Smörkola till jul!

Här är en underbara smörkola med trippel-topping eller naturella kolaskruvar! Man kan så klart välja antingen eller. Men jag gillar trippeltoppingen med flingsalt, frystorkat hallon och lakritsgranulat. Varför välja när man kan få allt? ;P
Men den naturella kolaskruvarna är helt smashing också!
Grundreceptet på kolan är från Arla.

smörkola recept

Smörkola med trippel-topping!

  • 100 g Smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker

Topping:

  • Flingsalt
  • Frystorkat hallon
  • Lakritsgraulat

Gör smörkolan så här:

  1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
  2. Koka utan lock tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Koktid 15–30 min. Häll smeten på bakplåtspapper i en form ca 20×30 cm.
  3. Kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Julpavlova med apelsin & vanilj

Underbar pavlova med vaniljkräm och apelsincurd! Toppa med ungsbakade fikon.

pavlova jultarta

Foto: Helén Pe

Pavlovatårta med apelsincurd

1 timme + 2 timmar i ugn

Till 12 bitar:

  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk pressad citron
  • 1 tsk Maizena majsstärkelse
  • 2 dl grovhackade mandelspån

Vaniljkräm:

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 3/4 dl Maizena majsstärkelse
  • 25 g smör
  • 1 msk vispgrädde

Apelsincurd:

  • 1 apelsin
  • 1 dl + 1 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • 100 g smör
  • 1 1/2 dl vispgrädde

Fikon:

  • 2 färska fikon
  • 1 msk flytande honung

Garnering:

  • strimlat apelsinskal
  • myntablad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Mortla kar­demumman. Vispa äggvitorna tills det skummar. Häll i sockret, lite
    i taget, under vispning. Blanda i cit­ronsaften. Vispa till en fast och glansig marängsmet. Sikta i majsstärkelsen och vänd ner i smeten med kardemumma och mandel.
  2. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut två rundlar, ca 20 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnsvärmen och låt bottnarna stå kvar i ugnen ca 1 timme.
  3. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölken i en kastrull
    tillsammans med vaniljstång och vaniljfrön. Ta kastrullen åt sidan och låt dra ca 5 min.
  4. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse luftigt. Sila ner vaniljmjölken i smeten.
  5. Häll blandningen i en ny kastrull och koka försiktigt upp under ständig vispning. Koka ca 1 minut, tills krämen tjocknat. Ta kastrullen från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen kallna.
  6. Apelsincurd: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Vispa äggulor och
    1 dl socker vitt och fluffigt i en bunke.
  7. Koka upp apelsinsaft, apelsinskal, 1 dl socker och smör i en kastrull. Häll blandningen i äggsmeten under vispning. Rör om och häll tillbaka i kastrullen. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat. Häll över i en glasburk och låt kallna.
  8. Fikon: Sätt ugnen på 200°. Skär fikonen i fyra klyftor vardera. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över honungen. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
  9. Vispa upp den hårda vaniljkrämen med grädden och bred den på en av marängbottnarna. Lägg på den andra bottnen.
  10. Vispa upp 1 dl apelsincurd med grädden. Bred krämen på toppen av tårtan.
  11. Garnera tårtan med ugns­bakade fikon, strimlat apelsinskal och mynta.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Pepparkaksbollar med rostade hasselnötter

Juliga chokladbollar med rostade hasselnötter! Enkelt och jättegott!

julbak pepparkaka

Foto: Helén Pe

Pepparkaksbollar

15 min

Pepparkakskrydda är en blandning av kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma. Användbart till allt du vill ska smaka jul.

Till 30 bollar:

  • 3 dl havregryn
  • 100 g smör
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 tsk pepparkakskrydda

Garnering:

  • 100 g rostade och finhackade hasselnötter

Gör så här:

  1. Lägg samtliga ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn smet.
  2. Forma smeten till bollar och rulla dem i hasselnötterna.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..