Macarons som lyckas!

Jag har testat många macarons recept men det här känns som det absolut säkraste receptet hittills för att få fina jämna macarons. Det var min syster som tipsade mig om ett recept av Dane Pemberton på youtube. Han jobbar hela dagarna med att baka macarons så han kan sin grej så att säga. Detta är en macaron som är varmvispad vilket betyder att den blandas ihop med en italienskmaräng. Så du gör en mandelsmet som du sen vänder ihop med den italienska marängen och sen spritsar ut på en plåt.

macarons pistage

macarons fyllning

Macarons

  • 250 g florsocker
  • 190 g mandelmjöl
  • 72 g äggvita
  • foodgel

Maräng:

  • 72 g äggvita
  • 190 g strösocker
  • 60 g vatten

Pistagesmörkräm:

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 50 g philadelphia
  • 50 g skalade och putsade pistagenötter
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1.  Mät upp florsocker och mandelmjöl  i en matberedare. Mixa på pulsen ca 16 ggr.
  2. Sila ner blandningen genom en sil i en stor bunke.
  3.  Mät upp äggvita i två små skålar 72 g i varje.
  4. Blanda 72 g äggvita med mandelmjölsblandningen. Rör till en jämna massa och tillsätt här även foodgel om du skall färga din macarons. Tänk på at färgen mattas ut av den vita marängen sen. Mina blev lite bleka … Blanda inte mer än nödvändigt. Plasta bunken.
  5. Förbered 72 g äggvita i en rostfri bunke som tillhör tex en kitchenaid.
  6. Koka upp vatten och socker till 118 grader. När sockret nått 110 grader börjar du vispa äggvitan till en skum i kitchenaiden. När sockret är 118 grader och äggvitan ett skum häller du försiktigt i sockret i en tunn stråle ner i äggvitan under vispning på medel/hög hastighet. Vispa tills marängen är rumsempererad, ca 5 minuter.
  7. Vänd sen försiktigt ner lite av marängen med mandelsmeten, sen vänder du i resten i två omgångar. Rör om tills smeten fortfarande är ganska fast men smälter in i sig själv utan spår.
  8. Använd gärna macaronsmattor att spritsa dina macarons på eller spritsa på vanligt bakplåtspapper. Spritsa ca 3 cm stora macarons som sen flyter ut till ca 4 cm stora macarons. När du spritsat ut allt slår du plåten i bordet för att få bort ev luftbubblor.
  9. Grädda sen macaronsen på 160 grader i 12-15 minuter i miten av ugnen. Jag hade över och under värme.
  10. Dra av pakplåtspappret från plåten när du tagit ut dem so de inte eftergräddas.
  11. När de svalnat helt fyller du dem med pistaschesmörkräm.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kolakakor

kolakaka

När man snabbt vill ha något gott! Då är dessa kolakakor men kakaonibbs perfekta. Du kan byta ut kakaonibbs till hackade nötter eller eller hackad choklad. Riktigt goda krunchiga kolakakor!

Kolakaor

Ca 15 st

  • 100 g smör, kallt
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör och strösocker till en massa. Blanda ihop bakpulver, salt och vetemjöl och rör ner det ihop med sirapen i smörblandningen. Blanda ihop allt till en deg.
  2. Forma bollar ca 3 cm breda och tryck ut lite.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt dem kallna på plåten. De skall få lite färg men blir krispiga när de svalnar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Tårta med vit choklad, hallon & persika

Denna tårtan är en fruktig och bärig tårta som får lite tropisk känsla med en god kokosbotten.

Tårtan kräver lite tid och har lite olika moment, men det går bra att förbereda kokosbottnen, hallonpannacottan och persikopannacottan flera dagar innan. Dessa måste alla göras innan tårtan monteras med moussen ändå. =)

vit chokladmousse tarta

kokostarta vit chokladmousse

Tårta

med kokosbotten, persikopannacotta, hallonpannacotta och vit chokladmousse. Jag använde en springform som var 22 cm.

