ANNONS

Saftiga kanelbullar

/

Kanelbullensdag!!! En av få temadagar som jag faktiskt tycker man kan fira. En kanelbulle skall vara mjuk, saftig och innehålla bra med kanelfyllning!

På min instagram @homemade_by_cecilia i sparade storys visar jag olika tekniker på hur du kan snurra dina bullar.

Tips för att lyckas med saftiga kanelbullar!

Saftigare bullar:

  • Använd alltid rumstempererat smör som du knådar i på slutet. Smält smör ger torrare bullar.
  • Tänk på att bullarna fortsätter att gräddas lite även när du tagit ut dem ur ugnen, då de fortfarande är varma. Så låt dem gå lite, lite för kort i ugnen för att få så saftiga bullar som möjligt.
  • Pensla med sockerlag när du tagit ut dem ur ugnen för att stänga in fukten i bullen.

Deg och fyllning är kletiga när du skall snurra dem till bullar:

För att både deg och fyllning skall vara smidiga att jobba med kan man kyla fyllningen lite så den inte är för varm och lös. Det samma gäller degen, kavla ut degen och låt den stå i kyl ca 15 min så är den smidigare att jobba med.

Fyllningen är för lös och rinner ut:

Du kan addera 1,5 msk maizena i fyllningen för att den inte skall rinna ut när du gräddar bullarna. Jag tycker att fyllningen lättare stannar kvar i snurrade och tvinnade bullar än i ”vanligt rullade” bullar. Men lite av fyllningen rinner alltid ut, annars har du haft för lite 😉

kanelbullar 1

kanelbullar 2

Kanelbullar

Deg:

  • 500 g ljummet vatten
  • 30 g jäst
  • 250 g dinkelmjöl
  • 1 ägg
  • 150 g strösocker
  • 1,5 tsk stött kardemumma
  • 900 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 180 g smör, rumsvarmt

Fyllning:

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2-3 msk kanel, malen
  • 1,5 dl ljust muscovadosocker
  • 1 krm salt

Sockerlag

  • 1 dl vatten
  • 1 dl farinsocker (eller annat socker)
  • 1 krm salt

+

  • ägg till pensling
  • pärlsocker

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt sen dinkelmjöl, socker, ägg och kardemumma. Rör ihop till en kladdig smet.
  2. Tillsätt sen vetemjöl och knåda ihop till en deg. Tillsätt sen salt och klicka i lite smör i taget under knådning. Jag använder en köksassistent till knådningen. Det kan kännas lite kletigt när smöret tillsätts men det är bara att knåda på.
  3. När du har en smidig deg låter du den vila under bakduk i 30 min.
  4. Fyllningen: Rör ihop smör, kanel, socker och salt i en bunke.
  5. Kavla sen ut degen och forma valfria bullar.
  6. På min instagram @homemade_by_cecilia i sparade storys visar jag olika tekniker på hur du kan snurra dina bullar.
  7. Låt jäsa 1,5 – 2 timmar under bakduk.
  8. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Gör sockerlagen: koka upp alla ingredienser till sockerlagen.
  9. Grädda i mitten av ugnen på 220 grader, (över och undervärme) i ca 10 min beroende på hur stora du gör dina bullar.
  10. Pensla med sockerlag precis när du tagit ut bullarna från ugnen.

kanelbullar 4

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Amerikanska pannkakor med vallmofrön & citron

/

amerikanska pannkakor 3

amerikanska pannkakor 2

amerikanska pannkakor 1

Amerikanska Pannkakor med
vallmofrön och citron

  • 2 ägg
  • 4 dl naturell yoghurt (fil går också bra)
  • 3,5 dl fint dinkelmjöl eller vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk vallmofrön
  • 1/2 citron, zesten + 1 tsk saft
  • 2 krm salt
  •  smör att steka i

Gör så här:

  1.  Vispa ägg och yoghurt, sikta ner mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker.
  2. Tillsätt sen socker, vaniljsocker, vallmofrön, rivet citronskal, citronsaft och salt.
  3. Värm en panna med smör i, stek ca 2 min på varje sida på medel till hög temperatur. Ca 1/2 dl per pannkaka.
  4. Jag serverade med banan, blåbärssylt, rostade hasselnötter och lite sirap. En klick lättvispad grädde är gott till också.
0
1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Choklad glaze

/

Chokladglaze är väldigt dekorativt att hälla över sin tårta och smakar god choklad. Tänk på att du får bäst resultat om du har en Fryst slät yta, tex en moussetårta. Det kan se avancerat ut att glazea men har du gjort det en gång så kommer du snart känna dig bekväm med att glazea och det är så roligt! Det underlättar otroligt om du har en termometer, så införskaffa dig det om du inte har en, det behöver du i många bakmoment så det är bra att ha.

Bilden är från min bok Tårtor- lager för lager, steg för steg.
Läs mer och köp boken här!

tårtor lager för lager

choklad glaze

Foto: Helen Pe

Foto: Helen Pe. Bild från min bok Tårtor- lager för lager, steg för steg

Chokladglaze

  • 4 gelatinblad
  • 125 g vatten
  • 225 g strösocker
  • 150 g choklad ca 64 %
  • 30 g kakaopulver
  • 65 g grädde 40 %

Gör så här:

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Koka upp vatten och socker till 105 grader. Lägg i hackad choklad och låt det smälta under omrörning. Sikta i kakaopulvret, rör om och häll i grädden. Värm till 60 grader. Smält i gelatinet, sila av och mixa med en stavmixer. Sila av igen och låt svalna till 29 grader innan du glazear tårtan.
  3. När du glazear är det viktigt att tårtan är helt fryst. Placera den på en liten plattform så överbliven glaze kan rinna av. Se bilden ovan. Häll på rikligt med glaze så hela tårtan täcks och stryk ev av överflödig glaze på toppen med en vinkelpalett. Dra även runtom på nederkanten så det blir fint i kanten. Placera i kylen och låt stelna, gärna på den lilla platån så kan du flytta den till ett fat enkelt senare med en bred stekspade tex.
  4. Låt stå i kyl ett par timmar innan du dekorerar.
0
1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00