Helrostad kyckling med rosmarin- och citronsmör

Hel kyckling är så gott, och den här blev verkligen saftig och smakrik, späckad med citronsmör under skinnet. Denna stora Sol&Sprättkyckling fick jag  i en goodiebagen från Kronfågel.

Helkyckling

Receptet som Lisa Lemke gjort var det mest populära vid mitt bord på Kronfågels stora pressträff, där vi fick testa en rad rätter.

1 Sol&Sprätt Hel kyckling, ca 3 klyftade ökar, (gula och/eller röda)
, ett par kvistar färsk rosmarin,

100 g rumstempererat smör, 
5 finhackade sardeller i olja, 
4 rivna vitlöksklyftor, 2 msk färsk finhackad rosmarin, saft från 1/2 citron,

rivet skal från 1 stor citron, 1,5–2 msk salt, 
1 tsk nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 225° (200° i varmluftsugn). Blanda samman smör med övriga ingredienser (förutom rosmarin och lök) till ett kryddsmör. Tryck in smöret under skinnet på kycklingen, framför allt vid bröst och lår. (Det går enkelt om du först trycker in fingret under skinnet och skapar som en ficka. Tryck sedan in smöret och se till att det hamnar över hela bröstet och jämt fördelat under skinnet). Ta lite av smöret och gnid in kycklingen runtom och avsluta med flingsalt och mer svartpeppar.

Lägg i en form tillsammans med klyftad lök och några kvistar rosmarin och stek i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan till 175° (150° varmluft) i ca 1 timma eller tills kycklingen har fått fin färg och har en innertemperatur intill lårbenet på 82°. Ös gärna lite av skyn över kycklingen någon gång under tillagningen. Kom ihåg att du inte behöver tranchera kycklingen om du inte vill, utan du kan även riva av köttet från skrovet och sedan svänga runt det med skyn som ligger i botten av ugnsformen. Servera gärna med pressad potatis och en härlig grönsallad.

LOADING..