Lussebullar i långpanna

lussebullar_i_langpanna3
Lussebullar i långpanna. ALDRIG mer torra lussebullar, eller lussekatter om ni hellre föredrar det namnet. Jag kan fortfarande inte sluta tänka på hur himla saftiga och goda dessa blev. Jag har aldrig smakat saftigare lussebullar. Nog för att jag inte brukar få torra lussebullar annars, men dessa.. Ojojoj!
Och så bakas de i långpanna istället för att blir rullade- och formade en och en. Det spar en himla massa tid och energi.

lussebullar_i_langpanna
Jag gjorde degen igår kväll, tryckte ut den i en långpanna och bakade av den i morse. Hur smidigt och enkelt som helst. Lyx att få lussebullar till frukost, eller hur?

Lussebullar i långpanna, ca. 30 bitar:

Ingredienser:
25 g fäsk jäst
4 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
1 g saffran
1 dl strösocker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl
+ 1 ägg till pensling
+ blötlagda russin
+ 1 dl pärlsocker

Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl strösocker

Gör så här:
1. Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor skål.
2. Mortla saffran tillsammans med 1 tsk strösocker. Häll sedan ner det i jästblandningen.
3. Tillsätt resterande ingredienser, lite mjöl i taget. Arbeta ihop en smidig deg och tryck sedan ut den i en bakpapperklädd långpanna. Dela degen med kniv i 30 bitar.
4. Klä formen med plastfolie och låt stå i kylskåp i 8-10 timmar.
5. Tag ut ur kylskåpet och sätt ugnen på 225°C.
6. Pensla med ägg, tryck fast två russin på varje bulle och strö över lite pärlsocker.
7. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 12-15 minuter, tills bullarna fått en fin gyllene färg.
8. Sockerlag: Koka ihop vatten och strösocker i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda medan bullarna gräddas.
9. Tag ut och pensla direkt med sockerlag.
10. Låt svalna innan du delar bullarna.

  • Förvara i en tätslutande kakburk.  
  • Går utmärkt att frysa.

lussebullar_i_langpanna4
Ser ni så saftiga de är? Som jag sade tidigare – ALDRIG mer torra lussebullar! Hoppas att det ska smaka. ♥

  1. Åsa skriver:

    Igår kväll skulle jag göra degen till dessa godingar. Upptäckte att maken ätit upp alla ägg till lunch. Var nära att kasta allt men bestämde mig för att testa utan ägg.
    Nu på morgonen tjoffade jag in de i ugnen utan någon pensling på. Efter gräddning penslade jag med sockerlag och strödde strösocker på dem.
    De blev så HIMLA goda! Iaf nygräddade.
    Får se sen hur de är om någon dag.
    Men det funkade iaf bra även utan ägg!
    Tack bästa Frida för grymma recept❤️

  2. Emma skriver:

    För dig som bakar ofta finns det små saker som känns om självklara. Men får som typ aldrig bakar är det inte så. Därför hade det varit bra om man förtydligade receptet. T ex att mjölken och grädde bör vara 37 grader när man ska löss upp jästen 🙂

    1. Jonna skriver:

      Frida brukar tipsa om att lösa jästen i kall degvätskan för saftigare bullar! Så ska säkert göras här också, därför det inte står något om uppvärmning 🙂

  3. Kim skriver:

    Ska göra mjölkproteinfria och undrar om msn kan ersätta mjölken och grädden med sojamjölk och någon grädde? eller nått annat som passar bättre??

  4. Madde skriver:

    Låter som ett fantastisk recept som måste provas
    Men det finns ingen plats i kylskåpet för en plåt att jäsa under natten så har du något tips på hur jag gör degen för att grädda samma dag?
    Och vilket mått hade din plåt du gjorde dessa i? Har lite olika storlekar hemma nämligen.

    Mvh
    Madde

  5. Sara skriver:

    Hej! Ska testa detta recept men undrar om man ska arbeta ihop degen för hand eller i maskin?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..