Frukostfrallor med smör vallmofrön

Jag älskar dessa smörfrallorna! Det är lite klurigt att kavla in smöret men så värt resultatet. Och det bästa är att du gör allt jobbet på kvällen innan och bra gräddar av dem på morgonen.

frukostfrallor recept

frukostfrallor smor

frallor recept

Smörfrallor

  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk 3%
  • 25 g honung
  • 75 g rapsolja
  • 2,5 tsk salt
  • 850 g Siktat dinkel eller vetemjöl
  • 125 g rumstempererat smör

Till pensling

  • 1 ägg
  • Vallmofrön

Gör frukostfrallorna så här:

  1. Lös upp jästen i mjölken i en stor bunke. (Ja mjölken skall vara kall)
  2. Tillsätt alla ingredienser förutom smöret. Knåda till en smidig deg med degkrok. Ca 8 min.
  3. Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel stl. ca 1 timma.
  4. Kavla ut degen till en rektangel ca 40 x 20 cm. Bred på det rumsvarma smöret. Spar minst 2 cm på kanterna för att smöret inte skall flyta ut när du kavlar ut den. Tryck gärna ihop kanterna lite. Vik degen på mitten och kavla ut till samma storlek.
  5. Gör ett treslag (vik in från kortsidan 2/3 och vik över den resterande biten). Kavla ut degen till 40 x 20 igen.
  6. Skär degen i två längder och dela varje längd till ca 4 cm breda bitar. Vill du ha lite mindre frallor kan du kavla degen till en lite bredare rektangel och skära degen till tre längder och skära ca 4 cm breda bitar. Jag bakade den större varianten men tycker att det kan vara gott med mindre bröd. Korta då gräddningstiden med ett par minuter.
  7. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper täck över med en handduk och plasta. Handduken skall förhindra att plasten fastnar i bröden. Låt stå i kylen över natten.
  8. Värm ugnen till 225 grader. Ta fram bröden 30 min innan du skall grädda dem. Ställ in en plåt med höga kanter på nedersta falsen i ugnen och när ugnen är varm och du ställt in plåten med bröden kastar du in knappt en dl vatten på plåten under bröden. Detta gör att du får en fin knaprig skorpa på bröden.
  9. Lättvispa ägget med en nypa salt och en skvätt vatten.Pensla bröden och Strö på vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen i 13 minuter eller tills de fått fin färg och är 96 grader inuti.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Macarons som lyckas!

Jag har testat många macarons recept men det här känns som det absolut säkraste receptet hittills för att få fina jämna macarons. Det var min syster som tipsade mig om ett recept av Dane Pemberton på youtube. Han jobbar hela dagarna med att baka macarons så han kan sin grej så att säga. Detta är en macaron som är varmvispad vilket betyder att den blandas ihop med en italienskmaräng. Så du gör en mandelsmet som du sen vänder ihop med den italienska marängen och sen spritsar ut på en plåt.

macarons pistage

macarons fyllning

Macarons

  • 205 g florsocker
  • 190 g mandelmjöl
  • 72 g äggvita
  • foodgel

Maräng:

  • 72 g äggvita
  • 190 g strösocker
  • 60 g vatten

Pistagesmörkräm:

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 50 g philadelphia
  • 50 g skalade och putsade pistagenötter
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1.  Mät upp florsocker och mandelmjöl  i en matberedare. Mixa på pulsen ca 16 ggr.
  2. Sila ner blandningen genom en sil i en stor bunke.
  3.  Mät upp äggvita i två små skålar 72 g i varje.
  4. Blanda 72 g äggvita med mandelmjölsblandningen. Rör till en jämna massa och tillsätt här även foodgel om du skall färga din macarons. Tänk på at färgen mattas ut av den vita marängen sen. Mina blev lite bleka … Blanda inte mer än nödvändigt. Plasta bunken.
  5. Förbered 72 g äggvita i en rostfri bunke som tillhör tex en kitchenaid.
  6. Koka upp vatten och socker till 118 grader. När sockret nått 110 grader börjar du vispa äggvitan till en skum i kitchenaiden. När sockret är 118 grader och äggvitan ett skum häller du försiktigt i sockret i en tunn stråle ner i äggvitan under vispning på medel/hög hastighet. Vispa tills marängen är rumsempererad, ca 5 minuter.
  7. Vänd sen försiktigt ner lite av marängen med mandelsmeten, sen vänder du i resten i två omgångar. Rör om tills smeten fortfarande är ganska fast men smälter in i sig själv utan spår.
  8. Använd gärna macaronsmattor att spritsa dina macarons på eller spritsa på vanligt bakplåtspapper. Spritsa ca 3 cm stora macarons som sen flyter ut till ca 4 cm stora macarons. När du spritsat ut allt slår du plåten i bordet för att få bort ev luftbubblor.
  9. Grädda sen macaronsen på 160 grader i 12-15 minuter i miten av ugnen. Jag hade över och under värme.
  10. Dra av pakplåtspappret från plåten när du tagit ut dem so de inte eftergräddas.
  11. När de svalnat helt fyller du dem med pistaschesmörkräm.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kolakakor

kolakaka

När man snabbt vill ha något gott! Då är dessa kolakakor men kakaonibbs perfekta. Du kan byta ut kakaonibbs till hackade nötter eller eller hackad choklad. Riktigt goda krunchiga kolakakor!

Kolakaor

Ca 15 st

  • 100 g smör, kallt
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör och strösocker till en massa. Blanda ihop bakpulver, salt och vetemjöl och rör ner det ihop med sirapen i smörblandningen. Blanda ihop allt till en deg.
  2. Forma bollar ca 3 cm breda och tryck ut lite.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt dem kallna på plåten. De skall få lite färg men blir krispiga när de svalnar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..