuter till.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Lime-& basilikaglass

Den här limeglassen med basilika är jättegod och lite ovanlig med sin basilika smak. Det blir verkligen jättegott och passar bra i glasstruten eller som en god dessert! Har blivit succé varje gång!

lime basilika glass

Lime och basilikaglass

  • 0,5 st gelatinblad
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 lime saten och rivet skal
  • 10-15 g fint hackad basilika

Gör glass så här:

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull, ställ åt sidan.
  3. Vispa äggulor och socker fluffigt i en bunke. Häll ner mjölkblandningen i i äggsmeten under omrörning, tillsätt limesaften och rivet limeskal.
  4. Häll tillbaka i en kastrull och låt smeten sjuda på upp till 85 grader under omrörning, det får inte koka. Dra bort från plattan och lägg i gelatinet. Låt smeten svalna helt.
  5. Mixa i basilikan i glassmeten och kör den i en glassmaskin till en porös glass. Eller ställ den i frysen och rör om med jämna mellanrum tills den stelnat.

Prova också den här kolaglassen och hallonsorben!

kolaglass hallonsorbe

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Pavlova med rabarbercurd & pistage

De här små pavlovorna gjorde jag till ett reportage i tidningen Hembakat för något år sedan. Pistagepavlovorna är fyllda med en söt och syrlig rabarbercurd och toppade med ätbara små rosenblad och citronskal. Kanske något att servera till midsommar!?

pavlova recept

Foto: Thomas Hjerten

pavlova

Foto: Thomas Hjerten

Pistagepavlova med rabarbercurd

6 st

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk maizena
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm ättika
  • 0,5 dl hackade pistagenötter + lite att strö över efter att det spritsats ut
  • 1-2 krm äkta vaniljpulver

 

Så här gör du pistagepavlovan

  1. Ugnsvärme 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna med hälften av sockret tills det går att göra toppar. Blanda resten av sockret med bakpulver, vanilj och maizena i en skål. Häll i det i äggvitan och vispa i ättikan. Vispa tills marängen är blank fast och fin. Vänd då i pistagenötterna.
  3. Lägg i spritspåse och spritsa som små korgar, ca 7 cm stora.  Strö över hackade pistagenötter. Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i 5 minuter. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i ugnen på eftervärmen i några timmar. Öppna inte luckan, då försvinner värmen. Marängen skall vara lite seg inuti.

 

Rabarbercurd

Det blir curd över som du kan spara i en burk i kylen. Håller ca 1 v.

  • 400 g rabarber
  • 0, 5 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • 50 gram smör
  • 1 msk rivet citronskal
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk citronjuice
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl Grädde

Så här gör du rabarbercurden:

  1. Skala och skär sedan rabarbern i cm stora bitar.
  2. Blanda rabarber med socker i en kastrull. Häll på vattnet och koka upp på svag till medel värme. Låt småkoka tills att rabarbern kokat sönder och blivit mjuk, ca 15-10 minuter.
  3. Mixa rabarbern med en stavmixer till en slät puré, låt svalna något.
  4. Vispa äggulorna lätt och vispa därefter ner dem, tillsammans med citronskal, smöret samt majsstärkelsen som rörts ut i citronjuicen. Rör hela tiden i rabarberpurén så att allt blandar sig väl.
  5. Därefter värmer du blandningen på svag värme, rör hela tiden i botten så att rabarbercurden inte bränner fast och så att äggulan inte koagulerar. När curden börjar tjocka och få samma konsistens som kräm är den klar, rör ner en nypa salt. Låt svalna och förvara i kylen.
  6. Vispa upp grädden och blanda med ca 1 dl rabarbercurd. Vill du ha starkare smak av curden blandar du i mer.
  7.  Klicka ut lite rabarbercurd  i varje pavlova och dekorera med ekologiska rosenblad och citronskal. Servera!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..