ANNONS

Hallongrottor med saffran

/

hallongrottor_saffran2
Hallongrottor med saffran är en klassisk småkaka i julkostym. En spröd småkaka som smälter i munnen. Saffran och hallon är en god smakkombination, särskilt i en småkaka som denna.

Tips:

  • ”Överknåda” inte degen – alltså knåda den bara tills den precis går ihop. Du kan arbeta ingredienserna i en matberedare tills den blivit en deg. Det går fort så håll koll.
  •  Låt gärna kakorna sätta sig i 1 timme efter gräddning. Om de får stå så pass länge så kommer de inte att smula när du tar ur dem ur formarna sen, samt så kommer det inte finnas någon risk för att få en bismak av bakpulver.
  •  Mördeg bör gräddas ordentligt, tills den fått riktigt med färg.
    Gräddar du mördegen för kort tid så kommer den att både smaka- och kännas ganska mjölig.

Hallongrottor med saffran, 20 st:

Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
0.5 g saffran
4.25 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl hallonsylt (en fast sort)

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och placera ut 20 stabila kakformar på en plåt, ställ åt sidan.
  2. Mortla saffran med en tesked strösocker, detta är för att få fram extra mycket smak.
  3. Knåda ihop alla ingredienser till en smidig deg. Rulla till 20 jämnstora bollar och lägg dem i formarna.
    Forma en grop i varje degboll, gärna med något runt i trä – t.ex. skaftet av en träslev. Fyll sedan groparna med hallonsylt.
  4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter, till de fått en gyllene färg. Tag ut och låt svalna helt innan servering.

hallongrottor_saffran
Hoppas att det ska smaka! ♥

0
25

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00