Godaste gravade laxen och mitt hemliga tips på julköttbullar

Än är det inte för sent att grava lax till jul, här kommer det enklaste, snabbaste och godaste receptet. Har även en ny favorit på julbordet, som går snabbt att fixa och som smakar lyxigt. Och mitt hemliga tips på bästa julköttbullarna.

Den här laxen gravar du över en natt. Den smakar ljuvligt är enkel och nyttig och inte dränkt i salt och socker.

Här har jag just klappat in kryddorna, sen är det bara att grava över natten i kylskåpet så är det klart.

Här har jag just klappat in kryddorna, sen är det bara att grava över natten i kylskåpet så är det klart.

500g Salmalax

2 msk flingsalt

2 msk farinsocker eller rårörsocker

1 knippe färsk dill

Färskmalen svartpepper

Ev lite apelsinzest

Blanda samman socker, salt och peppar och skär ned dillen fint ta gärna med stjälkarna som man skär tunt (dessa sätter en god smak från dillen), gnugga in Salmalaxen med blandningen och ställ i kylen över natten, ta bort kryddorna och rulla in i färsk skuren dill, och skär sedan upp i cm tjocka skivor. När man gravat in laxen håller den ännu längre och man kan njuta av färskgravad Salmalax hela julhelgen.

froknacke

Vi fick en ny favorit på julbordet förra året, fröknäcke med sikrom, gräddfil och hackad rödlök. Man kan så klart blanda frön efter eget tycke och smak. Men Risentas färdiga blandning funkar perfekt.

kottbullar

I vår familj har vi köttbullstävling på julafton. Min gamla mamma brukar oftast vinna. Men de två senaste åren har jag vunnit. Kan tyvärr inte skriva ut receptet här. Men hemligheten är att inte använda ägg i smeten. Jag använder grädde istället för att binda. Snyggaste köttbullarna får man om man först kokar dem och sen bryner i ugn eller stekpanna. Och dijonsenap är en viktig krydda i mina vinnarköttbullar.

LOADING..