Nattjästa frallor

nattjästa frallor
Nattjästa frallor. Ja, sådana där degen rörs ihop (inget knådande alls) på kvällen, jäser i kylskåpet över natten och gräddas av på morgonen. Busenkelt och alldeles ljuvligt gott. Alltså så enkelt att vem som helst kan baka dessa. Prova redan ikväll vetja, så har du nygräddade frukostfrallor att starta veckan med imorgon.

TIPS:
* Du kan enkelt dubblera degen – använd dock inte mer än 35 g jäst.
* Brödet går utmärkt att frysa in.
*Du kan toppa dina frallor med t.ex. gryn eller frön innan gräddning.
* Oljan kan bytas mot annan matolja
* Honungen går att utesluta helt
* Byt ut färsk jäst mot två tsk torrjäst om du önskar, följ receptet i övrigt.

Nattjästa frallor, 8-10 st:

Ingredienser:
25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
2 msk olivolja (annan olja funkar också)
1 msk honung (kan uteslutas)
1 tsk flingsalt eller 2 tsk vanligt salt
11 dl vetemjöl

Gör så här:
1. 
Rör ihop alla ingredienser till en klibbig deg i en skål där degen får plats att jäsa. Den ska vara som en tjock gröt i konsistensen. Arbeta med t.ex. en träslev.
2. Täck skålen med plast och ställ i kylskåpet i minst 8 timmar.
3. Stjälp upp degen på väl mjölad arbetsbänk och dela den i 8-10 bitar (beroende på hur stora frallor du önskar). Vänd dem i mjölet – arbeta inte degen, för då punkterar du dem och de säckar ihop. Lägg frallorna på bakpappersklädd plåt.
4. Sätt ugnen på 225°c och sätt in frallorna mitt i ugnen när den blivit varm. Grädda brödet i ca. 15-20 minuter, tills de fått en gyllene färg. Tag ut och låt svalna innan du skär dem.

nattjasta frallor
Hoppas att det ska smaka! ♥

  1. Sandra skriver:

    Är det 225 grader i varmluftsugn? Bakade mina i vanlig ugn, men de blev inte så som dina, både vad gäller färg eller hur de ”spruckigt”.

    1. Johanna skriver:

      Samma här.. såg inte lika proffsiga ut.. haha

  2. Carina skriver:

    Bakade dessa för första gången idag och gud så goda de blev!

  3. Roger skriver:

    Hej
    Jag rörde ihop ingredienserna igårkväll och gräddade 10 bullar imorse. Det var de godaste bröd jag ätit helt super bra och enkelt ! Jag tog halva mjölmängden av kärnvetemjöl med fullkorn och hälften manitoba cream. Har haft ” frukost” fler gånger idag !! Tusen tack för en ny ” brödvärld”.

  4. Malin skriver:

    Kan man forma till bollar och frysa in för att ta fram och grädda när man vill ha dom? 🙂
    Så fina bröd för övrigt!!

  5. Ewa skriver:

    Vi bakade frallorna imorse , de var helt fantastiskt goda, vi använde torrjäst eftersom den var den enda vi hade hemma.
    Kändes som färskbröd från en lyxig bageri! Tack för receptet!

    1. Julia skriver:

      Hur mycket torrjäst använde du? Och följde du receptet som vanligt förutom att du bytte till torrjäst? Jag bor i USA och det är så svårt att få tag på färsk jäst här, och hade tänkt prova baka dessa till helgen men då alltså med torrjäst. Hade varit så tacksam för svar!! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..