Jordgubbssaft som på mormors tid

Jordgubbssaft
Hemkokt Jordgubbssaft, finns det någonting bättre? Att plocka fram egen saft i höst och vinter när de färska bären inte går att plocka i vårt avlånga land längre, det är verkligen lyx för mig. Och jag har kokat så mycket saft att flaskorna tagit slut här hemma redan. Det ger mig ro i själen på något vis, att stå i vårt lilla kök och koka saft precis som på mormors tid. Och denna Jordgubbssaft är så god att vi inte kan dricka annan saft här hemma. Jag knåpade själv ihop receptet till denna saft för många år sedan, och sedan den dagen har vi inte köpt en enda flaska saft. Vi dricker bara vår egen och vi älskar den. Jag hoppas att detta recept kommer att gå i generationer och att mina barnbarn kan bjuda mig på ett glas jordgubbssaft när jag själv inte orkar koka någon. ♥

Brukar du koka egen saft?

Jordgubbssaft, 1 liter:

Ingredienser:
1 kg jordgubbar
6 dl vatten
5 dl strösocker
saften från en halv Citron
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Skölj och rensa jordgubbarna. Blanda dem sedan med vattnet i en kastrull. Koka ihop och låt sjuda i 10 minuter.
Mosa bären lätt med baksidan av en gaffel mot kastrullväggen.
Häll bärblandningen i en saftsil med silduk.
Låt rinna av i 45 minuter, släng inte bärmoset!
Koka sedan upp saften och tillsätt strösocker, citronsaft och vaniljpulver, låt sjuda i 10 minuter. Skumma av noga!
Häll upp på väl rengjorda och varma flaskor. Förslut genast och låt svalna.
Späd saften med vatten innan servering.

* Koka sylt på bärmoset. Blanda bärmoset med lika delar syltsocker, koka ihop i ca. 2 minuter och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. 

* Rengör flaskorna genom att lägga dem i ugnen på 125°c i 10 minuter. 

* Förvara saften svalt och mörkt – gärna i ett skafferi. Går även att frysa.

Jordgubbssaft
Hoppas att det ska smaka. ♥

 1. Mia skriver:

  Hej! Gör detta recept just nu och det doftar underbart här hemma Men jag undrar hur jag ska göra sylten sen? Är kanske lite trög, men lika delar syltsocker? Om jag har 3 dl mos hur mycket socker ska jag ha då? Tack på förhand!

  1. Hej! Vad härligt. 🙂 Ja, precis! Lika delar syltsocker som bärmos. Det står även på förpackningen till syltsockret. Kram! <3

 2. Lotta skriver:

  Jag har hört att det ska stå och dra i två dagar.. vad gör det för skillnad om man gör på ditt sätt? 🙂 ditt sätt känns mycket snabbare!

  1. Jaha, det har jag aldrig hört. Är det också vid kokning eller är det ”råsaft”, alltså att man bara blandar alla ingredienser kalla och låter de stå? Denna får fantastisk smak och jag kan aldrig tänka mig någon annan saft.. 🙂 Kram fina du! <3

   1. Lotta skriver:

    Hon gör råsaft sa hon nu! 🙂 men har en annan fråga. Hur länge håller din saft? Iomed du inte har i något konserveringsmedel i? Typ natriumbensoat!

 3. Detta recept måste jag prova. Jag kokar också alltid saft och som du skriver, det är lyxigt att kunna dricka ett glas egenkokt saft på hösten vintern.
  Ifjol vart det dock inget tack vare att jag var höggravid ubder sommaren. Men i år

  1. Ja, det är verkligen lyxigt! Mysigt med en liten, grattis till er. Och koka mycket saft i år nu så att ni får njuta ordentligt av sommaren även i höst och vinter. Stor kram!<3

 4. D skriver:

  Måste säga att en av de saker som gör att din bakblogg står ut bland andra (förutom alla dregelframkallande recept såklart) är att du har ett helhetstänk. Jag som aldrig dricker saft kom direkt att tänka: ”men all restprodukt då?” Men så behöver man bara scrolla lite längre ner så har du täckt det oxå! Minns vilken ångest jag fick när man tittade på matlagningsprogram på tv och de t.ex skulle använda en äggula och hivade resten. Kunde de åtminstone låtsas som att de skulle vispa maräng av det eller nåt? Så tack för att du är en sån bra förebild!

  Mvh/ en som hatar att slänga mat och är dålig på att kommentera, men som följer bloggen slaviskt

  1. Men åh vad du gör mig glad! Tusen tack för dina fina ord, och för att du tar dig tiden att skriva till mig. Det betyder massor! Stor kram till dig, ha en strålande dag. <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..