ANNONS

Chokladmuffins

/

Saftiga chokladmuffins som är fyllda med vaniljkräm och toppade med rostade hasselnötter. Du kan hoppa över vaniljkrämen om du inte orkar göra den 😉

chokladmuffins

chokladmuffins

Chokladmuffins med vaniljkräm

12 st

  • 150 g choklad
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 3 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 tsk kaffepulver
  • 2 krm salt
  • 1 dl hackade rostade hasselnötter

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång (eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor för kardemummakräm)
  • 5 dl mjölk
  • 100 g äggula
  • 100 g strösocker
  • 35 g maizenamjöl
  • 20 g smör

Gör muffinsen så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en muffinsplåt med muffinsformar. Grovhacka chokladen och ställ åt sidan.
  2. Vispa strösocker, muscovadosocker och ägg ljust och luftigt. Blanda ut kaffepulvret i mjölken. Blanda resten av de torra ingredienserna i en bunke. Sikta i över äggblandningen och vänd försiktigt till en jämn smet växelvis med olja och mjölk.
  3. Vänd i den hackade choklad i smeten. Fördela jämnt i muffinsformarna, använd ev. en spritspåse för att minimera spill och kladd. Fyll max 3/4 av muffinsformen. Strö över hasselnötter.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Baka dem inte mer än nödvändigt. Tryck ett hål i muffinsen, låt dem svalna på ett galler och spritsa sen i vaniljkrämen.

Gör vaniljkrämen så här:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.
  2. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter.
  3. Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.
  4. Häll ner blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat, ta direkt av från plattan när den tjocknar. Smält i smöret och ev en liten nypa salt.

0
1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Mandelflarn med fyllning

/

Knapriga mandelflarn med hjortronfyllning. Kom ihåg att lägga mandelflarnen med STORT mellanrum på plåten då de flyter ut ca 3 ggr sin storlek.

mandelflarn

Mandelflarn med fyllning

Ca 12 st bakelser

  • 50 g mandel
  • 50 g smör
  • 50 g vetemjöl
  • 50 g glukos
  • 60 g strösocker

Hjortronkräm

  • 0,5 dl hjortronsylt
  • 1 msk florsocker
  • 100 g grädde
  • 200 g philadelphia

Så här gör du mandelflarnen

  1. Flarn: Värm ugnen till 175 grader. Finhacka mandeln och blanda med övriga ingredienser till en jämn deg.
  2. Rulla kulor av degen (cirka 15 gram/kula) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper under. Observera att det måste vara ordentligt mellanrum, då flarnen flyter ut mycket. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter tills flarnen fått en gyllene färg. Låt svalna.
  3. Fyllning: Vispa grädden med philadelphia, florsocker och hjortron.
0
2

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Pavlova med salt kola

/

pavlova kola 1

Pavlova med kola

  • 210 g äggvitor (ca 6 st)
  • 400 g strösocker (4 1⁄2 dl)
  • 1 tsk pressad citron
  • 100 g kolasås, recept hittar du här

Tips på fyllning:

  • Vispad grädde och bär
  • Vispad pannacotta
  • Färskostmousse och lemon curd
  • Stekta kaneläpplen med kolasås och grädde
  • Vispad punchgrädde och hjortron

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft.
  2. Smält chokladen över ett vattenbad och ställ sen åt sidan, så chokladen får svalna lite.
  3. Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent och ställ över ett vattenbad. Vispa hela tiden, men du behöver inte vispa upp blandningen till maräng.
  4. När den når en temperatur på 60 grader sätter du bunken i köksassistenten och vispar tills du har en sval, glansig och fast maräng.
  5. Vänd försiktigt ner kolasåsen i marängen med en slickepott och rör bara ett par tag för att få en swirlkänsla innan du klickar ut marängen på plåten. Du kan addera lite mer kola på varje minipavlova och svirla till det lite till om du tycker att kolan försvann. Men ta inte för mycket kola då kommer det bli kletigt och pavlovan blir inte klar.
  6. Klicka eller spritsa ut marängen på en plåt med bakplåtspapper. Mina är ca 10 cm breda.
  7. Grädda marängen 1,5 – 2 timmar, beroende på hur tjocka bottnarna är. Låt dem stå kvar i eftervärmen tills ugnen svalnat helt (låt en sked sitta i ugnsöppningen så det kommer in luft).

pavlova kola

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00