Äppelpaj med brynt smör pajskal

Det finns något varmt och kärleksfullt över äppelpaj! <3
Den här är bakad med brynt smör i pajdegen för extra karamellsmak. Det är också rostade hasselnötter för lite crunchighet. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

appelpaj

Äppelpaj med brynt smör

  • 4 äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 tsk mortlad kardemumma
  • rivet skal från en citron

Pajdeg:

  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl hackade och rostade hasselnötter
  • 1 krm salt
  • mandelflagor

Recept på vaniljsås hittar du här!

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Skär äpplena i klyftor eller mellanstora bitar. Vänd runt äppelbitarna i socker, kanel, citronzest och mortlad kardemumma. Lägg i en pajform.
  3. Blanda socker, mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  4. Bryn smöret och låt det svalna lite, blanda sen med mjölblandningen och rör runt till en massa. Hacka hasselnötter och blanda ner i smeten. Fördela över äppelbitarna i pajformen och strö över mandelflagor.
  5. Grädda i ca 25 min eller tills den fått lite färg.
  6. Servera med vaniljsås eller glass.

appelpaj 2

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

kladdkaka med citronfrosting

Kladdkaka är lätt att slänga ihop när chokladsuget sätter in, den här kladdkakan har även fått sällskap av en fräsch citronfrosting.

kladdkaka

Kladdkaka

1 botten, 18 cm

  • 50 g smör
  • ½ dl olja
  • 110 g (2 st) ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 ½ dl farinsocker
  • ½ dl sirap
  • 2 ½ vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 krm salt

Värm ugnen till 150 grader.

  1. Smält smöret och häll i oljan, häll över i en större bunke. Tillsätt socker, ägg och sirap.
  2. Rör i mjöl och resten av ingredienserna.
  3. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform 18 cm. Grädda i ca 20 minuter. Kladdkakan brukar vara klar när den är gräddad ca 2 cm in från kanten när du känner med en sticka.
  4. Låt kladdkakan svalna helt, då är den godast och smakar mest choklad.

Färskostmousse

  • 2 dl grädde
  • 75 g philadelphia
  • ½  dl florsocker
  • 1 tsk pressad citron och citronzest från en citron
  1. Vispa ihop grädde, philadelphia, florsocker, citronsaft och zest till en fluffig kräm.
  2. Strö ev över frystorkat hallon.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Rabarber- & jordgubbsgalett

Den här galetten är en riktig storfavorit hos oss. Den är frasig, rustik och helt underbar! Fyll den med jordgubbar och rabarber som jag eller byt ut till dina favoritbär eller äpple. Superenkel att baka dessutom.

rabarber paj

Rabarber & jordgubbsgalett

10 pers
Deg
200 g kallt smör

4,5 dl vetemjöl
2 msk strösocker
0,5 tsk salt
0,75 dl kallt vatten

Fyllning
300 g jordgubbar
Ca 3-4 rabarber
1,5 – 2 dl strösocker
0,5 dl maizena
pärlsocker

Gör galett så här:

  1. Ugnsvärme: 200 grader.
  2. Skär smöret i bitar och lägg alla ingredienser till degen utom vattnet i en matberedare och mixa tills degen är smulig. Häll i vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Låt vila 30 min i kylskåp.
  3. Kavla ut degen på bakplåtspapper ungefär 3 mm tjock. Skär ev till galetten så den blir lagom stor och rund.
  4. Skär jordgubbarna. Skala och skär rabarbern i bitar.
  5. Blanda maizena och socker i en skål, vänd försiktigt ned jordgubbar och rabarber.
  6. Lägg blandningen av jordgubbar, rabarber, socker och maizena i mitten av galetten, ca 4 cm från kanten.
  7. Vik in kanterna över bären. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
  8. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 25-30 minuter. Det kan rinna ut lite vätska från galetten men det gör inget. Servera med lättvispad grädde.

galett rabarber 1

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..