12-14 bitar

Kokosbotten

  • 50 g smör
  • 2 st ägg
  • 90 g strösocker (1 dl )
  • 1 krm salt
  • 150 g kokosflingor (ca 3 dl)
  • 50 g mandelmjöl (1 dl)

Gör så här:

  1. Rosta kokosflingorna på 175 grader i 5 minuter., de skall bli gyllene.
  2. Rör ihop rumsvarmt smör, ägg, socker, salt, mandelmjöl och rostad kokos i en matberedare.
  3. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar botten som är 22 cm i diameter. Smöra och bröa på sidorna. Tryck ut smeten till en jämn botten. Grädda på 175 grader i ca 30 min, den skall vara gyllene.
  4. Låt svalna helt och täck kanterna med tårtplast.

Recept på Hallonpannacotta:

Om du inte har en silikonform i en mindre storlek än din springform att gjuta din pannacotta i kan du tex använda en liten tårtring som du lägger på tex en liten skärbräda och täcker med plast inuti. Då kan du hälla pannacottan i ringen och sen tar ur plasten. Det blir inte spikraka kanter, men så gjorde jag på denna tårtan, därför är den ena mindre, för att jag gjorde båda pannacottorna samtidigt men hade bara ringar i olika storlekar. Men jag tycker det blevbsnyggt, som en trappa! Man får vara lite kreativ att hitta ett sätt att gjuta pannacottan. Även om de inte är raka kanter så är ju smaken det samma.

  • 2 st gelatinblad
  • 125 g hallonpuré
  • 125 g grädde
  • 45 g  (0,5 dl) strösocker
  • 0,5 st zest från citron

Gör hallonpanncottan så här

  1. Lägg gelatinbladen i iskallt vatten.
  2. Koka upp hallonpure, grädde, socker och citronzest. Tillsätt gelatinbladen och låt dem smälta in. Rör runt.
  3. Häll upp i silikonform och ställ i frys eller kyl.

Persikopannacotta

  • 3 gelatinblad
  • 200 gram inlagd persika (finns på konservburk)
  • 150 g vispgrädde
  • 3 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk pressad lime eller citron
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
  2. Mixa persikorna till en slät puré i en matberedare.
  3. Häll över purén i en kastrull och blanda med grädde, socker, vaniljsocker och lime/citronsaft. Låt nästan koka upp.
  4.  Ta av från plattan och smält i gelatinet och tillsätt saltet.
  5. Häll i silikonform och ställ i frys eller kyl.

 

Vit chokladmousse:

Den här moussen görs med en cremé anglaise för att bli extra len och fin.

Créme anglaise

  • 80 g mjölk 3 %
  • 80 g vispgrädde 40 %
  • 2 äggulor
  • 7 g socker
  •  1,5 gelatinblad

Chokladmousse

  • 150 g crème anglaise
  • 225 g grädde
  • 250 g vit choklad
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1. Creme anglais: Lägg gelatinbladen i vatten och hacka den vita chokladen riktigt fint och lägg i en bunke.
  2. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull under omrörning.
  3. Vispa upp äggula och socker.
  4. Häll den varma gräddmjölken över äggulorna under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen och värm till 85 grader under ständig omrörning.
  5. Häll den varma smeten över den vita chokladen och rör om tills allt är smält. Lägg i gelatinbladen och rör om. Häll i saltet. Sila av i en bunke.
  6. Moussen: Vispa grädden lätt, ställ i kyl.
  7. När creme anglaisen är 35 grader vänder du ner grädden och saltet. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet och häll över i tårtformen som är klädd med med tårtplast.
  8. Ställ in i frysen och låt frysa helt i kanterna innan du drar bort tårtplasten.
  9. Dekorera med persikoklyftor, kokosflagor och massa hallon som är syrligt och gott till.

vit chokladmousse

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..