ANNONS

Karamell- & hallonpraliner

/

Jag älskar att göra praliner men ibland har man inte riktigt så mycket tid som man skulle önska för att färga och måla skalen. Här har jag målat med guldpulver och vodka….men går nog bra med vilken ljus sprit som helst. Med den här metoden kan du ändå få effektfulla skal snabbt som ser arbetade ut. =)

karamell recept

Pralinerna har jag fyllt med karamell och hallonchoklad.

karamell pralin

Praliner med karamell, hallon och mörk choklad

Karamellganache

  • 145 g callebaut karamell choklad
  • 1 dl grädde
  • 12 g flytande honung
  • 15 g smör, rumsvarmt
  • 1 nypa salt

    Gör så här:

  1. Lägg chokladen i en bunke.
  2. Koka upp grädde och honung i en kastrull. Häll över grädden på chokladen, låt smälta några sekunder och blanda sen tills chokladen smält.
  3. Lägg i rumsvarmt smör, salt och rör runt igen. Kan med fördel köras med mixer för en jämn och slät konsistens. Låt svalna till under 27°C innan skalen fylls.

Hallonganache med mörk choklad

  • 125 g mörk choklad ( 56%)
  • 1,5 dl grädde
  • 15 g honung
  • 20 g smör, rumsvarmt
  • 1 nypa salt
  • 1/2-1 msk hallonpulver

    Gör så här:

  1. Hacka mörk choklad eller använd chokladpellets. Lägg chokladen i en bunke.
  2. Koka upp grädde, honung i en kastrull. Häll över grädden på chokladen, låt smälta några sekunder och blanda sen tills chokladen smält. Tillsätt smör, salt och hallonpulver. Kan med fördel köras med mixer för en jämn och slät konsistens. Låt svalna till under 27°C innan skalen fylls.
guld praliner

Måla skalen

Blanda guldpulver med ca 1/2 – 1 tsk ljus rom eller vodka, pensla i skalen och låt torka ca 2 timmar. Gjut skalen och fyll med ganacherna, låt fyllningen ligga i 1 dygn innan du lockar, annars an den tränga upp genom skalen.

Se här hur du tempererar choklad

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Mandelkaka med vispad hallonpannacotta

/

Mandelkaka med vispad pannacotta är en enkel dessert med bara två komponenter och är lätt att förbereda. Mandelkakan kan göras glutenfri genom att byta ut vetemjölet till mandelmjöl. Detta receptet gjorde jag till Allt om mat i påskas men den fungerar året om tycker jag =) Du kan lätt byta ut pannacottan till en annan topping som tex färskostkräm.

mandelkaka

Jag har använt en rak kronbladstyll att spritsa med. (Wilton nr  125)

Mandelkaka med vispad pannacotta

Mandelkaka:

  • 220 g mandelmassa100 g rumsvarmt smör3 ägg1 dl vetemjöl1 ekologisk citron, skalet1 krm salt1 dl mandelflagor

Pannacotta

  • 3 gelatinblad150 g frysta hallon4 dl vispgrädde2 msk pressad citron3/4 dl strösocker1/2 tsk vaniljsocker1/2 krm salt

Gör så här:

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rektangulär form med bakplåtspapper. Ca 20 x 20 cmRiv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassa och smör. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om mellan varje ägg. Blanda i vetemjöl, citronskal och salt.Bred ut smeten i formen, strö över mandelflagor och grädda i mitten av ugnen tills kakan är gyllene ca 30 minuter. Låt svalna. Skär i 9 bitar.
  1. Pannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Tina hallonen i en kastrull och häll på grädde, citron, strösocker, vaniljsocker och salt. Koka upp och låt koka ca 1 min blanda väl. Mixa sen slät med stavmixer och sila ner i en bunke. Tillsätt gelatinbladen och blanda väl. Låt svalna och ställ sen i kylen helst över natten. Vispa upp pannacotta med en elvisp så den blir slät och spritsbar. Förbered en spritspåse med en rak kronbladstyll. Fyll spritspåsen med pannacotta och spritsa på mandelkakan.
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Smulpaj med bär

/

Frasig och god bärpaj med smuldeg. Finns det en bättre fika eller dessert? Alltid lika uppskattad!
Jag använder mixer till att göra degen men du kan nypa ihop degen förhand också. Formen jag använde var ca 20 cm i diameter. Du kan byta ut bären till vilka bär du vill eller varför inte rabarber. Tänk på att om du använder sura bär kan du behöva addera mer socker till bären.

smulpJ3

Servera med en hemgjord vaniljkräm!!

smulpaj

Smulpaj

Smuldeg:

  • 120 g smör, gärna kallt
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • 1 /2 dl havregryn
  • 1/2 dl grovt hackad mandel (kan uteslutas)
  • 1 krm salt

Fyllning:

  • 500 g frysta blandade bär (tina och låt rinna av)
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk maizena eller potatismjöl

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader. Smöra en pajform ca 20 cm i diameter.
  2. Mixa hop smör, strösocker, vetemjöl, havregryn och salt i en matberedare tills det precis går ihop. Mixa sen snabbt i den hackade mandeln.
  3. Blanda bär, socker, vaniljsocker och maizena i en bunke. Häll i den smörade pajformen och fördela degen jämnt över bären.
  4. Grädda i ca 25 min tills pajen fått lite färg. Servera ljummen med vaniljkräm, vaniljsås eller vaniljglass.

Vaniljkräm:

  • 1 vaniljstång (eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor för kardemummakräm)
  • 5 dl mjölk
  • 100 g äggula
  • 100 g strösocker
  • 35 g maizenamjöl
  • 20 g smör

Gör vaniljkrämen så här:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.
  2. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter.
  3. Vispa äggula, socker och
    maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.
  4. Häll ner blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat, ta direkt av från plattan när den tjocknar.
  5. Ta av från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen svalna och servera till blåbärspajen.
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00