Karamell-moussetårta med chokladglaze

choklad moussetarta 1
 
chokladmousse tarta

Moussetårta med karamell

Jag använde en stor silikonform för att gjuta pannacottan och moussen. Du kan använda en springform som du täcker med tårtplast runt kanterna och klipp ut en rundel att lägga i botten så du får en helt slät yta att glaza. Häll först i pannacottan som får stelna helt innan du häller på moussen och fryser in.

Karamellpannacotta

  • 1 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 gelatinblad

Gör så här:

  1. Blötlägg gelatinet, Värm grädden och i en kastrull med vanilj och salt, ställ åt sidan.
  2. Smält strösockret i en kastrull på medel till hög värme. Det skall bli gyllenbrunt.Häll i grädden lite i taget, det kommer fräsa och bli lite hårt men det är bara att låta det koka in. Tillsätt gelatinet, sila av smeten och häll sen upp i formen.

Choklad- & karamellmousse

  • 1.25 dl grädde
  • 80 gram socker
  • 0.5 dl vatten
  • 40 gram smör
  • 1 krm salt
  • 130 gram mjölkchoklad
  • 2.5 dl grädde

Gör så här:

  1. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka tills att det fått en svagt gyllene färg. Rör inte för mycket då kan sockret kristallisera sig, pensla ev ner socker på kanterna med fuktig pensel.
  2. Häll i lite i taget av den första mängden grädde. Rör om och tillsätt smör och salt och koka hastigt upp igen.
  3. Hacka chokladen och häll karamellen över, rör om tills den är blank och jämn. Ställ åt sidan och låt svalna helt.
  4. När den är helt sval kan du vispa grädden löst och vänd ner den i chokladen. Häll i formen över kola-pannacottan.

Chokladglaze

  • 4 gelatinblad
  • 125 g vatten
  • 225 g strösocker
  • 150 g choklad ca 64 %
  • 30 g kakaopulver
  • 65 g grädde 40 %

Gör så här:

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Koka upp vatten och socker till 105 grader. Lägg i hackad choklad och låt det smälta under omrörning. Sikta i kakaopulvret, rör om och häll i grädden. Värm till 60 grader. Smält i gelatinet, sila av och mixa med en stavmixer. Sila av igen och låt svalna till 29 grader innan du glazar tårtan.
  3. När du glazar är det viktigt att tårtan är helt fryst. Placera den på en liten plattform så överbliven glaze kan rinna av. Se bilden nedan. Häll på rikligt med glaze så hela tårtan täcks och stryk ev av överflödig glaze på toppen med en vinkelpalett. Dra även runtom på nederkanten så det blir fint i kanten. Placera i kylen och låt stelna, gärna på den lilla platån så kan du flytta den till ett fat enkelt senare med en bred stekspade tex.
  4. Låt stå i kyl ett par timmar innan du dekorerar.

tårtglaze

chokladmousse tarta 3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Pavlova till påsk!

En underbar pavlova-krans med en vaniljhallonkräm, en syrlig flädercurd och kola! Så fluffig och god. Passar super till påskbordet!

pavlova recept

Foto: Helen Pe

Pavlovakrans

1 timme + 1 timme i ugn + tid att kallna

Gör egen hallonpuré genom att mixa och passera hallon. Dulce de lechen som blir över kan frysas. Köp färdig lemon curd om du vill förenkla.

Till 6–8 bitar:

Pavlova

  • 3 dl strösocker
  • 4 äggvitor
  • 1 tsk vaniljsocker

Hallonkräm:

  • 100 g hallonpuré
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 dl mjölk
  • 3/4 msk pressad citron
  • 2 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk Maizena majsstärkelse
  • 1 msk smör
  • 1/2 krm salt
  • 1,5 dl vispgrädde

Flädercurd:

  • 3 äggulor
  • 2 1/2 msk + 2 1/2 msk strösocker
  • 1/2 dl konc flädersaft
  • 2 msk pressad citron
  • 50 g smör

Topping:

