Chokladbollskaka med browniegömma

chokladbollskaka_med_brownie
Chokladbollskaka med browniegömma. Bara namnet på denna kakan gör ju att ni förstår att detta är något alldeles extra, inte sant? Denna kaka är så galet god. Den blir ganska mastig och räcker därmed till många fikasugna vänner.
chokladbollskaka_med_brownie4
Kakan är enkel, det är ett lager med chokladbollssmet, ett lager med brownie och ett till lager med chokladbollssmet. Som en brownie inbakad i chokladboll. Och så spacklade jag den med chokladganache. SÅ härligt! 🙂

Chokladbollskaka med brownie, 10 bitar:

Brownie: 200 g mörk choklad 170 g smör 4 ägg 3 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 1.75 dl vetemjöl 0.75 dl kakao 0.5 tsk flingsalt Chokladbollssmet: 200 g rumsvarmt smör 2 dl strösocker 8 dl havregryn 1 dl kokt kaffe (kallt) 1 dl kakao 2 tsk vaniljsocker 1 nypa flingsalt Ganache: 100 g mjölkchoklad 0.5 dl vispgrädde Gör så här: Brownie: 1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä botten av en form 20 cm med bakplåtspapper. Jag använder en hjärtformad form. 2. Smält ihop mörk choklad och smör,  låt svalna en aning. 3. Vispa upp ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp. Rör sedan ned chokladblandningen. 4. Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop en klumpfri smet. 5. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20-25 minuter. Låt sedan svalna helt innan du pockar bort kanterna. Låt kakan ligga på ett bakplåtspapper i kylskåpet. Chokladbollssmet: 1. Blanda alla ingredienser i en bunke, gärna den till din assistent om du har en sådan. Annars funkar det lika bra med en annan bunke. 2. Vispa på hög hastighet i assistenten eller med elvisp i ett par minuter, till en kladdig smet. 3. Tryck ut hälften av smeten i din form, lägg sedan på browniekakan och täck den sedan med resterande chokladbollssmet. Låt stå i kylskåpet i 1 h. Ganache: 1. Hetta upp grädden i en kastrull och rör sedan ned chokladen. Rör till en jämn smet och låt svalna. Spackla sedan kakan med ganachen. Toppa eventuellt med strössel, pärlsocker, kokos, lättvispad grädde eller bär.

chokladbollskaka_med_brownie2
Kakan passar perfekt som fika till morgondagen när vi firar alla hjärtans dag, inte sant? Hoppas att det ska smaka! ♥

Missa inte att följa mig bakom kulisserna på Instagram & Facebook. ♥

  1. Jenny skriver:

    Oj den ser jättefin och god ut! 🙂 Jenny

  2. Dreggel dreggel!! Kan man frysa kakan? Skulle vilja förbereda lång tid innan..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..