ANNONS

Limecurdgrottor med maräng

/

limecurdgrottor_med_marang2
Limecurdgrottor med maräng, alltså som hallongrottor fast med limecurd istället. Och så bränd maräng på det. Jamen hur ljuvligt får det egentligen bli? Dessa kakor påminner lite om min key lime pie, fast ändå inte. 🙂

limecurdgrottor_med_marang7
De är inte bara ljuvligt goda, utan också himla fina, eller hur?
Bra att tänka på om du vill bränna av marängen och använder sådana höga formar som mig – var försiktig!! Formarna börjar brinna väldigt enkelt och fort går det, så ett tips är annars att plocka ut kakorna ur formarna innan du ska bränna av marängen. Och vet ni? Marängen måste inte brännas heller, det är precis lika gott ändå.

TIPS:
* Kakorna går utmärkt att frysa in (utan maräng), hållbarhet upp till 3 månader.
* Förvara kakorna (utan maräng) i en kakburk med lock i ett skafferi, hållbarhet – ca. 1 vecka.

Limecurdgrottor, 35 mini:

Limecurd:
3 ägg
1.5 dl strösocker
2 st limefrukter, skal & saft
75 g rumsvarmt smör

Kakor:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Maräng:
2 äggvitor
2 dl florsocker

Gör så här: 1. Börja med att vispa upp äggen lätt i en bunke (gärna rostfri). Rör sedan ner strösocker, limeskal- och saft. 2. Sänk ner bunken i ett vattenbad som sjuder på medelhög värme. Värm curden under konstant omrörning tills den tjocknar.
3. Tag av från värmen och rör ner smöret, rör om tills allt smör smält.Häll upp på rengjord burk och förslut genast med lock. Låt svalna helt innan användning.
Kakor: 1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och placera ut 35 stabila småformar på en plåt, ställ åt sidan.
2. Knåda ihop alla ingredienser till en smidig deg – knåda bara tills degen precis går ihop.
3. Rulla till 35 jämnstora bollar och lägg dem i formarna. Tryck ner tummen i varje degboll, så att det bildas en grop i mitten. Fyll sedan groparna med limecurd (går åt ca. 1.5 dl totalt).
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 10 minuter, till de fått en gyllene färg.
5. Tag ut och låt svalna helt. Låt gärna stå en stund så att kakorna får sätta sig.
Maräng: 1. Vispa upp äggvitor och florsocker i en bunke över ett vattenbad, vispa för hand tills marängen nått en temperatur om 65°c. Tag bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller i en assistent tills marängen svalnat och blivit styv.
2. Stjälp ner marängen i en spritspåse med valfri tyll. Spritsa sedan marängen över kakorna. Bränn av innan servering.
Toppa eventuellt med lite limeskal.

limecurdgrottor_med_marang4
Hoppas att det ska smaka! ♥

9
28

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00