Rabarber-pannacottapaj

 

Det här kolapajskalet är en favorit hos mig, så himla gott! Min kille går alltid och småäter kaksmulorna när det finns hemma ;D

Här har jag fyllt skalet med en rabarberpannacotta. Pannacotta är superenkelt att göra och kräver minimal arbetsinsats. Servera med en klick grädde!

rabarber pannacotta paj

Rabarberpannacotta i kolapajskal

Kolapajskal

  • 150 g smör
  • 1,5 dl muscovadosocker
  • 3 msk ljus sirap
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 0,75 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 1 krm salt

    Efter gräddning:

  • 75 g brynt smör
  • ev. 1 krm salt

Så här gör du kolapajskalet

  1. Värm ugnen till 200 grader.
    Mixa ihop alla ingredienserna till kolapajskalet tills det börjar gå ihop till en deg.
  2. Smula ut det så gott det går på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills degen är gyllenbrun. Låt svalna och bryt i bitar om det har gräddats ihop.
  3. Bryn smöret.
  4. Lägg kakbitarna/smulorna i en matberedare och mixa snabbt till mindre smulor. Häll i det brynta smöret och mixa till finare smulor. Smaka av med salt.
  5. Tryck ut i en pajform eller springform, ca 26 cm. Grädda på 175 grader i 8 min. Låt svalna lite innan du häller i pannacottan.

Rabarberpannacotta:

  • 3 st gelatinblad
  • 300 g rabarber
  • 2 dl vatten
  • 0,5 lime, saften
  • 1 dl socker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2.5 dl vispgrädde

Gör rabarberpannacottan så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skala rabarbern om skalet är grovt, skär den i cm stora bitar och lägg i en kastrull, häll på vatten, limesaft, socker och vaniljpulver. Låt koka upp och koka tills rabarbern har kokat sönder och är mjuk, ca 10 min. Mixa med en stavmixer.
  3. Tillsätt grädden och och koka upp. Smält i gelatinbladen och låt svalna några minuter innan du häller i pannacottan i palskalet. Frys eller kyl snabbt in pajen.
  4. Dekorera ev. med krossade maränger och frystorkat bärpulver.
  1. Hej,

    Vart har du köpt din avlånga pajform och vilka mått är det på den?
    Den här ser och låter sjukt god så jag måste testa! 🙂

    1. Hej! Formen är ca 12×30 cm. Jag har köpt den på leilas generalstore, med de finns att köpa på nätet också. Men pajen går lika fint i en rund form ca 20 cm bred. Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Karamell-moussetårta med chokladglaze

choklad moussetarta 1
 
chokladmousse tarta

Moussetårta med karamell

Jag använde en stor silikonform för att gjuta pannacottan och moussen. Du kan använda en springform som du täcker med tårtplast runt kanterna och klipp ut en rundel att lägga i botten så du får en helt slät yta att glaza. Häll först i pannacottan som får stelna helt innan du häller på moussen och fryser in.

Karamellpannacotta

  • 1 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 gelatinblad

Gör så här:

  1. Blötlägg gelatinet, Värm grädden och i en kastrull med vanilj och salt, ställ åt sidan.
  2. Smält strösockret i en kastrull på medel till hög värme. Det skall bli gyllenbrunt.Häll i grädden lite i taget, det kommer fräsa och bli lite hårt men det är bara att låta det koka in. Tillsätt gelatinet, sila av smeten och häll sen upp i formen.

Choklad- & karamellmousse

  • 1.25 dl grädde
  • 80 gram socker
  • 0.5 dl vatten
  • 40 gram smör
  • 1 krm salt
  • 130 gram mjölkchoklad
  • 2.5 dl grädde

Gör så här:

  1. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka tills att det fått en svagt gyllene färg. Rör inte för mycket då kan sockret kristallisera sig, pensla ev ner socker på kanterna med fuktig pensel.
  2. Häll i lite i taget av den första mängden grädde. Rör om och tillsätt smör och salt och koka hastigt upp igen.
  3. Hacka chokladen och häll karamellen över, rör om tills den är blank och jämn. Ställ åt sidan och låt svalna helt.
  4. När den är helt sval kan du vispa grädden löst och vänd ner den i chokladen. Häll i formen över kola-pannacottan.

