Hasselnötskaka med kola

Denna kola och hasselnötskaka är supergod med sin crunchiga botten och sin mjuka kolafyllning. Jag toppade den med lite sötad yoghurtgrädde.

hasselnot kaka

kola kaka

kola kaka

kola kaka

Hasselnötkaka:

  • 175 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 krm vaniljextrakt
  •  1 krm salt
  •  2 dl hasselnötsmjöl
  •  1,75 dl vetemjöl

Kolafyllning:

  • 60 g smör
  • 1 burk karamellserad mjölk
  • 1 msk ljus sirap
  • o,5 tsk salt
  • 1 dl grovhackade och rostade hasselnötter

Yoghurtgrädde:

  • 1 del grädde
  • 0,5 del turkisk yoghurt
  • söta eftersmak med florsocker

Gör så här:

  1.  Värm ugnen till 175 grader.Förbered en form, 15 x 20 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa smör, socker och vaniljextrakt lite ljust och fluffigt.
  3. Tillsätt salt, hasselnötsmjöl och vetemjöl. Blanda till en slät kakdeg. Tryck ut i formen och jämna till med en sked.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Kakan skall ha fått lite färg innan du tar ut den.
  5.  Nötkolafyllning: Koka upp smör, karamelliserad mjölk och sirap. Låt småkoka 2 minuter och rör i saltet och nötterna.
  6. Häll kolasmeten över den gräddade kakan och grädda i 10 minuter.
  7. Låt svalna helt i formen. Ställ göra i kyl över natten och skär sen i bitar.
  8. Vispa grädde, yoghurt och florsocker tills den är spritsbar. Spritsa på de skurna bitarna.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Cheesecake med kokos, kola & pepparkaka!

Cheesecake med smak av kokos! Toppad med kola & pepparkakor. Jag har smulat pepparkaksdeg och gräddat i ugnen men du kan också ta vanliga pepparkakor som du smular uppe på cheesecaken.

cheesecake kokos

cheesecake kokos

Cheesecake med kokos, kola & pepparkaka

Pepparkaksbotten:

  • 125 g pepparkakor
  • 50 g brynt smör

Cheesecake

  • 4 gelatinblad
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • 280 g philadelphia
  • 1 dl florsocker
  • 2,5 dl grädde
  • citronskal från 0,5-1 citron
  •  1 krm salt

Topping:

  • 1 dl riven kokos
  • 0,5 dl dulce de leche
  • 1 msk frystorkat hallon
  • pepparkaksgubbar

Gör så här:

  1. Bryn smöret i en kastrull. Det skall bli ljusbrunt och dofta nötig karamell.
  2. Mixa pepparkakorna i en matberedare och häll i smöret. Blanda väl. Tryck ut i en springform i botten.
  3. Lägg gelatinet i kallt vatten. Vispa grädden medelhård.
  4. Värm kokosmjölken i en kastrull tills den ryker lite. Lägg i gelatinet och låt det smälta.
  5. Blanda philadelphia och florsocker jämnt. Blanda i kokosmjölken i philadelphian lite i taget. Och blanda sist i salt, vispad grädde och citronskal.
  6. Bred ut smeten över bottnen och ställ in i frysen. Ta fram en timma innan servering och garnera med riven kokos, dulce de leche, pepparkaksbitar och ev frystorkat hallon.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Saffranskaka med glasyr

Supersaftig saffrankaka med glasyr! Jag älskar denna julkakan och tröttnar aldrig. Jag har även en variant av denna som är täckt med tosca! Se recept här!

saffrankaka glasyr

Saffranskaka med glasyr

  • 1 paket saffran (1/2 g)
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl (240 g)
  • 2 tsk bakpulver

Glasyr:

  • 2 dl florsocker
  • 1 msk äggvita
  • 0,5 tsk pressad citron

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Smält smöret. Blanda i saffranssockret.
  2. Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner smör och mjölk. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.
  4. Glasyr: Vispa äggvita, florsocker och citronsaft lite tjockt men det skall ändå kunna rinna ner för kakan. Blir det för fast kan du tillsätta lite vatten och för löst mer florsocker.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..