ANNONS

Ostkaka

/

Jag har varit så sugen på ostkaka det senaste… vet inte om det är en gravidgrej eller ej men så jäkla sugen ;D
Så nu var jag tvungen att slänga ihop en.
Jag gillar när det är mycket smak av bittermandel och inte för söt. Man har ju ändå sylt till… 😉

Svårare var det att få till en charmig bild men gott är det kan jag lova!

ostkaka recept 2

ostkaka recept 1

Ostkaka

8 portioner

  • 3 ägg
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl mandel, som du hackar
  • 2 msk vetemjöl
  • 500 g keso
  • 2 dl grädde (du kan byta ut 1 dl grädde mot mjölk om du vill ha den lättare)
  • 2-3 bittermandlar

Till servering:

  • Din favorit sylt
  • lättvispad grädde
  • florsocker att pudra över (valfritt)

Gör så här:

  1. Smörj en form ca 20 cm i diameter med smör.
  2. Vispa ägg och socker. Rör i resten av ingredienserna och riv i bittermandeln, häll i formen.
  3. Grädda på 175 grader i ca 45 min. Ostkakan skall ha fått en gyllene färg innan du tar ut den.
  4. Servera med lättvispad grädde och sylt.
0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tarteletter med passionsfrukt

/

Jag har gjort mycket choklad det senaste så nu var det dagt för något piggt och fräscht! Så det blev tarteletter fyllda med passionsfrukts-pannacotta toppade med italiensk maräng och oxalis. Det är väldigt trevligt att bjuda på små portionare men det går lika bra att göra receptet i en stor rund form ca 20 cm.

Det kan vara svårt att få tag på passionsfruktspuré men saft eller citronsaft går lika bra. Eftersom de ligger i skal gör det inget om de blir lite, lite lösare.

paj passionsfrukt 1

citronpaj tarteletter 2

Tarteletter med passionsfrukt

6 tarteletter

Pajskal

  • 100 g smör, kallt
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Mixa kylskåpskallt smör med florsocker och vetemjöl till en smulig massa.
  2. Tillsätt ägget och mixa snabbt till en smidig deg. Plasta och låt vila i kylen ca 20 min.
  3. Kavla ut degen ca 2-3 mm tjock. Stansa ut 6 plattor som du lägger i botten på varje tarteletteform.
  4. Skär ut remsor lika höga som kanten på din form och tryck fast längst med kanten på formen. Frys pajerna ca 15 min innan du gräddar dem, detta gör att pakskalet inte lika lätt glider ner. Grädda på 175 grader i ca 10 min. När de är lite gyllene är de klara.
  5. När du precis tagit ut dem kan du pensla pajskalen med lite äggvita på insidan, detta gör att de behåller frasigheten även när du häller i pannacottasmeten.

Passionsfrukts-pannacotta:

  • 4 gelatinblad
  • 250 g passionsfruktspuré (kan ersättas med annan frukt- eller bärpuré)
  • 2 1⁄2 dl vispgrädde
  • 100 g strösocker (drygt 1 dl)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter.
  2. Koka upp puré, grädde, socker och vaniljsocker.
  3. Krama ur gelatinbladen, låt dem smälta i blandningen och rör om. Tillsätt saltet.
  4. Häll upp i de avsvalnade pajskalen. Låt pannacottan stelna helt i kyl eller frys.

Italiensk maräng:

  • 75 g äggvitor (2–3 st)
  • 1/5 dl vatten
  • 150 g strösocker

Gör så här:

  1. Vispa äggvitorna i en rostfri bunke tillhörande en assistent till ett lätt skum.
  2. Koka vatten och socker i en kastrull till 121–123 grader.
  3. Vispa äggvitorna till ett tjockare skum när det är några grader kvar. Sedan häller du sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet med- an du vispar på medelhög till hög hastighet.
  4. Vispa på medelhög hastighet tills marängen är fast, glansig och sval.
  5. Använd marängen direkt, bränn ev av med gasbrännare för fin effekt om du har en. Jag spritsade med en rak kronbladstyll ca 1,5 cm och en tät öppen stjärntyll 1 cm.
0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Chokladpannacotta

/

Det här pannacotta receptet har jag tagit ur min mans (Mattias Larsson) nya bok Enkla helgmenyer! Pannacottan är len, chokladig och serveras med rårörda hjortron, vit chokladgrädde och kaksmulor. Helt underbart god och enkel att göra. Förbered helst dagen innan servering.

Det finns fler enkla desserter och menyer i boken!

Du kan köpa Mattias nya bok här!

lattlagade-helgmenyer-festliga-middagar-utan-krangel

pannacotta choklad

choklad pannacotta

Chokladpannacotta

6 portioner

  • 1,5 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 1/2 dl strösocker
  • 200 g mjölkchoklad

Vit chokladgrädde

  • 40 g vit choklad
  • 1 dl vispgrädde

Till servering:

  • 125 g rårörda hjortron
  • 1/2 dl kaksmulor

Gör så här:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Hacka chokladen fint. Koka upp grädde och strösocker. Ta bort från plattan och tillsätt chokladen i den varma grädden och blanda till en jämn smet.
  3. Häll upp i portionsformar och låt stelna i kylen några timmar eller helst över natten.
  4. Hacka den vita chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen, rör ut och kyl helt. Låt även denna gärna stå över natten.
  5. Vispa upp den vita chokladgrädden så den blir fluffig. Toppa pannacottan med chokladgrädde, hjortron och kaksmulor.
0
1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00