Saffransbullar med Vanilj

Saffransbullar ska bakas med äkta smör för bästa smak! Vaniljpulver i fyllningen ger bullarna extra lyx. 

Saftiga saffransbullar med vanilj
Saffranet ger inte bara en fantastisk smak utan även en himla läcker färg, eller hur? Knallgula bullar med vitt pärlsocker gör sig gott även för ögat. För ni vet väl att vi äter med ögat först? 

Saffransbullar med Vanilj, 30 st:

Ingredienser Bulldeg:
5 dl standardmjölk
50 g jäst
0.5 msk mortlade kardemummakärnor
1 g saffran
1 dl strösocker
1 ägg (går att utesluta)
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl

Ingredienser fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
1.5 dl farinsocker
1 tsk vaniljpulver

Sockerlag:
1.5 dl Strösocker
1.5 dl Vatten
Koka upp strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda tills allt socker smält och du fått en sockerlag. 

Garnering:
Pärlsocker

Gör så här:
Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, saffran, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av remonsen och vik sedan degen på mitten.
Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden. 
Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter. 
Gör nu sockerlagen. Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.

saftiga saffransbullar med vanilj
Hoppas att det ska smaka. ♥

  1. Cecilia skriver:

    Hej Frida!
    Hur länge ska degen knådas i assistenten ungefär?

  2. Värmer du mjölken till 37 grader för att lösa upp jästen? Det framgick inte av receptet

    1. Hej! Det framgår inte eftersom att jag inte värmer den. 🙂 Kram!

  3. Donia skriver:

    Hej kan man använda torrjäst istället, och isåfall hur mycket ?:)

  4. Jessica skriver:

    Jag provade detta recept idag och det var de godaste saffransbullarna jag någonsin smakat! Min sambo som inte ens gillar saffran gav dem högsta betyg 🙂

  5. Malin skriver:

    Går det att kalljäsa degen i kyl över natten och baka ut bullarna dagen efter? 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..