Helgens vintips, serverades även på Nobelmiddagen

Till huvudrätten vid gårdagen Nobelmiddag serveras ett av mina favoritviner, det franska vinet Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2010.

nobel

Mont-Redons Chateauneuf-du-Pape är ett av de mest sålda vinerna på Systembolaget i den lite högre prisklassen. Det är en hel process att välja ut ett vin till Nobelmiddagen. Nobelstiftelsen tillsätter en grupp erfarna vinprovare som blindprovar ett stort antal viner från vinhus som bjudits in att delta. Vinerna provas ihop med maten som ska serveras på Nobelmiddagen och väljer det som passar bäst. Vilka det är som sitter i vinprovargruppen är inte känt utanför Nobelstiftelsen.

Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2010, (2811), kostar 243 kronor, halvflaska 129 kronor och magnum 495 kronor.

Vinet är gjort på druvorna Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvedre samt Counoise, Muscardin och Vaccarese. Ett mycket användbart matvin, som passar till rätter av lamm-, vilt- eller nötkött – gärna grytor och stekar. Vinet är även utmärkt till torsk med rödvinssky, sidfläsk och en krämig puré.
Vinet har en generöst kryddig och nyanserad smak med inslag av fat, mörka körsbär, viol, vitpeppar, lagerblad, plommon och lakritsrot.

LOADING..