ANNONS

Godare nyttigare våfflor

/

frasiga våfflor

Dessa våfflorna är lite grövre än vanliga som är gjorda på bara vetemjöl. Här har jag använt grovt dinkelmjöl, havregryn och siktad dinkel. De smakar dock inte grovt utan blir bara lite matigare och mycket godare, och såklart frasiga och härliga! Jag kommer nog inte göra vanliga våfflor på vetemjöl igen, dessa har såååå mycket mer smak!

Grova våfflor

Ca 8 våfflor

  • 1 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 1 dl havregryn
  • 1,25 dl siktat dinkel eller vetemjöl
  • 1/2 tsk vaniljsocker ( kan uteslutas)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl vatten (gärna mineralvatten)
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 stort ägg
  • 50 g smör

Gör våfflorna så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Rör i vattnet med en sked och vispa sen i mjölken. Låt gärna stå och dra så länge du hinner eller över natten (det funkar med 5 min också, men det blir mer smak ju längre våffelsmeten får dra).
  3. Smält sen smöret, tillsätt i smeten.  Vispa ner ett ägg och blanda till en jämn smet. Grädda i våffeljärn.

Missa inte dessa fluffiga amerikanska pannkakorna:

amerikanska pannkakor

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Saftigt bananbröd

/

Jag gillar verkligen bananabread, det är liksom något mysigt över det, kanske för att jag åt det under min resa i Australien när jag var yngre, eller för att jag inbillar mig att det liksom är ok att äta till frukost eller mellis…det är ju gjort på bananer….bara ordet bananabread ligger liksom bra i munnen.

Jag har gjort massa olika varianter på bananbröd då jag alltid vill utveckla mina recept eller testa något nytt, denna gången blev det med jordnötssmör i då jag fått lite dille på det just nu. Det är blir saftigt, gott och får en touch av jordnötssmör, du kan utesluta jordnötssmöret om du inte gillar det.  Och kom ihåg att du knappt kan övergrädda den här kakan…den är så saftig. Så har du 20 min över att slänga ihop den här gör det!

bananabread 1

Bananabread

bananabread 2

Bananabread

Tips! Vill du lyxa till ditt bananabread kan du hack lite mörk choklad och vända ner i smeten på slutet.

Bananabread

  • 3 mogna medelstora bananer + ev 1 till dekorering uppe på kakan
  • 100 g smör
  • 0,5-1 dl jordnötssmör
  • 2 ägg
  • 2 dl farinsocker
  • 4 dl vetemjöl (240 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,75 tsk malen kanel
  • 1 tsk ingefära

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader. (155 grader varmluft)
  2. Mosa bananerna i en bunke, klä en form med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret och blanda ner jordnötssmöret i smöret. Blanda ut.
  4. Vispa ägg och socker ljust och poröst.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt,vaniljsocker, kanel och ingefära i en bunke.
  6. Vänd i äggblandningen i de mosade bananerna och vänd sen ner de torra ingredienserna omväxlande med smörblandningen.
  7. Häll smeten i formen, dela Ev en banan på mitten och lägg på smeten.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna.

Fler recept med banan:

Bananpannkakor

bananpannkakor

bananpannkakor

2
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Toscakaka med rabarber

/

En underbar toscakaka med sommartouch från rabarber (rabarbern kan kan uteslutas eller bytas mot tex  äpple i säsong). Den är underbar att servera med vaniljsås men kan ätas utan också så klart. Jag får toscan extra knäckig genom att köra kakan på grillvärme högre upp i ugnen.

toscakaka rabarber 1

toscakaka rabarber 3

Toscakaka med rabarber

ca 12 bitar

  • ca 175 g rabarber
  • 100 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk

Toscasmet

  • 50 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 msk vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk
  • 150 g hackad mandel

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smöra och bröa en springform eller klä med bakplåtspapper.
  2. Skär rabarbern i bitar. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner det i smeten växelvis med smöret och mjölken. Häll smeter i formen och fördela rabarberbitarna jämnt över kakan. Grädda i ca 40 min i nedre delen av ugnen. Gör under tiden toscasmeten nedan.
  4. Toscasmet: Gör den medan kakan gräddas. Smält smöret. Rör ner socker, sirap, mjöl och mjölk. Låt koka några minuter. Ta kastrullen från värmen. Rör i mandeln. Bred smeten på kakan.
  5. När kakan är nästan, nästan klar häller du toscasmeten över kakan. Kör sen på ugnens grillfunktion på högsta värme i ca 5 min tills toscan och mandeln fått färg.PLacera formen högre upp i ugnen.
  6. Låt svalna och servera gärna med vaniljsås, helt ljuvligt!

Andra recept med rabarber:

Rabarbergalette

rabarber paj

Rabarbercheesecake

cheesecake 2

Rabarbermoussetårta

rabarbermousse

0
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00