ANNONS

Pistasch- och mandelkaka

/

Här är mandel-och pistachkakan som jag bakade i TV4 i dag, den är saftig som sjutton och fräsch. Hallonkrämen är bärig och underbar till kokosmarängen! Bilden är inte den bästa men det var den som han tas innan den slukades ;P

Det var så kul att gästa Nyhetsmorgon med min man som är kock och du hittar hans fantastiska recept på torsk och primörer  på Fredagskocken.se

mandelkaka med marang 1

Mandel-pistagekaka med hallonkräm
och kokosmaräng

  • 260 g mandelmassa
  • 120 g rumsvarmt smör
  • 165 g ägg (ca 3 st)
  • 30 g vetemjöl (1/2 dl) eller
  • 30 g mandelmjöl för en glutenfri variant
  • 1 ekologisk citron, zest
  • 1 krm salt
  • 50 g pistaschnötter (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan grovt. Hacka pistaschen grovt.
    Blanda mandelmassa och smör.
  3. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om mellan varje ägg. Blanda i vetemjöl eller mandelmjöl, zest, pistasch, salt.
  4. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen tills kakan är gyllene och inte kletig i mitten, 25-30 minuter. Låt svalna.

Hallonkräm

  • 1 gelatinblad
  • 45 g äggulor (3 st)
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 135 g svartvinbärspuré eller
  • annan bärpuré
  • 25 g smör
  • ½ krm salt

Gör så här:

  1. Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa äggulorna med hälften av sockret, det ska bli lite fluffigt.
  2. Koka upp purén med resten av sockret i en kastrull/såtös. Häll purén över äggulorna och rör samtidigt som du häller. Blanda till en jämn smet. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 84 grader, rör hela tiden. Sila ner blandningen i en bunke.
  3. Krama ur gelatinbladet, tillsätt det i blandningen och rör om. Låt svalna till 37 grader. Klicka i smöret och mixa till en slät kräm med en stavmixer. Tillsätt saltet.
  4. Plasta direkt mot krämen och låt stå i kylen ett par timmar tills den blivit fast. Är den för hård när du ska bre ut den låter du den bli rumsvarm innan du använder den.

Kokosmaräng

  • 100 g äggvita (3 st)
  • 1/2 tsk pressad citron
  • 225 g strösocker (2 1/4 dl)
  • ¾ dl riven kokos

Gör så här:

  1. Blanda äggvitor, citronsaft och socker i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent.
  2. Ställ den över ett vattenbad och vispa tills smeten når 60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa i assistenten. Vispa tills marängen är fast, glansig och sval. Spritsa ut direkt på kakan. Du kan bränna av den med en brännare om du har en.

Montering:

Bred på hallonkrämen, spritsa på marängen och dekorera med hallon och oxalis eller annat blad.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Moussetårta med hallon-& passionsfrukt

/

moussetarta 3

moussetarta 1

moussetarta passionsfrukt

Moussetårta med hallonmousse & passionsfruktsmousse med kokos-jocondebottnar

Alla recept till denna tårta finns i min bok Tårtor: lager för lager, steg för steg. I boken hittar du mängder av recept på mousser, krämer, bottnar, pannacottor, glaze mm. Allt som du själv kan behöva för att kombinera din drömtårta eller dessert för den delen.

Här kan du köpa boken =)

Hallonmousse:

  • 175 g vispgrädde (1,75 dl)
  • 2 gelatinblad
  • 175 g hallonpuré (ca 300 g frysta hallon)
  • 30 g äggvita (1 st)
  • 1 tsk pressad citron
  • 70 g socker

    Så här gör du hallonmoussen:

  1. Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, minst 10 minuter.
  2. Om du inte har färdig hallonpuré kan du mixa och passera hallonen genom en sil och mäta upp rätt mängd.
  3. Värm upp hälften av purén den och smält sedan gelatinbladen i purén. Blanda med resten av purén.
  4. Vispa samman äggvita, socker och citron i en helt ren metallbunke. Ställ det över vattenbad och vispa tills den blivit 55-60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills det blir en len marängen är den svalnat, gärna i KitchenAid.
  5. Vispa samman maräng och puré. Vänd ner den vispade grädden och fyll formen.

Alla recepten till tårtan finns i min bok Tårtor

tartor lager för lager 1

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Glass med kaffe och salt kola

/

Glass är en stor passion hos mig och jag har alltid älskat glass och kan äta stora mängder av glass…

Nedan har jag gjort en kaffeglass som jag längtat efter att få skapa. Jag gillar kaffe men mest faktiskt i saker som smakar kaffe än rent kaffe…typ som att man gillar doften av kaffe men inte kaffe. Tillsammans med kaffet blandade jag också ner lite salt kolasås som aldrig skadar och för att få lite crunch som ju är så gott tillsatte jag kaksmulor. Resultatet blev som en dröm och tog så klart slut alldeles för snabbt…

glass kaffe

kaffe glass 1

Glass med kaffe, salt kola & kaksmulor

  • 1 gelatinblad
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl kaffebönor (eller kaffepulver efter smak)
  • 120 g äggula
  • 135 g strösocker

Gör så här:

  1. Koka upp mjölken, grädden vaniljsocker och kaffebönor, du kan ev mortla dem lite grovt innan, (får för mig att de släpper mer kaffesmak då). Ta därefter av från plattan och låt dra ca 30 min eller längre.
  2. Vispa äggulor och socker luftigt, häll ner kaffemjölken över äggvispet och blanda.
  3. Sila smeten och häll ner alltsammans i en ny kastrull och sjud upp under ständig vispning tills vaniljmjölken är 84 grader. Dra då av kastrullen från värmen, kram ur vattnet från gelatinbladet och vispa ner det. Låt svalna.
  4. Ställ i kylen över natten och kör kaffeglassen i en glassmaskin eller frys i frysen med omrörning var 30 min ca.
  5. Ringla över kola och kaksmulor på slutet som du vänder ner med några tag.

Salt kolasås

  • 120 g glykossirap (knappt 1 dl)
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 3 dl vispgrädde
  • 30 g smör
  • ¾ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker

    Gör så här:

  1. Koka upp glykos och
    strösocker på medelhög
    till hög värme. Låt småkoka
    tills det blivit en gyllenbrun
    färg, 150 grader. Rör om då
    och då.
  2. Tillsätt grädden lite i
    taget under omrörning.
    Låt koka tills allt gått ihop
    till en jämn sås.
  3. Dra kastrullen från värmen,
    tillsätt smör, salt och
    vaniljsocker och rör om.
  4. Häll över såsen i en skål
    och låt svalna i rumstemperatur.

Vaniljsmulor

  • 90 g vetemjöl (1 ½ dl)
  • 50 g kallt smör
  • 45 g strösocker (½ dl)
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kallt vatten
  • ½ tsk bakpulver

Gör så här:

  1.  Sätt ugnen på 175
    grader.
  2.  Häll alla ingredienser
    i en matberedare och
    mixa snabbt ihop till en
    smulig massa.
  3. Lägg ut massan på en
    plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda i mitten av
    ugnen i 10 minuter.
    Smulorna ska ha fått lite
    färg innan du tar ut dem.

 

0
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00