Kladdkaka med chokladtopping!

kladkaka topping

Kladdkaka med topping

  • 100 g mörk choklad (70 %)
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm bakpulver
  • 2 krm salt
  • 2 msk ljus sirap
  • 50 g frysta eller färska hallon

    Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka chokladen och smält smöret. Lägg chokladen i smöret så att den smälter.
  2. Vispa upp äggen med sockret. Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt.
  3. Blanda ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen. Tillsätt sirapen. Rör ner mjölblandningen och blanda till en smet.
  4. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Tryck ner hallonen.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 10 min, tills den är genombakad i kanten, ca 2 cm in, men kladdig i mitten. Ta ut kakan och låt svalna helt innan du spritsar, ev förvara i kyl. Annars kommer toppingen smälta.

Chokladtopping:

  • 50 g glukossirap
  • 50 g äggula
  • 3 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk 3%
  • 200 g mörk choklad
  • 1 krm salt

Gör chokladtoppingen så här:

  1. Värm glukosen i mikron.
  2. Tillsätt äggulorna och rör jämnt, koka ihop med grädde och mjölk under omrörning, rör tills den är 82 grader.
  3. Häll över fint hackad mörk choklad. Låt stå i 30 sek och rör sen försiktigt till en len smet. Häll i spritspåse och låt vila i kylen till dagen efter.
  4. Spritsa med en stjärntyll och ev en kronbladstyll. Strö över chokladkulor.

brownie spritsad

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Chokladrulltårta

Chokladrulltårta med amarulakräm, du kan ersätta amarulan med annan likör eller göra en barnvänlig variant med mjölk. Men jag gillar likörer i bakverk. Sprit har också en förmåga att ta fram smaker.

rulltårta choklad

Foto: ANDY PRHAT

Chokladrulltårta med amarulakräm

  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 msk kakao
  • 3 ägg
  • 1,25 dl strösocker
  • 2 msk standardmjölk

Amarulafyllning:

  • 100 g smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 msk amarula

Garnering:

  • Frystorkade hallon

Gör så här:

  1. Botten: Blanda mjöl, bak­pulver och kakao i en bunke.
  2. Vispa ägg och socker tills det är vitt och fluffigt.
  3. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt mjölken.
  4. Bred ut smeten till ett 3 millimeter tjockt lager på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i cirka 5 minuter.
  5. Lägg ett bakplåtspapper på en platt yta och strö över strösocker. Vänd upp den gräddade bottnen på det sockrade bakplåtspapperet. Pensla med kallt vatten och dra bort bakplåtspapperet.
  6. Amarulafyllning: Blanda smör, florsocker, fröna från vaniljstången och amarula till en slät kräm.
  7. Låt bottnen svalna lite och bred sedan på amarula-
    smörkrämen. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Förvara
    i kylen till servering.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Chocolate chip cookies

choklad kakor

Foto: ANDY PRHAT

Foto: Andy Prhat

Goda chocolate chip cookies! Fyll en kakburk med dessa i helgen! Mums!

Chocolat chip cookies

40–50 stycken

  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk maizena
  • 1,25 tsk bakpulver
  • 1,25 tsk bikarbonat
  • 225 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 2 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • 3 dl chokladpellets

Ev chokladdekorering:

  • Smält choklad
  • Havssalt
  1. Sikta ner vetemjöl, maizena, bakpulver och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.
  2. Vispa smör och socker poröst.
    Blanda i äggen, ett i taget och blanda
    väl mellan varje ägg.
  3. Rör i vaniljsockret och saltet, blanda tills det precis går ihop till en deg. Strö chokladnibbsen över degen och rör ner. Plasta in degen och låt den vila i kylen några timmar.
  4. Värm ugnen till 175 grader. Rulla
    bollar stora som en femkrona och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut dem
    lite och grädda i 15–20 min i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.
  5. Om du vill: Smält choklad och doppa kakans ena sida. Lägg på ett droppgaller och strö över havssalt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..