Krämig Potatisgratäng

Krämig potatisgratäng. Finns där någonting godare? Jag älskar potatisgratäng och äter det gärna varje gång jag är ute och äter på restaurang. Jag har fått frågan om hur jag får en potatisgratäng så krämig ett hundratal gånger sedan bloggen startades. Så jag tänkte att det vore dags att jag delar med mig av mitt allra bästa recept på just krämig potatisgratäng.

Att grädda Potatisgratängen i portionsformar blir inte bara godare, utan även mer personligt vid servering. Varje gratäng blir lika krämig = ingen behöver slåss om det krämigaste i mitten av en stor gratäng.. :-)

Variera din Potatisgratäng:

Potatisgratäng är oftast allra godast i all sin enkelhet. Det är ett tillbehör som passar till mycket bara som det är. Men vill man ändå variera sin potatisgratäng så kan man till exempel blanda i mozzarella eller fetaost. Du kan också byta en del av grädden mot crème fraîche för att få upp syran i din gratäng. Någonting mer som är gott är att blanda ner en smaksatt färskost, till exempel en med smak av vitlök.
Många av oss har gul lök i gratängen, men är du känslig mot smaken av lök så kan du bryna den innan. På så vis blir löken sötare i smaken och mjukare i konsistensen. Du kan även skippa löken helt, eller byta ut den mot någon annan sort – till exempel purjolök.

Krämig Potatisgratäng, 4 portioner:

  • 1 gul lök
  • 600 g potatis
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 2 dl crème frîahce – parmesan & vitlök
  • 1 dl riven ost
  • salt & peppar
Gör så här:
  1. Börja med att sätta ugnen på 200°C.
  2. Skala och skiva lök och potatis. 
    – Fräs löken gyllene i en panna med smör för en sötare smak.
  3. Rör ihop pressad vitlök med vispgrädde och crème fraîche i en stor gryta.
  4. Tillsätt sedan lök och potatis. Låt koka upp och sedan sjuda i 15 minuter.
  5. Häll över potatisblandningen i en stor gratängform (eller fler mindre) och grädda sedan mitt i ugnen i ca. 30 minuter (halvera tiden för mindre formar)
    känn med sticka så att potatisen är mjuk.
  6. Tag ut och strö över osten, ställ tillbaka i ugnen och låt stå tills all ost smält.

Vad är dina bästa tips för en perfekt potatisgratäng? Dela gärna med dig i kommentarsfältet. :-)

Hoppas det ska smaka. 🙂
Ha en superfin dag. Kram! ♥