Vegansk Kladdkaka med oreofrosting
Vegansk kladdkaka med oreofrosting, 10 bitar:
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme.
- Smöra och bröa en form på 22 cm, gärna en form med löstagbar kant.
- Smält margaringet i en stor kastrull, tag av från värmen och tillsätt havregrädde. Rör ner resterande ingredienser och arbeta ihop en klumpfri smet.
- Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 22 minuter. Kakan ska ”vobbla” lite i mitten när den är klar.
- Tag ut och låt svalna innan du ställer kakan i kylskåpet.
- Frosting: Vispa alla ingredienser utom kakorna till ett fast fluff – använd gärna elvisp.
- Hacka oreokakorna och vänd ner dem i frostingen – spara lite smul till garnering.
- Bred frostingen på kladdkakan innan servering.
Pinocchiotårta med blåbär
/
Pinocchiotårta, 6-8 bitar:
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 150°c och klä en form (24 cm ø) med bakplåtspapper i botten och runt kanten.
- Sockerkaka: Vispa smör och strösocker krämigt. Tillsätt sedan äggulorna (spara vitorna till marängen) en i taget, rör ihop. Tillsätt mjölk, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Arbeta ihop en klumpfri smet och bred ut den i formen, låt stå.
- Vispa upp äggvitorna till ett fast fluff, tillsätt sedan strösocker i omgångar under konstant vispning. Vispa till en fluffig och blank maräng.
- Bred ut marängsmeten över tårtbotten och strö till sist över mandelspån.
- Grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca. 25-30 minuter – tills marängen blivit fint gyllene, tag ut och låt svalna helt.
- Fyllning: Vispa grädden och mosa hälften av blåbären. Rör ner de mosade bären i grädden tillsammans med vaniljsocker. Bred fyllningen på tårtbotten och toppa med resterande blåbär och ev. lite mandelspån.