ANNONS

Silviakaka med saffran

/

Silviakaka_med_saffran1
Silviakaka med saffran. En saftig och smakrik mjuk kaka som doftar saffran och toppas med en glasyr som smakar av äkta vanilj. Drömkaka helt enkelt!

Silviakaka_med_saffran3
Jag bakade en sådan här förra julen att ta med till familjen när vi skulle fira jul, och då gick den åt i ett nafs vilket betydde att foton uteblev. Så här om dagen fick jag äntligen (ett år senare) tummen ur och bakade denna kaka igen. Så himla himla god! En storfavorit till jul. Eller varför inte mitt i sommaren för all del.

TIPS:
* Går bra att frysa: Skär i bitar och frys i burk med tättslutande lock. Du kan frysa den med glasyren på.
* Hållbarhet: 3 månader i frys, tre dagar i kylskåp.
Glutenfritt: Byt vetemjöl mot 4.5 dl glutenfri mjölmix.

Silviakaka med saffran, 12 bitar:

Kaka:
4 ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 dl vatten
0.5 g saffran
3 tsk bakpulver

Glasyr: 
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor

Garnering:
1 dl kokos

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en form (25×25 cm – alt. en springform á 26 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och fluffigt med elvisp. Vispa på hög hastighet i 3 minuter. Hetta upp 0.5 dl av vattnet i en kastrull och blanda ner saffran. Tillsätt resterande 1.5 dl vatten i kastrullen och rör ihop. Häll vattnet i äggvispet och rör till en jämn smet.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta ihop en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 30-35 minuter (prova med en sticka – som ska bli torr). Tag ut och låt svalna helt.
  4. Glasyr: Smält ihop smör, strösocker och vaniljsocker i en kastrull på medelhög värme. Rör tills allt socker smält. Tillsätt äggulorna och rör kraftigt tills glasyren tjocknat. Tag av från värmen och häll glasyren på kakan. Toppa med kokos.

Silviakaka_med_saffran
Hoppas att det ska smaka! ♥

6
66

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00