Saffransbullar

saffransbullar

Saftiga saffransbullar bakade med rumsvarmt smör, mjölk och grädde. Dessa är mina favorit-saffransbullar då de blir så mjuka och saftiga! Jag tycker man kan börja redan nu med julbaket så man hinner igenom allt man vill baka inför jul…för ingen orkar äta allt just på julafton. =)

Tips! Mortla saffranet med 1 tsk socker så smakar det mer saffran. Eller så kan du låta saffranet dra i 1 msk rom. Både socker och rom är smakförhöjare åt saffran!

Saffransbullar

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 120 g rumsvarmt smör
  • 2 påsar saffran (1 g)
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,75 tsk salt
  • 13–15 dl vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg med en nypa salt i att pensla bullarna med

Så här gör du saftiga saffransbullar:

  1. Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och grädden. Rör runt så att den löses upp.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör, socker och vetemjöl. Arbeta degen smidig i en bakmaskin. Tillsätt sist saltet och knåda in det. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
  3. Värm ugnen till 220 grader. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Kavla ut till en 4 mm tjock rektangel. Skär remsor som du rullar till saffransbullar.
  4. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10-12 minuter.
  6. När du tar ut dem ur ugnen penslar du dem med uppvispat ägg. Då får du en glansig fin yta som samtidigt stänger in fukten och bullen håller sig saftig.

Här hittar du fler varianter på saffransbullar!

  1. Saffransbullar i långpanna
  2. Saffransbullar med mandelmassa
  3. Flätad saffranskrans

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Pavlova med äpple & mascarpone

Pavlova är en perfekt avslutning på en middag. Förbered alla komponenter dagen innan och montera de små bakelserna precis innan servering. Receptet räcker till ca 12 minipavlovor. Du kan även fylla pavlovorn amed äppelmos eller valfri sylt för att förenkla receptet.

pavlova1

pavlova

Pavlova med mascarponekräm & äppelpuré

En riktig liten goding fylld med maskarpone, appelpuré, krossad kardemumma och frystorkade lingon. Pavlovan är frasig på utsidan och seg inuti.

Pavlova

  • 100 g äggvita (3 st)
  • 1/2 tsk pressad citron
  • 225 g strösocker (2,5 dl)

Gör pavlovan så här:

  1. Sätt ugnen på 90 grader varmluft.
  2. Blanda äggvitor, citronsaft och socker i en rostfri bunke tillhörande en assistent. Ställ över ett vattenbad och vispa tills smeten når 65 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa i assistenten.
  3. Vispa tills marängen är fast, glansig och sval.
  4. Spritsa ut eller klicka ut marängsmeten på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i ca 1 ½ timme. Hur lång tid de behöver beror på hur stora du gör. När de kan lyftas från pappret är de klara.
  5. Låt stå kvar på eftervärmen 1 timme med luckan öppen med hjälp av en sked.

Äppelpuré

  • 1 kg äpple
  • 3 dl vatten
  • 1 dl brunt farin socker
  • lite citronsaft efter smak

Gör äpplemoset så här:

  1. Skala och skär bort kärnhuset i äpplen. Skär äpplena i bitar. Koka upp äpplen, vatten, socker och citronsaft.
  2. Låt småkoka tills äpplena fallit sönder. Mixa eller passera till en puré.
  3. Låt svalna. Förvara i kyl.

Mascarponekräm

  • 200 g mascarpone
  • 200 g vispgrädde
  • 1/2 -1 dl florsocker

Vispa ihop alla ingredienserna till en slät kräm.

Montering, 6 minipavlovor

  • mascarponekräm
  • äppelpuré
  • mortlad kardemumma
  • frystorkade lingon
  • hackad pistage
  • oxalis

Klicka ut mascarponekräm på pavlovorna och tillsätt äppelpuré, krossad kardemumma, pistage och dekorera ev med oxalis.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Mazarinkaka med pistage & spritsad frosting

spritsad tårta

frosting spritsa

spritsad tårta

Den här mazarinakan är saftig, god och enkel att lyckas med.

Jag älskar att spritsa, för att spritsa behöver du en fast kräm och då är smörkräm eller marängsmörkräm bäst lämpad då de håller formen bäst och är släta. Färskostkräm (1 dl philadelphia, 2 dl grädde, 0,5 dl florsocker, 0,5 dl hallonpure) är lite godare kan jag tycka men inte lika smidigt att spritsa med… Men om du vill göra tårtan och bara skall bre på en hallonkräm skulle jag rekommendera färskostkrämen.

Mazarinkaka med pistasch

  • 265 g mandelmassa
  • 125 g rumsvarmt smör
  • skal från 1 citron
  • 3 ägg
  • 4 msk vetemjöl (eller mandelmjöl för glutenfri)
  • 0,5 dl hackade eller mixade pistagenötter
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Riv mandelmassa i en bunke och riv i skalet från en citron. Tillsätt rumsvarmt smör. Blanda till en jämn massa.
  3. Blanda i ett ägg i taget. Häll i mjöl, salt och hackad pistasch. Blanda och häll i formen.
  4. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 minuter eller tills kakan är gyllene och inte kletig i mitten.

Hallonfrosting

  • 100 g rumsvarmt normalsaltat smör
  • 35 g Philadelphia
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 0,25 dl hallonpuré
  • frystorkat hallon

Kolafrosting

  • 100 g rumsvarmt normalsaltat smör
  • 35 g Philadelphia
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 0,5-0,75 dl dulce de leche
  • frystorkat hallon

Gör så här:

  1. Vispa smöret riktigt vitt och luftigt, detta tar flera minuter.
  2. Vispa därefter i philadelphia lite i taget, tillsätt florsocker och vaniljsocker.
  3. Vispa sen i hallonpuren, ta max 1 tsk i taget. Annars kan det skära sig. Vispa gärna i lite frystorkat hallonpulver för mer smak, ca 1-2 tsk.

Montering

  1. Se till att mazarinkakan svalnat helt. Annars kommer frostingen smälta bort…
  2. Använd en blombladstyll ca 2 cm stor. Börja ytterst och forma blad längst med kanten och jobba dig inåt.
  3. När du har en liten bit kan du byta frosting till kolafrosting och spritsa hela vägen in för att få en färgskiftning.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..