ANNONS

Kladdkaka med hallonmaräng – Ur kladdkakor deluxe

/

Inlägget innehåller reklam för min bakbok. 

kladdkaka_med_hallonmarang
Kladdkaka med hallonmaräng ur min bakbok ”Kladdkakor Deluxe”.
Denna kladdkaka är en av mina absoluta favoriter. Dels för att choklad och hallon är en ljuvlig kombination, men också för att den blir så himmelens vacker att se på. Tycker ni inte det?
Jag minns när jag bakade denna i studion hos fotograf Helén Pe som tagit dessa bilder, hur nervös jag var att den inte skulle bli fin nog att hamna i boken. Men OJ så fin den blev. Drömmer om den fortfarande. Så nu vill jag dela receptet med er här på bloggen också.

Just nu kan du köpa Kladdkakor Deluxe för endast 75 kronor på bokrean. Klicka här! 

Kladdkaka med hallonmaräng: 


Kladdkaka:
175 g mörk choklad, 70 %
200 g smör
4 ägg
2 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
¾ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt

Hallonmaräng:

2 äggvitor
1 ½ tsk färskpressad citronsaft
1 ¾ dl strösocker
100 g hallon, färska eller frysta och tinade

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175° C och smörj en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
2. Grovhacka chokladen och smält tillsammans med smöret i en kastrull. Rör tills all choklad har smält och ställ åt sidan.
3. Rör försiktigt ihop ägg och strösocker i en bunke. Sikta ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i äggblandningen. Rör till en jämn smet. Tillsätt till sist smörblandningen och vänd runt tills smeten går ihop.
4. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25 minuter.
5. Förbered under tiden hallonmarängen. Börja med att vispa äggvitor, citronsaft och ¾ dl av sockret till ett hårt skum i en hushållsassistent eller med elvisp i en bunke. Börja vispa på låg hastighet och öka hastigheten efter hand.
6. Mosa ihop hallonen med resterande socker. (Om du använder frysta hallon, tina dem och låt rinna av en stund innan du mosar dem med sockret.) Tillsätt hallonmoset i marängsmeten lite i taget medan du vispar på hög hastighet. Vispa till ett fast marängfluff.
7. När kakan har stått inne i ugnen i cirka 25 minuter, skaka lite på formen. När kanten är fast och en liten del i mitten fortfarande känns lös (den ska ”vobbla” lite!) brer du över marängen och ställer sedan tillbaka kakan i ugnen.
8. Grädda kakan i ytterligare 20 minuter. Marängen ska få en fin gyllene färg men fortfarande vara ganska lös när kakan är varm. Marängen kommer att stelna och sjunka ihop ordentligt när den svalnar. Låt kakan svalna i kylskåpet en stund innan du försiktigt lossar kanterna.

kladdkaka_med_hallonmarang1
Hoppas att det ska smaka! Och missa nu inte att köpa boken på bokrea – superbilligt. Kram! ♥

2
24

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00