ANNONS

Jordgubbssaft som på mormors tid

/

Jordgubbssaft
Hemkokt Jordgubbssaft, finns det någonting bättre? Att plocka fram egen saft i höst och vinter när de färska bären inte går att plocka i vårt avlånga land längre, det är verkligen lyx för mig. Och jag har kokat så mycket saft att flaskorna tagit slut här hemma redan. Det ger mig ro i själen på något vis, att stå i vårt lilla kök och koka saft precis som på mormors tid. Och denna Jordgubbssaft är så god att vi inte kan dricka annan saft här hemma. Jag knåpade själv ihop receptet till denna saft för många år sedan, och sedan den dagen har vi inte köpt en enda flaska saft. Vi dricker bara vår egen och vi älskar den. Jag hoppas att detta recept kommer att gå i generationer och att mina barnbarn kan bjuda mig på ett glas jordgubbssaft när jag själv inte orkar koka någon. ♥

Brukar du koka egen saft?

Jordgubbssaft, 1 liter:

Ingredienser:
1 kg jordgubbar
6 dl vatten
5 dl strösocker
saften från en halv Citron
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Skölj och rensa jordgubbarna. Blanda dem sedan med vattnet i en kastrull. Koka ihop och låt sjuda i 10 minuter.
Mosa bären lätt med baksidan av en gaffel mot kastrullväggen.
Häll bärblandningen i en saftsil med silduk.
Låt rinna av i 45 minuter, släng inte bärmoset!
Koka sedan upp saften och tillsätt strösocker, citronsaft och vaniljpulver, låt sjuda i 10 minuter. Skumma av noga!
Häll upp på väl rengjorda och varma flaskor. Förslut genast och låt svalna.
Späd saften med vatten innan servering.

* Koka sylt på bärmoset. Blanda bärmoset med lika delar syltsocker, koka ihop i ca. 2 minuter och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. 

* Rengör flaskorna genom att lägga dem i ugnen på 125°c i 10 minuter. 

* Förvara saften svalt och mörkt – gärna i ett skafferi. Går även att frysa.

Jordgubbssaft
Hoppas att det ska smaka. ♥

15
20

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00