Vegansk Tomatsoppa

Vegansk tomatsoppa. En ljuvligt krämig och smakrik soppa på färska tomater. Höstens godaste och enklaste soppa. Havregrädden gör soppan extra krämig och tillbehör som basilikacréme och rostade frön höjer smakerna till skyn.

Jag rostar tomat, lök, vitlök och kryddor i ugnen innan jag kokar ihop- och mixar till en soppa. Det gör att smakerna träder fram ordentligt.

Tomatsoppa, 4 port:

Soppa: 
1 kg färska tomater
1 stor gul lök (eller 2 små)
3-4 stora vitlöksklyftor
1 dl färsk basilika
1 dl färsk persilja
0.5 tsk chiliflakes
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk olivolja
salt & svartpeppar
1 dl vatten
2 dl havregrädde

Basilikacréme:
2 dl imat fraiche
1 dl färsk basilika
salt & svartpeppar efter smak

Topping: 
3 msk solroskärnor
3 msk pumpakärnor

Gör så här:
Soppa: 1.Börja med att sätta ugnen på 200°c och tag fram en ugnsfast form.
2. Grovhacka tomat, lök, vitlök och färska kryddor. Lägg i formen och toppa sedan med chiliflakes, smulad buljongtärning, olivolja, salt och peppar.
3. Rosta tomatblandningen mitt i ugnen i ca. 30 minuter, tills löken blivit mjuk. Tag ut och häll över i en stor kastrull eller gryta.
4. Tillsätt vatten och havregrädde. Koka ihop i 10 minuter och mixa sedan till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.
Basilikacréme: 1. Blanda fraiche med finhackad basilika, salt och svartpeppar. Ringla över soppan vid servering.
Frötopping: 1. Hetta upp en stekpanna, tillsätt sedan solroskärnor och pumpakärnor. Rosta tills kärnorna fått lite färg. Tag av från värmen och lägg upp i en skål. Strö över soppan vid servering.

Hoppas att tomatsoppan ska smaka! ♥