Rabarber- & jordgubbsgalett

Den här galetten är en riktig storfavorit hos oss. Den är frasig, rustik och helt underbar! Fyll den med jordgubbar och rabarber som jag eller byt ut till dina favoritbär eller äpple. Superenkel att baka dessutom.

rabarber paj

Rabarber & jordgubbsgalett

10 pers
Deg
200 g kallt smör

4,5 dl vetemjöl
2 msk strösocker
0,5 tsk salt
0,75 dl kallt vatten

Fyllning
300 g jordgubbar
Ca 3-4 rabarber
1,5 – 2 dl strösocker
0,5 dl maizena
pärlsocker

Gör galett så här:

  1. Ugnsvärme: 200 grader.
  2. Skär smöret i bitar och lägg alla ingredienser till degen utom vattnet i en matberedare och mixa tills degen är smulig. Häll i vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Låt vila 30 min i kylskåp.
  3. Kavla ut degen på bakplåtspapper ungefär 3 mm tjock. Skär ev till galetten så den blir lagom stor och rund.
  4. Skär jordgubbarna. Skala och skär rabarbern i bitar.
  5. Blanda maizena och socker i en skål, vänd försiktigt ned jordgubbar och rabarber.
  6. Lägg blandningen av jordgubbar, rabarber, socker och maizena i mitten av galetten, ca 4 cm från kanten.
  7. Vik in kanterna över bären. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
  8. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 25-30 minuter. Det kan rinna ut lite vätska från galetten men det gör inget. Servera med lättvispad grädde.

galett rabarber 1

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kolasås

Salt kolasås! Hur många är vi inte som älskar salt kolasås? Vi vill ha det till allt, på kakor, glass, på tårtor som fyllning, på pavlova ja allt. Så här är ett enkelt och mitt bästa recept på kolasås. Perfekt använda som dripping på tårtor. Så användbart recept.

Salta efter behag 😉

kolaas recept

kolasas 2

kolasas

Kolasås

20 min

  • 120 g glykos
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 30 g smör
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör kolasås så här:

  1. Koka upp glykosen och sockret på medel till hög värme, rör om så lite det går, sockret kan kristallisera sig annars. Låt småkoka tills det blivit en gyllenbrun färg, 150 grader.
  2. Rör om då och då. Tillsätt grädden lite i taget under omrörning. Låt koka tills allt gått ihop. Det kan se ut som att det skär sig men låt det puttra lite och rör om så går det ihop.
  3. Dra av kastrullen från värmen, tillsätt smör, salt och vaniljsocker, rör om. Häll över i en burk och låt svalna i rumstemperatur. Förvara ev i kylen, men då blir den hårdare tills den blivit rumstempererad igen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Mina bästa tårtbottnar

Dessa är mina bästa tårtbottnar som jag använder mycket, de funkar varje gång och jättegoda! En vaniljbotten och en chokladbotten.

Vaniljbottnen är lite fastare vilket gör den bra för att baka högre tårtor då den är stabilare än luftigare bottnar. Vaniljbottnen kan du variera med kardemumma, kanel, citron eller lime tex.

Chokladbottnen är härligt saftig och låt dig inte skrämmas av kaffet om du inte gillar det, kaffesmaken går inte igenom men är en bra smakförhöjare åt chokladen. Vill du ändå inte använda kaffe kan du ta vatten istället. Även denna lämpar sig för höga tårtor om man så önskar.

Jag klär tårtformarna med bakplåtspapper för att det inte skall fastna. Det funkar att smöra och bröa men ibland fastnar det. Bakplåtspapper fastnar aldrig, så vill du vara säker på att det inte fastnar är det bästa att använda bakplåtspapper. Klipp remsor som du lägger längst med  kanterna och klipp ut en rundel lika stor som bottnen eller spänn fast pappret om du har en springform.

tartbotten bästa

tartbotten recept

Tårtbotten med vanilj:

Ca 12 bitar

  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 1/2 dl vetemjöl
    (ev kan du byta ut 1 dl till potatismjöl för att få en lite luftigare botten.)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm  salt
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortla dem
  • ev 1 citron, zesten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Klä en form med bakplåtspapper, ca 18 cm i diameter.
  3. Smält smöret och häll i mjölken.
  4. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och luftigt.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma, citronzest och salt. Vänd försiktigt ner det i äggsmeten omväxlande med smörmjölken.
  6. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Prova med en sticka, den skall inte vara kletig i mitten.
  7. Låt kakan svalna helt innan du skär i den.

chokladbotten tarta

Tårtbotten choklad:

Ca 12 bitar

  • 1 3/4 dl kallt starkt kaffe
  • 1 1/2 dl kakao
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 1/2 dl vetemjöl (210 g)
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 dl mörkt eller ljust muscovadosocker
  • 2 ägg

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader över- och undervärme.. Klä en tårtbotten med bakplåtspapper. 18 cm bred.
  2. Rör ihop kaffe, kakao och crème fraiche i en bunke.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en annan bunke och rör jämnt.
  4. Vispa smöret 2–3 min med vinge i en assistent. Tillsätt de båda sockersorterna och vispa ytterligare 2–3 min. Tillsätt ett ägg i taget och rör emellan. Nu kan smeten skära sig men den går ihop igen när du tillsätter mjölblandningen.
  5. Rör ner mjölblandningen växelvis med kaffeblandningen. Rör till en jämn smet och häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min tills provstickan precis är torr när du sticker ner den. Låt kakan svalna helt innan du skär i den.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..