Hallongrottor

hallongrottor
Hallongrottor. Ja, den klassiska kakan som ofta lyser upp vilket kalas som helst. Den himmelskt goda, spröda småkakan fylld med hallonsylt.

hallongrottor
Se så fint de släpper ur sin form också. Jag brukar grädda dem i formar för att de just ska hålla formen, sedan lossar de så fint att jag bara tippar ur dem och lägger i kakburken.
Jag har bakat dessa många gånger tidigare, och även bloggat om dem, men tänkte att bilder och recept behövde en uppfräschning.

Tips:

  • ”Överknåda” inte degen – alltså knåda den bara tills den precis går ihop.
    Du kan arbeta ingredienserna i en matberedare tills den blivit en deg. Det går fort så håll koll hela tiden.
  •  Använd en fast hallonsylt. Detta för att minska risken för att sylten rinner över kanten på kakorna när de gräddas i ugnen.
  •  Låt gärna kakorna sätta sig i minst 1 timme efter gräddning. Om de får stå så pass länge så kommer de inte att smula när du tar ur dem ur formarna sen, samt så kommer det inte finnas någon risk för att få en bismak av bakpulver.
  •  Mördeg bör gräddas ordentligt, tills den fått riktigt med färg.
    Gräddar du mördegen för kort tid så kommer den att både smaka- och kännas ganska mjölig.

Hallongrottor, 20 st:

Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4.25 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl hallonsylt (en fast sort)

Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och placera ut 20 stabila kakformar på en plåt, ställ åt sidan.
2. Knåda ihop alla ingredienser till en smidig deg – knåda bara tills degen precis går ihop.
3. Rulla till 20 jämnstora bollar och lägg dem i formarna. Forma en grop i varje degboll, gärna med något runt i trä – t.ex. skaftet av en träslev. Fyll sedan groparna med hallonsylt.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter, till de fått en gyllene färg. Tag ut och låt svalna helt innan servering.

hallongrottor2
Hoppas att det ska smaka! ♥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Veckans bakverk 4 – Oreotryffel

oreotryffel3
Veckans bakverk 4 – Oreotryffel!

Hej fina bak-vänner!
Idag börjar Veckans bakverk – omgång nummer 4! Jag är galet peppad på denna vecka, och jag hoppas såklart att ni också är det. Förra veckan var vi väldigt många som bakade Citronmuffins, de blev superpopulära! Och i vanlig ordning så repostade jag samtliga av era bilder på min instagram. Så roligt!

Denna vecka ska vi baka Oreotryffel på 3 ingredienser. Dessa är så goda att du vill äta upp alla innan någon annan i familjen ens hunnit märka att du bakat. Ja, det är på riktigt! SÅ himla goda. Och enkla att baka, du behöver inte ens en ugn. Hur bra? Gör dubbel sats om du önskar att frysa in ett gäng till helgen kanske? Eller inför stundande kalas?

Vi använder samma hashtag under alla omgångar av veckans bakverk! Alltså #veckansbakverk1. Många blev fundersamma om det inte skulle vara ”veckansbakverk3” förra veckan iom att det var omgång nummer 3. Men jag tycker det är roligt om alla era bakverk från samtliga veckor hamnar under samma hashtag, så därför kör vi veckansbakverk1. Om inte ”Veckansbakverk” hade varit fullt av andra inlägg så hade jag såklart använt det ordet. Men nu var det upptaget så därför fick det bli en etta bakom.

Glutenfritt: Byt ut kakorna mot samma mängd glutenfria kakor.
Veganskt: Byt färskosten mot en vegansk variant samt se till att chokladen är en vegansk choklad.
Laktosfritt: Byt färskosten mot en laktosfri färskost.
Hållbarhet: Tryfflarna håller sig goda och fina i upp till 1 vecka i kakburk som står i kylskåpet.
Kan jag frysa in mina oreotryfflar: Ja, du kan med fördel frysas in dina tryfflar i tätslutande burk med lock, eller i väl förslutna fryspåsar.
Gillar inte oreos: Om du inte gillar oreos så kan du byta mot till exempel ballerina.

Här ser ni en video på hur jag gör mina oreotryfflar.

Oreotryffel, 30 st:

Ingredienser:
2 paket oreokakor á 154 g
200 g philadelphia
250 g valfri choklad (jag använde mjölkchoklad)

Gör så här:
1. Mixa kakorna (krämen emellan ska vara kvar) i din matberedare till ett smul. Tillsätt philadelphiaosten och mixa till en krämig smet.
2. Rulla till 30 jämnstora bollar, lägg dem på en bakpappersklädd bricka och låt stå i frysen i 15 minuter.
3. Smält chokladen på låg värme och doppa sedan dina frysta bollar, toppa eventuellt med lite krossad oreo. Låt stelna i kylskåp.

Glöm inte att publicera era bilder på Instagram där ni taggar:

#veckansbakverk1 #bakamedfrida & @bakamedfrida

Ni hittar mig HÄR på instagram! 

Lycka till med veckans bakverk! Jag ser så mycket fram emot att få se era småkakor! ♥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Marängklubbor som hjärtan

marangklubbor7
Marängklubbor som hjärtan. Ja, för vad kan egentligen passa bättre än dessa klubbor till alla hjärtans dag på fredag? Dessa är himla roliga att baka och dekorera, och så smakar de himla gott också.

marangklubbor3
De vita klubborna blev nog min favorit! Eller kanske de randiga.. Båda är så fina! De är verkligen något extra. Perfekt att ge till någon du håller kär, eller att dekorera en tårta med kanske?

TIPS:
* För att få randiga maränger – ”måla” ränder inuti spritspåsen med den färg du önskar. Jag målar 4 ränder från tyllen och upp ca. 15 cm.
* För vanlig över/undervärme – 120°c! Öppna ugnen ibland för att släppa ut ånga- och byta plats på plåtarna.
* Vanlig hushållsfärg/karamellfärg gör smeten lös om du tillsätter för mycket, så använd gärna pastafärg.
* Måla hjärtan på ett bakplåtspapper, vänd på pappret och spritsa.

Marängklubbor, 20 st:

Ingredienser:
5 äggvitor
2.5 dl strösocker
färger och ev. strössel

Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 100°c varmluft och klä två plåtar med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
2. Vispa upp äggvitorna i en torr och fettfri bunke. Vispa med elvisp eller i din köksassistent tills du får ett fast skum.
3. Tillsätt socker lite i taget under konstant vispning. Låt marängsmeten vispas i ett par minuter, tills den är blank och fin – utan sockerkristaller.
4. Dela eventuellt upp smeten i olika bunkar om du vill färga den i olika färger. Tillsätt sedan färg och rör ihop.
5. Spritsa ut marängsmeten på plåtarna med jämna mellanrum (klubbpinnar ska få plats). Strössla över lite strössel.
6. Stick i klubbpinnarna och låt sedan marängen torka i ugnen i ca. 1.5 h, låt de sedan stå på eftervärme tills ugnen svalnat helt.

marangklubbor5
Hoppas att det ska smaka! ♥

  1. Jenny skriver:

    Wow vilka fina! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..