Citronkola

IMG_9175
Hej på er! ♥
Snart knackar Julen på dörren. Tiden går så väldigt fort!
Hinner knappt med..
En sak som krävs när Julen är här är ju faktiskt Julgodis, eller hur?
Vad vore en jul utan hemgjort godis?
Jag som älskar att göra godis har redan startat.
Igår kokade jag en Julkola med smak av Citron. Den är bara SÅ god.
Ni vet Fox-kolan? Den är i klass med den, fast ännu bättre. SÅ god!
Konsistensen är precis samma som en fruktkola du kan köpa i affären.

IMG_9161
Jag har stått hela morgonen och slagit in kola.. Ha ha. Det tar sån tid!!

IMG_9157
Receptet på denna Julkola kommer från fantastiska Tina Nordström.
Skillnaden jag gjorde var att dra ner lite på sockret.. 🙂

Citronkola:
5 dl Strösocker
3 Citroner, skal & saft
125 g Smör
350 g Vit Choklad
225 g Kokosfett

Gör så här:
Börja med att klä två brödformar á 1.5 liter med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Koka upp strösocker med saft och skal av citronerna.
Sila ned sockerlagen i en vid kastrull och låt koka till den nått en temperatur av 114°C.
Tillsätt smöret och rör försiktigt. Låt koka till 119°C.
Tillsätt den vita chokladen och rör om ordentligt tills all choklad smält.
Rör ner kokosfettet, lite i taget och rör om under tiden så att allt blandar sig till en slät massa.
Häll kolasmeten i formarna och låt stelna i rumstemperatur eller kylskåpet, övertäckta med plast!
Skär kolan i lagom stora bitar och slå in dem i smörpapper.

IMG_9185
Ett tips är att ta en cellofanpåse, lägg ner ett gäng kolor och sätta ett fint snöre runt.
Och så har du en av de finaste och godaste julklappar! 🙂

LYCKA TILL! ♥

  1. Emma skriver:

    Kan man använda något annat änn kokkos fett som t.ex kokosolja, kokossmör??

  2. Jenny skriver:

    Hej! Tack så mycket för jättebra julklappstips! ☺

  3. Linnéa skriver:

    Hej! Provade att göra denna kola men den smakade i slutändan bara alldeles för mycket choklad. Tyckte att jag följde receptet ovan, men missade kanske något .. har du något tips på hur jag kan få den att smaka (mycket) mer citron? 🙂
    Tack för en grym blogg!!

  4. Joanna skriver:

    Går det att använda annat än kokosfett?

  5. Lena skriver:

    Jag fattade inte att kastrullen skulle stå kvar på värme när man rörde i chokladen och sedan kokosfett…höll på att bli helt fel! Som tur var testade jag sätta den på värmen igen och lyckades rädda kolan. Nu står den och svalnar och jag kan knappt vänta innan jag får provsmaka!

    1. Jaha, ursäkta! Det är jag som varit otydlig i receptet!! Hoppas den blev god! Kram 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..