Marängtårta med choklad, grädde och bär

marangtarta_choklad6
Marängtårta med choklad, grädde och färska bär. En perfekt kalastårta som passar alla tillfällen. Två krispiga, söta marängbottnar toppade med en len chokladganache, grädde och syrliga bär.

marangtarta_choklad3
Här ser ni tårtan i genomskärning. Hur ljuvligt med chokladkrämen som rinner ut sådär fint ur tårtan? Det är så ljuvligt!

Marängtårta, 10-12 bitar:

Marängbotten: 
5 äggvitor
2.5 dl strösocker

Chokladganache: 
1 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad

Topping:
4 dl vispgrädde
300 g färska bär

Gör så här: 

  1. Marängbotten:
    1. 
    Sätt ugnen på 120°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
    2. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
    3. Tillsätt strösocker, lite i taget medan du vispar på hög hastighet med elvisp eller i en assistent.
    4. Bred ut två jämnstora rundlar på bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen i ca. 1.5 h, bottnarna är klara när de släpper från pappret om du lyfter dem lite försiktigt. Stäng av ugnen, öppna luckan och låt bottnarna stå kvar tills ugnen svalnat helt.
  2. Chokladganache:
    1. Hetta upp vispgrädden i en kastrull på medelhög värme (den får inte koka).
    2. Tillsätt chokladen och rör om tills all choklad smält. Ställ sedan i kylskåpet i minst 30 minuter, tills krämen tjocknat en aning.
  3. Montering:
    1. Vispa upp grädden till ett fast fluff.
    2. Lägg en marängbotten på ett tårtfat. Bred på hälften av chokladkrämen och toppa med hälften av den vispade grädden.
    3. Dela bären och lägg på hälften av dem på grädden.
    4. Upprepa med nästa tårtbotten. Toppa med chokladganache, grädde och bär.

marangtarta_choklad5
Hoppas att det ska smaka. ♥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Veckans bakverk 8 – Mjuka kakor

Mjuka_kakor
Veckans bakverk 8 – Mjuka kakor!

 

Hej fina bak-vänner!
Idag börjar Veckans bakverk – nu för 8e gången! Jag är verkligen så glad och tacksam över att detta rullar på så himla smidigt och bra, och att ni är så många som varje vecka bakar tillsammans med mig. Roligt är det också att även ni tycker att detta är himla kul. Förra veckan bakade vi kladdkaka av valfri smak och form, och jag delade för en liten stund sedan alla era kladdisar i min insta story. SÅ kul!

Denna vecka ska vi baka någon form av Mjuk kaka. Välj fritt ur kategori Mjuka kakor här på bloggen, eller baka en ur min bok Baka i långpanna deluxe. Sedan kommer jag att i vanlig ordning reposta samtliga av era bilder på min instagram om en vecka, alltså nästa måndag. Så roligt!

Vi använder samma hashtag under alla omgångar av veckans bakverk! Alltså #veckansbakverk1. Många blev fundersamma om det inte skulle vara ”veckansbakverk7” förra gången iom att det var omgång nummer 7. Men jag tycker det är roligt om alla era bakverk från samtliga veckor hamnar under samma hashtag, så därför kör vi veckansbakverk1. Om inte ”Veckansbakverk” hade varit fullt av andra inlägg så hade jag såklart använt det ordet. Men nu var det upptaget så därför fick det bli en etta bakom.

 

Glöm inte att publicera era bilder på Instagram där ni taggar:

#veckansbakverk1 #bakamedfrida & @bakamedfrida

Ni hittar mig HÄR på instagram! 

Lycka till med veckans bakverk! Jag ser så mycket fram emot att få se era smarriga mjuka kakor! ♥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Butterkaka | Recept med vaniljkräm

butterkaka5
Butterkaka med vaniljkräm. Ja, en klassiker. Men kan det bli godare undrar jag? Tror inte det va. Denna är så saftig och så ljuvligt god med en tydlig smak av vanilj. En kaka som borde få plats på varje fikabord vid varje kalas.

butterkaka
Se så saftig den ser ut! Jag älskar butterkaka och har gjort så länge jag kan minnas. Dock bakar jag den inte så ofta, men varje gång som jag får tummen ur och bakar denna ljuva kaka så frågar jag mig själv varför jag inte gör det mer ofta.. 🙂

Butterkaka med vaniljkräm, 10 bitar:

Bulldeg:
25 g jäst
2.5 dl mjölk
80 g rumsvarmt smör
1 tsk mortlad kardemumma
0.5 dl vit sirap
8 dl vetemjöl
1 nypa salt

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
0.5 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
1 dl vaniljkräm – recept här

Pensling och garnering:
1 ägg
2 msk pärlsocker
florsocker

Gör så här:

  1. Bulldeg: Smula jästen i en bunke, häll över mjölk och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg, gärna i din assistent eller med en elvisp som har degkrokar. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter. Gör fyllningen under tiden.
  2. Vaniljsmör: Vispa ihop smör, farinsokcer och vaniljsocker till en krämig massa.
  3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, ca. 30×40 cm. Bred på vaniljsmöret och rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i 4 cm breda skivor och placera dem i en bakpapperklädd springform, 24 cm. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225°c och vispa upp ägget. Pensla hela kakan och strö över pärlsocker. Spritsa sedan vaniljkräm i mitten av varje bulle.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 30 minuter, tills den fått en gyllene färg. Tag ut och låt svalna helt, pudra över lite florsocker innan servering.

butterkaka2
Hoppas att det ska smaka. ♥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..