Jordgubbstårta till midsommar!

Nu är det inte många dagar kvar till midsommar och det är hög tid att planera höjdpunkten, TÅRTAN! 😄 Jag bakar alltid marängtårtan till midsommar och så även i år. Men två andra alternativ bjuder jag också på i receptväg nedan! Glad midsommar! 🌺🌺🌺

Jordgubbstårta med jordgubbsmousse och italiensk maräng!
jordgubbstarta midsommar

Jordgubbstårta med fluffig vanilj-& bärkräm
jordgubbstarta 2

Marängtårta med jordgubbar och hallon/lime grädde
jordgubbstarta 1

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Rabarberpaj på frasig smördeg

Dessa är perfekta när man vill fixa snabb dessert eller fika med minimal arbetsinsats. Dessutom är de väldigt fina. Jag har använt köpe-smördeg vilket spar några timmar, smördeg låter så gott tycker jag men lyssna på de engelska ordet ”puff pastry” låter det inte mumsigt!? Detta ord ar helt fastnat i mitt huvud, haha!

Du kan lätt variera dessa med äpplen eller bär, riva lite citron eller mortla lite kardemumma över. Servera dina rabarberpuffar ljumna med vaniljsås eller vaniljglass.

rabarber paj

Rabarberpaj:

6 st

  • 3 smördegsplattor
  • 3 rabarber
  • 2 msk strösocker
  • mandelmassa
  • mandelspån

Gör så här:

  1.  Värm ugnen till 200 grader.
  2. Tina smördegsplattorna på en plåt. Skär dem på hälften så det blir kvadrater.
  3. Skär rabarberna i stavar. Sockra rabarberna i en bunke med ca 2 msk strösocker.
  4.  Riv lite mandelmassa på varje smördegsplatta. Tryck ner rabarberna och sockra ev lite ovanpå. Strö över mandelspån och grädda i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter eller tills de är puffiga och har fått färg.

 

rabarber paj 2

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Rabarber-pannacottapaj

 

Det här kolapajskalet är en favorit hos mig, så himla gott! Min kille går alltid och småäter kaksmulorna när det finns hemma ;D

Här har jag fyllt skalet med en rabarberpannacotta. Pannacotta är superenkelt att göra och kräver minimal arbetsinsats. Servera med en klick grädde!

rabarber pannacotta paj

Rabarberpannacotta i kolapajskal

Kolapajskal

  • 150 g smör
  • 1,5 dl muscovadosocker
  • 3 msk ljus sirap
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 0,75 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 1 krm salt

    Efter gräddning:

  • 75 g brynt smör
  • ev. 1 krm salt

Så här gör du kolapajskalet

  1. Värm ugnen till 200 grader.
    Mixa ihop alla ingredienserna till kolapajskalet tills det börjar gå ihop till en deg.
  2. Smula ut det så gott det går på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills degen är gyllenbrun. Låt svalna och bryt i bitar om det har gräddats ihop.
  3. Bryn smöret.
  4. Lägg kakbitarna/smulorna i en matberedare och mixa snabbt till mindre smulor. Häll i det brynta smöret och mixa till finare smulor. Smaka av med salt.
  5. Tryck ut i en pajform eller springform, ca 26 cm. Grädda på 175 grader i 8 min. Låt svalna lite innan du häller i pannacottan.

Rabarberpannacotta:

  • 3 st gelatinblad
  • 300 g rabarber
  • 2 dl vatten
  • 0,5 lime, saften
  • 1 dl socker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2.5 dl vispgrädde

Gör rabarberpannacottan så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skala rabarbern om skalet är grovt, skär den i cm stora bitar och lägg i en kastrull, häll på vatten, limesaft, socker och vaniljpulver. Låt koka upp och koka tills rabarbern har kokat sönder och är mjuk, ca 10 min. Mixa med en stavmixer.
  3. Tillsätt grädden och och koka upp. Smält i gelatinbladen och låt svalna några minuter innan du häller i pannacottan i palskalet. Frys eller kyl snabbt in pajen.
  4. Dekorera ev. med krossade maränger och frystorkat bärpulver.
  1. Hej,

    Vart har du köpt din avlånga pajform och vilka mått är det på den?
    Den här ser och låter sjukt god så jag måste testa! 🙂

    1. Hej! Formen är ca 12×30 cm. Jag har köpt den på leilas generalstore, med de finns att köpa på nätet också. Men pajen går lika fint i en rund form ca 20 cm bred. Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..