Saftiga Kanel- och Vaniljsnurror

IMG_6973
Jag ska säga som min pappa sade här om dagen
– ”Det finns bullar & så finns det FRIDAS bullar”.
Ja, jag vill inte vara självgod men fy bubblan vilka goda bullar jag bakar!
Mina favoritbullar är faktiskt mina egna Vaniljsnurror.
De är så saftiga, mjuka och oerhört goda.
Fyllningen där jag använder farinsocker istället för strösocker är ljuvlig.
Och alltid äkta vanilj samt äkta Smör!
Lång jästid ger även det mer smak åt bullarna så låt degen jäsa länge.
Stressa inte!

IMG_6982
Jag tror till och med att ni nästan kan se hur saftiga dessa bullar är?
Lite sådär blanka och fina blir det av en sockerlag som man penslar på direkt efter de gräddats.
Den lägger sig som en ”hinna” över bullen och behåller därmed fukten inuti bullen vilket ger supersaftiga bullar.
Och alltid när jag bakar bullar så har jag min storebror i huvudet.
Han står bredvid mig och säger ”MER PÄRLSOCKER!!!”.
Så på mina bullar snålas det aldrig med pärlsockret. Och jag håller med honom.
Finns det något tråkigare än att beställa in en bulle på ett Café och få typ fem små pärlsockerbitar på?
Pärlsockret ger ju även bullen ett stort lyft utseendemässigt vilket inte alls skadar. Snarare tvärtom! De blir skitsnygga!

IMG_6967
Nu ska ni få receptet på dessa ljuvliga snurror!

Kanel- och Vaniljsnurror:
5 dl Standardmjölk, rumsvarm
50 g Jäst
1.5 msk Kardemummakärnor
1 dl Strösocker
1 Ägg
1 msk Vaniljsocker
0.5 tsk Salt
150 g Smör, rumsvarmt
12-15 dl Kärnvete/Vetemjöl Special

Remons:
200 g Smör, rumsvarmt
1.5 dl Farinsocker
1.5 tsk Vaniljpulver
2.5 msk Kanel, mald – för kanelbullar

Sockerlag:
1 dl Strösocker
1 dl Vatten

Garnering:
Pärlsocker

Gör så här:
Börja med att hälla mjölken i bunken till din assistent.
Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt.
Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper bunkens kanter.
Täck över bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 1.5 – 2 h.

Rör ihop alla ingredienser till renonsen till en slät massa.
Ställ åt sidan.

Stjälp upp den färdigjästa degen på lätt mjölad arbetsbänk.
Kavla ut till en stor rektangel och bred sedan på remonsen.
Vik degen på mitten.
Skär ut 2 cm- remsor av hela degen och snurra ihop dem till snurror.
Lägg på bakpapperklädda plåtar och täck med bakduk.
Låt jäsa i 1 h.

Sätt under tiden ugnen på 225°C.

När bullarna jäst färdigt gräddar du dem mitt i ugnen i 12-15 minuter.

Koka under tiden upp strösocker och vatten tills allt socker smält. Pensla sedan sockerlagen på bullarna direkt när de kommit ut ur ugnen.
Strössla över pärlsocker och låt dem sedan svalna på ett galler.

IMG_6983

LYCKA TILL! ♡

  1. Wao, bästa bullarna ever. Fantastiskt fina, o så goda.

  2. Hej, jag undrar om man kan byta ut farinsocker mot kokossocker?

  3. Astrid skriver:

    Hej, kan man minska på jästiden, blev så sugen på dessa nu men om de ska jäsa så länge är jag inte klar före 10 ikväll.

  4. Carina skriver:

    Hej!
    Det här måste jag testa. Men undrar om man ska pensla bullarna med ägg innan de går in i ugnen. Tycker dina har så fin färg. Jag glömde pensla mina en gång och de blev då inte så snygga kan jag säga.
    Tack för att du delar med dig 🙂

  5. Vanja skriver:

    Hej!

    Hur många snurror får man från en deg? Borde baka ca. 40-50 bullar och undrar hur många satser ja skall göra

Lämna ett svar till Birgit Lindgren Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..