Chokladglaze

  • 4 gelatinblad
  • 125 g vatten
  • 225 g strösocker
  • 150 g choklad ca 64 %
  • 30 g kakaopulver
  • 65 g grädde 40 %

Gör så här:

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Koka upp vatten och socker till 105 grader. Lägg i hackad choklad och låt det smälta under omrörning. Sikta i kakaopulvret, rör om och häll i grädden. Värm till 60 grader. Smält i gelatinet, sila av och mixa med en stavmixer. Sila av igen och låt svalna till 29 grader innan du glazar tårtan.
  3. När du glazar är det viktigt att tårtan är helt fryst. Placera den på en liten plattform så överbliven glaze kan rinna av. Se bilden nedan. Häll på rikligt med glaze så hela tårtan täcks och stryk ev av överflödig glaze på toppen med en vinkelpalett. Dra även runtom på nederkanten så det blir fint i kanten. Placera i kylen och låt stelna, gärna på den lilla platån så kan du flytta den till ett fat enkelt senare med en bred stekspade tex.
  4. Låt stå i kyl ett par timmar innan du dekorerar.

tårtglaze

chokladmousse tarta 3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Pavlova till påsk!

En underbar pavlova-krans med en vaniljhallonkräm, en syrlig flädercurd och kola! Så fluffig och god. Passar super till påskbordet!

pavlova recept

Foto: Helen Pe

Pavlovakrans

1 timme + 1 timme i ugn + tid att kallna

Gör egen hallonpuré genom att mixa och passera hallon. Dulce de lechen som blir över kan frysas. Köp färdig lemon curd om du vill förenkla.

Till 6–8 bitar:

Pavlova

  • 3 dl strösocker
  • 4 äggvitor
  • 1 tsk vaniljsocker

Hallonkräm:

  • 100 g hallonpuré
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 dl mjölk
  • 3/4 msk pressad citron
  • 2 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk Maizena majsstärkelse
  • 1 msk smör
  • 1/2 krm salt
  • 1,5 dl vispgrädde

Flädercurd:

  • 3 äggulor
  • 2 1/2 msk + 2 1/2 msk strösocker
  • 1/2 dl konc flädersaft
  • 2 msk pressad citron
  • 50 g smör

Topping:

  • 1/2 dl dulce de leche ­(karamelliserad mjölk)
  • florsocker
  • ätbara blommor och blad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100° varmluft. Rör ihop socker och äggvita i en rostfri skål. Värm upp över vattenbad under omrörning till 55–60°.
  2. Vispa smeten till en fast marängsmet, gärna i en hushålls­assistent. Blanda i vaniljsockret.
  3. Spritsa en krans, ca 22 cm, på ett bakplåtspapper på en plåt och runda maränger på ett annat bakplåtspapper på en plåt.
  4. Grädda marängkrans och småmaränger mitt i ugnen ca 1 timme, tills de känns lätta och lossnar från bakplåtspapperet. Låt marängerna kallna på galler.
  5. Hallonkräm: Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka upp hallonpuré, vaniljfrön, vaniljstång, mjölk och citronsaft i en kastrull.
  6. Vispa upp äggulorna med socker och majsstärkelse i en bunke. Sila den varma hallonmjölken över äggsmeten under omrörning. Häll tillbaka smeten i den rengjorda kastrullen.
  7. Sjud krämen under omrörning på medelvärme tills den tjocknar. Ta kastrullen från plattan, tillsätt smöret. Rör tills det smält och tillsätt salt. Låt krämen kallna.
  8. Flädercurd: Vispa äggulor och 2 1/2 msk socker. Koka upp flädersaft, citronsaft, 2 1/2 msk socker och smör i en kastrull. Häll saften i äggsmeten, blanda och häll tillbaka i kastrullen. Värm på låg värme under omrörning tills krämen tjocknat. Låt kallna. Förvara i kyl.
  9. Vispa upp hallonkrämen. Vispa grädden lätt och vänd ner i hallonkrämen, lite i taget.
  10. Klicka ut hallonkrämen på den runda marängbottnen. Lägg på de små marängerna och spritsa på flädercurd och dulce de leche. Pudra över florsocker. Garnera med blommor och blad.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..