Blåbärspaj med vaniljkräm

Blåbärspaj med kardemumma! En helt fantastisk god paj med smul-crumble på toppen och serveras gärna med en hemgjord vaniljkräm. För den som även älskar kardemumma är den här blåbärspajen en dröm!

blabarspaj

blabarspaj

blabarspaj

blabarspaj

Foto: homemade by cecilia

blabarspaj

Blåbär-kardemummapaj med vaniljkräm

smuldeg

2 1/2 msk strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/4 dl havregryn
3/4 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
80 g smör, rumstempererat
en liten nypa salt

fyllning

250 g blåbär (frysta går bra)
1/2 dl strösocker
1 msk maizenamjöl 

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 C.
  2. Blanda ingredienserna till smuldegen.
  3. Blanda blåbären med strösockret och maizenamjölet i en pajform, ca 20 centimeter i diameter. Strö över smuldegen och ugnsbaka i ca 25 minuter. 

 

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång (eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor för kardemummakräm)
  • 5 dl mjölk
  • 100 g äggula
  • 100 g strösocker
  • 35 g maizenamjöl
  • 20 g smör

Gör vaniljkrämen så här:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.
  2. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter.
  3. Vispa äggula, socker och
    maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.
  4. Häll ner blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat, ta direkt av från plattan när den tjocknar.
  5. Ta av från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen svalna och servera till blåbärspajen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Geléhjärtan

Bjud på något sött och hemgjort på alla hjärtans dag! Dessa gelegodisarna med hallonsmak är mycket smakrikare och mycket godare än köpegodis.

gelegodig hemagjort

Gelegodis

  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl glukossirap
  • 1 dl hallonpuré
  • 4 geletinblad
  • 1 krm vinsyra (finns bland kryddorna)

Gör gelegodisarna så här:

  1. Lägg gelatinbladen i vatten. Koka socker, vatten och glukos till 140 grader.
  2. Blanda sen i hallonpuren och koka upp till 120 grader, under omrörning.
  3. Ta av kastrullen från plattan och blanda i vinsyran och gelebladen. Häll upp i formar och låt stå över natten. Ploppa sedan ut dem och rulla dem i socker.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Muffins med vaniljkräm

Muffins med vanilj och kardemumma, två goda ting! Här har jag fyllt muffinsen med hemgjord vaniljkräm och toppat med nymortlad kardemumma. Muffinsen får en perfekt seg/knaprig skorpa och den lena vaniljkrämen och kardemumman ör pricken över i! 😋 Jag spritsade även lite extra på toppen för syns skull. Börja med vaniljkrämen och sen muffinsarna.

muffins vanilj

Foto: Homemade by Cecilia

Vaniljmuffins

  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 125 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 dl mjöl (120 g)
  • 2 msk mjölk
  • 1 krm salt
  • ev zest från 0,5 citron

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång (eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor för kardemummakräm)
  • 5 dl mjölk
  • 100 g äggula
  • 100 g strösocker
  • 35 g maizenamjöl
  • 20 g smör

Gör vaniljkrämen så här:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.
  2. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter.
  3. Vispa äggula, socker och
    maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.
  4. Häll ner blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat.
  5. Ta av från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen svalna och häll den i en spritspåse.

Gör muffinsarna så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smält smöret.
  3. Vispa upp ägg och socker med vaniljsocker.
  4. Tillsätt, mjöl, bakpulver, smöret, salt och mjölken. Vänd ihop till en smet. Tillsätt ev citronzest.
  5. Fördela i formar och spritsa i vaniljkräm, lite i varje.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna.
  7. Spritsa ev lite mer vaniljkräm på toppen och strö över mortlad kardemumma.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..