Pavlova med äpple & mascarpone

Pavlova är en perfekt avslutning på en middag. Förbered alla komponenter dagen innan och montera de små bakelserna precis innan servering. Receptet räcker till ca 12 minipavlovor. Du kan även fylla pavlovorn amed äppelmos eller valfri sylt för att förenkla receptet.

pavlova1

pavlova

Pavlova med mascarponekräm & äppelpuré

En riktig liten goding fylld med maskarpone, appelpuré, krossad kardemumma och frystorkade lingon. Pavlovan är frasig på utsidan och seg inuti.

Pavlova

  • 100 g äggvita (3 st)
  • 1/2 tsk pressad citron
  • 225 g strösocker (2,5 dl)

Gör pavlovan så här:

  1. Sätt ugnen på 90 grader varmluft.
  2. Blanda äggvitor, citronsaft och socker i en rostfri bunke tillhörande en assistent. Ställ över ett vattenbad och vispa tills smeten når 65 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa i assistenten.
  3. Vispa tills marängen är fast, glansig och sval.
  4. Spritsa ut eller klicka ut marängsmeten på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i ca 1 ½ timme. Hur lång tid de behöver beror på hur stora du gör. När de kan lyftas från pappret är de klara.
  5. Låt stå kvar på eftervärmen 1 timme med luckan öppen med hjälp av en sked.

Äppelpuré

  • 1 kg äpple
  • 3 dl vatten
  • 1 dl brunt farin socker
  • 2 tsk kardemummakärnor (mortlade)
  • lite citronsaft efter smak

Gör äpplemoset så här:

  1. Skala och skär bort kärnhuset i äpplen. Skär äpplena i bitar. Koka upp äpplen, vatten, socker, kardemumman och citronsaft.
  2. Låt småkoka tills äpplena fallit sönder. Mixa eller passera till en puré.
  3. Låt svalna. Förvara i kyl.

Mascarponekräm

  • 200 g mascarpone
  • 200 g vispgrädde
  • 1/2 -1 dl florsocker

Vispa ihop alla ingredienserna till en slät kräm.

Montering, 6 minipavlovor

  • mascarponekräm
  • äppelpuré
  • mortlad kardemumma
  • frystorkade lingon
  • hackad pistage
  • oxalis

Klicka ut mascarponekräm på pavlovorna och tillsätt äppelpuré, krossad kardemumma, pistage och dekorera ev med oxalis.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Mazarinkaka med pistage & spritsad frosting

spritsad tårta

frosting spritsa

spritsad tårta

Den här mazarinakan är saftig, god och enkel att lyckas med.

Jag älskar att spritsa, för att spritsa behöver du en fast kräm och då är smörkräm eller marängsmörkräm bäst lämpad då de håller formen bäst och är släta. Färskostkräm (1 dl philadelphia, 2 dl grädde, 0,5 dl florsocker, 0,5 dl hallonpure) är lite godare kan jag tycka men inte lika smidigt att spritsa med… Men om du vill göra tårtan och bara skall bre på en hallonkräm skulle jag rekommendera färskostkrämen.

Mazarinkaka med pistasch

  • 265 g mandelmassa
  • 125 g rumsvarmt smör
  • skal från 1 citron
  • 3 ägg
  • 4 msk vetemjöl (eller mandelmjöl för glutenfri)
  • 0,5 dl hackade eller mixade pistagenötter
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Riv mandelmassa i en bunke och riv i skalet från en citron. Tillsätt rumsvarmt smör. Blanda till en jämn massa.
  3. Blanda i ett ägg i taget. Häll i mjöl, salt och hackad pistasch. Blanda och häll i formen.
  4. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 minuter eller tills kakan är gyllene och inte kletig i mitten.

Hallonfrosting

  • 100 g rumsvarmt normalsaltat smör
  • 35 g Philadelphia
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 0,25 dl hallonpuré
  • frystorkat hallon

Kolafrosting

  • 100 g rumsvarmt normalsaltat smör
  • 35 g Philadelphia
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 0,5-0,75 dl dulce de leche
  • frystorkat hallon

Gör så här:

  1. Vispa smöret riktigt vitt och luftigt, detta tar flera minuter.
  2. Vispa därefter i philadelphia lite i taget, tillsätt florsocker och vaniljsocker.
  3. Vispa sen i hallonpuren, ta max 1 tsk i taget. Annars kan det skära sig. Vispa gärna i lite frystorkat hallonpulver för mer smak, ca 1-2 tsk.

Montering

  1. Se till att mazarinkakan svalnat helt. Annars kommer frostingen smälta bort…
  2. Använd en blombladstyll ca 2 cm stor. Börja ytterst och forma blad längst med kanten och jobba dig inåt.
  3. När du har en liten bit kan du byta frosting till kolafrosting och spritsa hela vägen in för att få en färgskiftning.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Äppelpaj med brynt smör pajskal

Det finns något varmt och kärleksfullt över äppelpaj! <3
Den här är bakad med brynt smör i pajdegen för extra karamellsmak. Det är också rostade hasselnötter för lite crunchighet. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

appelpaj

Äppelpaj med brynt smör

  • 4 äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 tsk mortlad kardemumma
  • rivet skal från en citron

Pajdeg:

  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl hackade och rostade hasselnötter
  • 1 krm salt
  • mandelflagor

Recept på vaniljsås hittar du här!

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Skär äpplena i klyftor eller mellanstora bitar. Vänd runt äppelbitarna i socker, kanel, citronzest och mortlad kardemumma. Lägg i en pajform.
  3. Blanda socker, mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  4. Bryn smöret och låt det svalna lite, blanda sen med mjölblandningen och rör runt till en massa. Hacka hasselnötter och blanda ner i smeten. Fördela över äppelbitarna i pajformen och strö över mandelflagor.
  5. Grädda i ca 25 min eller tills den fått lite färg.
  6. Servera med vaniljsås eller glass.

appelpaj 2

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..