ANNONS

Snabba havrekakor

/

Dessa havrekakorna är riktigt frasiga och goda! Jag bakade på fiberhavregryn då det var det jag hade hemma och det blev jättegott! Blanda i choklad, russin , nötter eller vad du har hemma.

havrekakor sta

havrekakor

Havrekakor

12 havrekakor
30 min

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 1,5 dl farinsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 dl havregryn (fiberhavregryn går också bra)
  • 50 gram choklad
  • 1 tsk bikarbonat

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader
  2. Blanda alla ingredienser utom chokladen i en bunke. Blanda ihop till en jämn kakdeg.
  3. Tillsätt chokladen, hackad om du inte använder chokladpellets.
  4. Forma 12 bollar och lägg på en plåt med gott mellanrum. Platta ut dem lite. Grädda i omgångar i ugnen om det inte får plats på en plåt. Grädda i 15 minuter. Låt svalna.
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Muslibars

/

muslibars

Muslibars

8 st

  • 200 g musli (se recept här)
  • 150 g urkärnade mjuka dadlar och aprikoser
  • 50 g russin
  • 3/4 dl kokosolja
  • 1/2 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
  • 1/2 msk flytande honung
  • 1/2 krm salt

Dekoration:

  • Mörk choklad
  • Torkade rosenblad

Gör så här:

  1. Mixa dadlar och russin fint i en mixer.
  2. Tillsätt, musli, kokosolja, vaniljsocker, honung och salt.
  3. Mixa till en jämn massa. Tryck ut i en form med bakplåtspapper ca 15×20 cm. Ställ in i kylen ca 1 timma. Ta ut och skär i bars.
  4. Smält choklad och doppa barsen i strö ev över torkade rosenblad för dekoration.
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Hallonmoussetårta med vaniljkräm

/

moussetarta

Foto: Fotograf Helén Pe

moussetarta

Foto: Fotograf Helén Pe

Hallonmoussetårta

2 timmar+tid i frys
10 port

Hallonmoussetårta fylld med vaniljkräm och hallongele på en nötmarängbotten. En tårta som kräver lite planering med är väl värd sitt jobb och får ett vackert snitt när du skär i den. Formen är 18 cm i ytterkant och interiörerna ca 15 cm. Gör först klart alla interiörer och gör sen hallonmoussen och lägg ihop tårtan. Enklast är i en hög silikonform men du kan också använda en tårtning med tårtplast. När du monterat tårtan fryser du den och vränger ur den ur silikonformen eller lossar tårtningen och drar bort tårtplasten. Låt tina i kyl 1-2 timmar innan servering.

Marängnötbotten

Det blir två bottnar, använd en i bottnen på tårtan och den andra mellan gelén och vaniljkrämen eller bara en i botten som på bilden.

  • 150 g mandel eller annan nöt
  • 5 äggvitor
  • 2 dl strösocker

Vaniljkräm

  • 1/2 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/4 dl Maizena
  • 10 g smör
  • 1⁄2 krm salt

Hallongele

  • 2 gelatinblad
  • 200 g frysta hallon
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Hallonmousse

  • 4 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 270 g hallonpuré
  • 2 äggvitor
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader över och under värme.
  2. Mixa mandeln fint – det är dock gott om det inte är för finfördelat, då får du mer tuggmotstånd.
  3. Vispa upp äggvitorna till ett lätt skum i en rostfri bunke. Vispa i strösocker lite i taget och vispa tills det är en fast och glansig maräng. Vänd i mandeln.
  4. Bred ut smeten till två st ca 1 cm tjocka bottnar. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Bottnarna ska ha fått färg när du tar ut dem. Låt svalna. Stansa eller skär ut så stora bottnar som du vill ha.
  5. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och vaniljstång. Ta från plattan och låt dra 5–10 minuter.
  6. Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse i en bunke. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten. Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i ca 1 minut tills den tjocknat. Vispa hela tiden. Ta kastrullen från plattan, rör i smöret och tillsätt saltet.
  7. Låt krämen svalna. Häll i en form för att gjuta en ”platta” av vaniljkrämen. Lägg i kyl eller frys för enkast hantering vid montering.
  8. Hallongele: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Lägg frysta hallon, citronsaft, strösocker och vaniljsocker i en kastrull och värm på medelhög värme. När hallonen börjar tina mosar du dem så det blir en jämn sås.
  9. När allt är smält och varmt kramar du ur gelatinbladen och låter dem smälta i såsen.
  10. Rör om och häll upp i en form du vill gjuta gelén i. Häll i en form för att gjuta en ”platta” av gelen. Frys för att lättare kunna hantera vid montering.
  11. Hallonmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa grädden lätt och ställ i kylen.
  12. Värm upp hälften av purén. Krama ur gelatinbladen, tillsätt dem och rör tills de smält. Blanda med resten av purén.
  13. Vispa samman äggvitor, strösocker och citronsaft i en helt ren rostfri bunke tillhörande en köksassistent. Ställ den över ett vattenbad och vispa blandningen tills den blivit ca 60-65 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa i assistenten tills du har en glansig och sval maräng. Blanda samman maräng och puré, lite i taget. Vänd ner grädde och salt. Om du vill gjuta dekoration av moussen häller du i lite av moussen i silikonformar som du fryser.
  14. Montering: Lägg nötmarängbottnen i bottnen på den form du skall gjuta tårtan i. Lägg sen på vaniljkrämen och hallongelén. Se till att det är minst 3 cm mindre än den stora formen. Häll på hallonmoussen och släta till moussen upptill.
  15. Frys hela tårtan, ta ur den ut formen, placera på ett serveringsfat och låt tårtan sen tina i kyl ca 2 timmar innan servering.
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00