  • 1/2 dl dulce de leche ­(karamelliserad mjölk)
  • florsocker
  • ätbara blommor och blad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100° varmluft. Rör ihop socker och äggvita i en rostfri skål. Värm upp över vattenbad under omrörning till 55–60°.
  2. Vispa smeten till en fast marängsmet, gärna i en hushålls­assistent. Blanda i vaniljsockret.
  3. Spritsa en krans, ca 22 cm, på ett bakplåtspapper på en plåt och runda maränger på ett annat bakplåtspapper på en plåt.
  4. Grädda marängkrans och småmaränger mitt i ugnen ca 1 timme, tills de känns lätta och lossnar från bakplåtspapperet. Låt marängerna kallna på galler.
  5. Hallonkräm: Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka upp hallonpuré, vaniljfrön, vaniljstång, mjölk och citronsaft i en kastrull.
  6. Vispa upp äggulorna med socker och majsstärkelse i en bunke. Sila den varma hallonmjölken över äggsmeten under omrörning. Häll tillbaka smeten i den rengjorda kastrullen.
  7. Sjud krämen under omrörning på medelvärme tills den tjocknar. Ta kastrullen från plattan, tillsätt smöret. Rör tills det smält och tillsätt salt. Låt krämen kallna.
  8. Flädercurd: Vispa äggulor och 2 1/2 msk socker. Koka upp flädersaft, citronsaft, 2 1/2 msk socker och smör i en kastrull. Häll saften i äggsmeten, blanda och häll tillbaka i kastrullen. Värm på låg värme under omrörning tills krämen tjocknat. Låt kallna. Förvara i kyl.
  9. Vispa upp hallonkrämen. Vispa grädden lätt och vänd ner i hallonkrämen, lite i taget.
  10. Klicka ut hallonkrämen på den runda marängbottnen. Lägg på de små marängerna och spritsa på flädercurd och dulce de leche. Pudra över florsocker. Garnera med blommor och blad.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Cupcakes med marsipangrisar

Vist skulle dessa små marsipangrisarna passa på påskbordet! Enkla att baka och kul att pyssla ihop grisarna av marsipan. Jag har en tydlig beskrivning nedan hur du skapar de små grisarna! Lycka till!

marsipangris 06

Foto: Helen Pe

Chokladmuffins med marsipangrisar

30 min + 15 min i ugn + tid för ganachen att bli krämig + tid att göra grisar

Du kan använda modelleringsverktyg heter redskapen för att kunna forma marsipanen. Men du kan också använda tandpetare.

Till 12 muffins:

  • 100 g mörk choklad (55 %)
  • 125 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 3/4 dl kakao
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Ganache:

  • 150 g mörk choklad (55 %)
  • 1 3/4 dl vispgrädde
  • Marsipangrisar:
  • 150 g rosa marsipan
  • svart marsipan
  1. 1. Ganache: Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Blanda försiktigt till en jämn smet. Låt stå i rumstemperatur tills den är spritsbar, det tar 2–3 timmar.
    marsipangrisar 11
  2. Muffins: Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka chokladen. Smält smöret. Ta kastrullen åt sidan och lägg i chokladen. Rör tills den smält. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt smeten försiktigt omväxlande med chokladsmöret tills allt är blandat.
  3. Fördela smeten i små muffinsformar till 3/4 av formen. Ställ dem på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna på galler och bred sedan på ganache.
  4. Marsipangrisar: Gör en boll till huvud, ca 2 cm i diameter, och tre mindre bollar till fötter och tryne. Forma två rektanglar som ska bli öron och två svarta minibollar som blir ögon. Gör en boll, ca 2 cm, som rullas avlång till rumpa. Gör två mindre bollar till fötter och en smal strimla till knorr.
    marsipangris 10
  5. Tryck ut de små bollarna utom en som du plattar till som ett tryne och trycker små näsborrar i. Tryck små streck i öronen. Skär igenom de tillplattade bollarna så att de ser ut som små klövar. Tryck ett djupare streck i den avlånga ”bollen” och tryck sedan ihop den och forma två skinkor. Forma en knorr av strimlan. Gör på samma sätt med resten av marsipanen.
    marsipangris 033
  6. Tryck försiktigt på alla delar på huvudet och fäst knorren på rumpan.
    marsipangris 55
  7. Bred på ganachen på muffinsen. Lägg grisarna på choklad-muffinsen.

marsipangris 01

marsipangris 05

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..