ANNONS

Vaniljgrottor – småkakor som sockerbullar

/

Vaniljgrottor2
Vaniljgrottor. Spröda småkakor fyllda med hemkokt vaniljkräm. Sedan har jag penslat dem med smält smör och doppat i strösocker. Som en sockerbulle fast i kakformat. Helt klart en ny favoritkaka, otroligt god och enkel att baka.

Vaniljgrottor1
Se så ljuvliga de ser ut, visst? Bakas efter mitt recept på hallongrottor fast istället för hallonsylt så har jag då spritsat ner min hemkokta vaniljkräm. Ni bara måste prova!

Tips:

  • ”Överknåda” inte degen – alltså knåda den bara tills den precis går ihop.
    Du kan arbeta ingredienserna i en matberedare tills den blivit en deg. Det går fort så håll koll hela tiden.
  •  Låt gärna kakorna sätta sig i minst 1 timme efter gräddning. Om de får stå så pass länge så kommer de inte att smula när du tar ur dem ur formarna sen, samt så kommer det inte finnas någon risk för att få en bismak av bakpulver.
  •  Mördeg bör gräddas ordentligt, tills den fått färg.
    Gräddar du mördegen för kort tid så kommer den att både smaka- och kännas ganska mjölig.

Vaniljgrottor, 20 st:

Vaniljkräm:
1 st vaniljstång
4 dl mjölk
1 dl strösocker
4 äggulor
4 msk majsstärlekse
25 g smör

Kakdeg: 
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4.25 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Garnering:
30 g smör
1 dl strösocker

Gör så här:

  1. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på mitten (längs med) och skrapa ur fröna, koka sedan upp frön och stång med mjölk och strösocker.
  2. Vispa äggulor och majsstärlekse vitt och pösigt.Häll sedan den heta mjölkblandningen över äggvispet under konstant vispning. Sila tillbaka allt i kastrullen och koka ihop till den tjocklek du önskar på krämen.
  3. Vispa ner smöret när krämen tas av från värmen – vispa hela tiden tills krämen är slät. Ställ sedan i kylskåp.
  4. Småkakor: Börja med att sätta ugnen på 175°c och placera ut 20 stabila kakformar på en plåt, ställ åt sidan.
  5. Knåda ihop alla ingredienser till en smidig deg – knåda bara tills degen precis går ihopRulla till 20 jämnstora bollar och lägg dem i formarna. Forma en grop i varje degboll, gärna med något runt i trä – t.ex. skaftet av en träslev. Fyll sedan groparna med vaniljkräm.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter, till de fått en gyllene färg. Tag ut och låt svalna.
  7. Garnering: Smält smöret och pensla kanterna på alla kakor. Doppa sedan i strösocker.

Vaniljgrottor4
Hoppas att det ska smaka. ♥

0
15

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00