ANNONS

Saftiga Lussebullar

/

Lussebullar, Lussekatter, Saffransbullar, Saffransbröd, Luciabullar.. Ja, kärt barn har många namn. Dessa Lussebullar blir otroligt saftiga med hjälp av blötlagda russin, rumsvarmt smör och kall degvätska.


Saftiga Lussebullar

Tips för supersaftiga Lussebullar:

  • Blötlägg russin minst 1 h före bakning:
    Russin är torkad frukt (vindruvor). Och torkad frukt drar åt sig väldigt mycket vätska. Så om du trycker fast torkade russin på dina lussebullar så kommer de att dra åt sig vätska ur lussebullarna vilket kommer att bidra till att bullarna kan bli torra.
  • Använd alltid rumsvarmt smör:
    Baka alltid på rumsvarmt smör! Om du smälter smöret så kommer det att uppfattas som extra degvätska. Det kommer att leda till att du tillsätter mer mjöl då degen är för kladdig – vilket i sin tur leder till att bullarna blir kompakta och torra. Så, alltid rumsvarmt smör!
  • Baka på kall degvätska:
    Att baka på kall degvätska har många fördelar. Jäsningen kommer inte igång så länge du knådar degen vilket gör att degen blir mer lättarbetad. En ojäst deg är alltid enklare att jobba med än en jäst deg. Det kommer att göra det enklare för dig att få fina lussebullar. På så vis kan du baka klart bullarna och bara låta de jäsa på plåten innan de ska in i ugnen. En jäsning räcker! Det minskar också risken för överjästa bullar.
  • Grädde:
    Byt ut en del degvätska mot vispgrädde. Fettet från grädden bidrar till saftighet i degen vilket kommer att ge mjuka och saftiga bullar.

Saftiga Lussebullar, 25 st:

Ingredienser:
50 g fäsk jäst
4 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
1.5 g saffran
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl
+ 1 ägg till pensling
+ blötlagda russin

Gör så här:
Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor skål.
Mortla saffran tillsammans med 1 tsk strösocker. Häll sedan ner det i jästblandningen.
Tillsätt resterande ingredienser, lite mjöl i taget.
Arbeta ihop en smidig deg och stjälp sedan upp på mjölat bakbord.
Dela degen i 25 jämnstora delar.
Rulla ut varje deg till längder (ca. 2 cm i diam.) och forma sedan till lussebullar.
Lägg på en bakpapperklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 1-2 h.
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla med ägg, tryck fast två russin på varje bulle och grädda sedan mitt i ugnen i ca. 7-9 minuter, tills bullarna fått en fin gyllene färg. Låt svalna innan du lyfter dem från plåten.
Förvara i en tätslutande kakburk. Går utmärkt att frysa!

Här ser ni mig baka mina Saftiga Lussebullar. ♥

Fler recept med Saffran:
Saffransbullar med vaniljfyllning
Havrebollar med saffran
Saffranskladdkaka
Saffranskola
Lussebullesnittar

44
433

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00