ANNONS

Hallontårta

/

Hallontarta9
Hallontårta. En tårta som innehåller hallon både i fyllning och tårtbotten. Perfekt att baka nu när hallonbuskarna dignar av små härliga röda bär. Allra godast är den med egenplockade såklart.

Hallontarta3
Jag bakade en citronsockerkaka med hallon i och hade då endast en springform nära tillhands och ville inte väcka min bebis så jag försökte undvika skramlet som skulle bli ifall jag skulle sträcka mig i övre skåpet efter en sockerkaksform. Så jag hällde ner formen i en kokosbröad springform. Inte tänkte jag på då att det kunde bli en tårta, utan det var först strax innan fotograferingen av kakan som jag kom på att det ju skulle bli en alldeles magiskt god tårta. Och perfekt var ju att sockerkakan vad bakad i en form så att den kunde bli en fin tårtbotten. Tänka sig hur nya idéer och recept föds när idén från början egentligen var en annan. Så kul! Tårtan blev verkligen drömgod.

Hallontårta, 8-10 bitar:

Sockerkaksbotten: 
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
0.5 dl mjölk
rivet skal av 1 citron
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl riven kokos
150 g hallon

Fyllning: 
100 g vit choklad
3 dl vispgrädde
150 g philadelphiaost
0.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g hallon

Garnering: 
1 dl rostad kokos
200 g färska hallon

Gör så här:

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och smöra samt bröa (gärna med kokos) en springform (20 cm ø) med löstagbar kant, ställ åt sidan.
  2. Vispa smör och strösocker krämigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa in i smörsmeten.
  3. Tillsätt mjölken tillsammans med citronskal och de torra ingredienserna. Arbeta ihop en klumpfri smet och rör sedan ner hallonen försiktigt.
  4. Bred ut smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 45-50 minuter. Kakan ska vara gyllene på ytan och torr inuti (känn med sticka). Tag ut och låt svalna helt på galler.
  5. Fylling: Smält den vita chokladen på låg värme i en kastrull eller i micro. Låt stå.
  6. Vispa ihop grädde, philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker med elvisp eller i din assistent. Vispa till ett tjockt fluff. Rör sedan ner smält avsvalnad choklad och hallonen.
  7. Montering: Dela tårtbotten i två ungefär lika tjocka bottnar. Lägg den understa på ett tårtfat och bred på hälften av fyllningen. Strö över hälften av den rostade kokosen samt några av hallonen.
  8. Lägg på nästa botten och bred på sista fyllningen. Strö över resterande kokos och toppa med de sista hallonen.

Hallontarta5
Hoppas att det ska smaka. ♥

Glöm inte att tagga mig med @bakamedfrida på instagram ifall du bakar något av mina recept. Det är så roligt för mig att få se era bilder och även kunna kommentera och reposta dem. Kram.
0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Kladdkakemuffins med kärleksmumsglasyr

/

Kladdkakemuffins_glasyr3
Kladdkakemuffins med kärleksmumsglasyr. Choklad, kaffe, kokos, kladd, segt och lite krisp. Ja. Dessa muffins har allt. Solklar 10-poängare. Passar till alla kalas och fikatillfällen.

Kladdkakemuffins_glasyr4
Se här? Är det kanske den godaste muffinsen som någonsin bakats? Ja, det tycker i alla fall min älskade Freja och hennes kompis Vendela. Freja är min kusins dotter och hon är smaksäker. Säger hon att det är galet gott, ja då kan vi lita på det! 🙂

TIPS:
Muffinsen kan frysas – gärna i fryspåsar eller fryståliga tätslutande burkar med lock. Hållbarheten i frysen är upp till 3 månader.
Förvaras i kakburk med papper mellan lagren i ett skafferi, där håller de sig färska i en vecka.
Kokos kan bytas mot hackade nötter, strössel eller annat gott.

Kladdkakemuffins med kärleksmumsglasyr, 12 st:

Muffins: 
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Glasyr: 
75 g smör
3.5 dl florsocker
2.5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 msk kokt kaffe

Garnering:
1 dl kokos

Gör så här:

  1. Muffins: Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och placera ut 12 normalstora muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Smält smöret och låt det svalna en aning.
  3. Vispa upp ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp, tillsätt sedan det smälta smöret och rör om med en slickepott. Rör ner de torra ingredienserna och arbeta ihop en klumpfri smet.
  4. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda mitt i ugnen i ca. 10-12 minuter. Tag ut och låt svalna.
  5. Tryck sedan med t.ex baksidan av ett matskedsmått gropar i alla muffins. Dessa ska du sedan fylla med glasyren.
  6. Glasyr: Smält smöret och tillsätt resterande ingredienser. Vispa ihop en klumpfri glasyr och fördela den sedan jämnt över dina muffins.
  7. Garnera med kokos.

Kladdkakemuffins_glasyr2
Hoppas att det ska smaka. ♥

0
21

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vaniljgrottor – småkakor som sockerbullar

/

Vaniljgrottor2
Vaniljgrottor. Spröda småkakor fyllda med hemkokt vaniljkräm. Sedan har jag penslat dem med smält smör och doppat i strösocker. Som en sockerbulle fast i kakformat. Helt klart en ny favoritkaka, otroligt god och enkel att baka.

Vaniljgrottor1
Se så ljuvliga de ser ut, visst? Bakas efter mitt recept på hallongrottor fast istället för hallonsylt så har jag då spritsat ner min hemkokta vaniljkräm. Ni bara måste prova!

Tips:

  • ”Överknåda” inte degen – alltså knåda den bara tills den precis går ihop.
    Du kan arbeta ingredienserna i en matberedare tills den blivit en deg. Det går fort så håll koll hela tiden.
  •  Låt gärna kakorna sätta sig i minst 1 timme efter gräddning. Om de får stå så pass länge så kommer de inte att smula när du tar ur dem ur formarna sen, samt så kommer det inte finnas någon risk för att få en bismak av bakpulver.
  •  Mördeg bör gräddas ordentligt, tills den fått färg.
    Gräddar du mördegen för kort tid så kommer den att både smaka- och kännas ganska mjölig.

Vaniljgrottor, 20 st:

Vaniljkräm:
1 st vaniljstång
4 dl mjölk
1 dl strösocker
4 äggulor
4 msk majsstärlekse
25 g smör

Kakdeg: 
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4.25 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Garnering:
30 g smör
1 dl strösocker

Gör så här:

  1. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på mitten (längs med) och skrapa ur fröna, koka sedan upp frön och stång med mjölk och strösocker.
  2. Vispa äggulor och majsstärlekse vitt och pösigt.Häll sedan den heta mjölkblandningen över äggvispet under konstant vispning. Sila tillbaka allt i kastrullen och koka ihop till den tjocklek du önskar på krämen.
  3. Vispa ner smöret när krämen tas av från värmen – vispa hela tiden tills krämen är slät. Ställ sedan i kylskåp.
  4. Småkakor: Börja med att sätta ugnen på 175°c och placera ut 20 stabila kakformar på en plåt, ställ åt sidan.
  5. Knåda ihop alla ingredienser till en smidig deg – knåda bara tills degen precis går ihopRulla till 20 jämnstora bollar och lägg dem i formarna. Forma en grop i varje degboll, gärna med något runt i trä – t.ex. skaftet av en träslev. Fyll sedan groparna med vaniljkräm.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter, till de fått en gyllene färg. Tag ut och låt svalna.
  7. Garnering: Smält smöret och pensla kanterna på alla kakor. Doppa sedan i strösocker.

Vaniljgrottor4
Hoppas att det ska smaka. ♥

0
15

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00