ANNONS

Citronkladdkaka med italiensk maräng – ur kladdkakor deluxe

/

Citronkladdkaka Maräng
Foto: Helen Pé

Citronkladdkaka med italiensk maräng. Ja, hjälp. Har ni sett något så vackert i kladdkakeväg innan? Denna kaka är en fröjd både för ögat och för smaklökarna. Det är en kladdkaka med syrlig lemoncurd och söt maräng. Ni vet, syrligt och sött är bästisar – det är sedan gammalt.
Denna kaka blev en storfavorit när jag gästade Malou efter tio, Malous personliga favorit faktiskt. Mycket roligt då det även är en favorit hos mig.
Receptet är taget ur min egen bakbok Kladdkakor deluxe, och idag tänkte jag dela det med er här på bloggen.

reklam för min bakbok här nedan:

Här kan ni köpa min bakbok – nu på extrapris! 

Citronkladdkaka med italiensk maräng, 10 bitar:

Lemoncurd:
2 ägg
1 dl socker
1 citron, finrivet skal och saft
35 g smör

Kladdkaka:
200 g smör
3 ägg
3,5 dl strösocker
1 citron, skal och saft
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl

Italiensk maräng:
1 dl strösocker
1 msk vatten
2 äggvitor

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
 2. Lemon curd:
  Vispa äggen till lemon curden lätt och rör ner socker, citronskal och citronsaft. Ställ skålen i hett vattenbad och värm under omrörning tills blandningen tjocknar. Ta upp skålen ur vattenbadet, blanda i smöret och rör tills det smält. Låt lemon curden svalna helt.
 3. Kladdkaka:
  Smält smöret till citronkakan och ställ åt sidan. Vispa ägg, socker, citronskal- och saft samt vaniljsocker till en slät smet. Tillsätt mjölet och det smälta smöret. Rör till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 25 min. Ta ut och låt svalna i kylskåp.
 4. Maräng:
  Värm socker och vatten till marängen i en kastrull. När sockerlagen nått en temperatur på ca 115 grader börjar du vispa äggvitorna i en bunke med elvisp tills vitorna blivit ett fluffigt skum. När sockerlagen nått en temperatur på 122 grader häller du försiktigt ner den i en tunn stråle i den uppvispade äggvitan. När all sockerlag är tillsatt ökar du hastigheten på vispen och vispar på högsta 1-2 minuter. Sänk sedan till lägsta hastighet igen och fortsätt vispa tills marängen svalnat helt.
 5. Ta fram kladdkakan ur kylskåpet. Bred ut lemon curd på kakan, men lämna 1 cm till kanten runt om. Spritsa eller bred på marängen och bränn sedan av den med en gasolbrännare. Om du inte har gasolbrännare ställ kakan högst upp i ugnen på 200 grader tills marängen blivit gyllene.

Frida skattberg
Det är så roligt att ni bakar ur min bok, taggar mig och skickar bilder via mail och meddelanden. Blir varm i hjärtat! Missa inte att köpa boken, du kan köpa den på Cdon samt även fysiskt i bokhandeln. Stor kram! ♥

4
28

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00