Butterkaka | Recept med vaniljkräm

butterkaka5
Butterkaka med vaniljkräm. Ja, en klassiker. Men kan det bli godare undrar jag? Tror inte det va. Denna är så saftig och så ljuvligt god med en tydlig smak av vanilj. En kaka som borde få plats på varje fikabord vid varje kalas.

butterkaka
Se så saftig den ser ut! Jag älskar butterkaka och har gjort så länge jag kan minnas. Dock bakar jag den inte så ofta, men varje gång som jag får tummen ur och bakar denna ljuva kaka så frågar jag mig själv varför jag inte gör det mer ofta.. 🙂

Butterkaka med vaniljkräm, 10 bitar:

Bulldeg:
25 g jäst
2.5 dl mjölk
80 g rumsvarmt smör
1 tsk mortlad kardemumma
0.5 dl vit sirap
8 dl vetemjöl
1 nypa salt

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
0.5 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
1 dl vaniljkräm – recept här

Pensling och garnering:
1 ägg
2 msk pärlsocker
florsocker

Gör så här:

  1. Bulldeg: Smula jästen i en bunke, häll över mjölk och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg, gärna i din assistent eller med en elvisp som har degkrokar. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter. Gör fyllningen under tiden.
  2. Vaniljsmör: Vispa ihop smör, farinsokcer och vaniljsocker till en krämig massa.
  3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, ca. 30×40 cm. Bred på vaniljsmöret och rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i 4 cm breda skivor och placera dem i en bakpapperklädd springform, 24 cm. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225°c och vispa upp ägget. Pensla hela kakan och strö över pärlsocker. Spritsa sedan vaniljkräm i mitten av varje bulle.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 30 minuter, tills den fått en gyllene färg. Tag ut och låt svalna helt, pudra över lite florsocker innan servering.

butterkaka2
Hoppas att det ska smaka. ♥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Kanelbullepizza

Kanelbullepizza5
Kanelbullepizza, kan det vara den godaste pizzan som finns? Ja, det tror jag faktiskt. Den blir så saftig, smakrik och himmelskt god! Enkel och rolig att baka är den också. Ni kommer att älska den – om ni gillar kanelbullar det vill säga.

Kanelbullepizza4
Jag kom på denna idé för ett tag sedan, men har inte fått tummen ur att prova förrän idag. Undrade såklart genast varför jag inte gjort detta tidigare? Detta är min nya favvo!

Kanelbullepizza, 12 bitar:

2 dl ljummet vatten
15 g jäst
0.5 tsk mortlad kardemumma
3 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
75 g rumsvarmt smör
4.5 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g rumsvarmt saltat smör
50 g mandelmassa
1 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk malen kanel

Sockerlag:
2 msk strösocker
2 msk vatten

Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1.5 msk vatten

Gör så här: 

  1. Fyllning: Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp eller i en matberedare, ställ åt sidan.
  2. Bulldeg:
    1.
    Häll vatten i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
  3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma en pizzabotten, lägg den på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa i 30 minuter under en bakduk.
  4. Sätt ugnen på 225°c.
    Gör sockerlagen: Koka ihop vatten och strösocker i en kastrull, låt sjuda tills strösockret smält. Tag av från värmen och låt stå.
  5. Bred fyllningen försiktigt på pizzabotten och grädda sedan mitt i ugnen i ca. 10-15 minuter – tills den fått en fin gyllene färg. Tag ut och pensla genast på sockerlagen. Låt svalna.
  6. Glasyr: Vispa ihop vatten, florsocker och vaniljsocker till en glasyr och ringa den sedan över pizzabotten. Strö över pärlsocker och servera.

Kanelbullepizza3
Hoppas att det ska smaka! ♥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Min nya bakbok

Reklam för min bakbok Baka i långpanna deluxe

hallongrottor22838_VAL
pavlova
19100_Frida_0925_blabar_31524
Foto: Helen Pé

Köp boken här.

Min nya bakbok Baka i långpanna deluxe har tagits emot med enormt mycket värme och kärlek av er som köpt den. Det gör mig så glad i hjärtat. Det är otroligt häftigt att se er få hem boken som jag tillsammans med hela teamet jobbat hårt med under en lång tid. SÅ himla häftigt verkligen, jag får nypa mig i armen. Den ligger på topplistor på boksajter och listor. Vill tacka så hjärtligt, det är verkligen speciellt för mig.

Boken innehåller hela 49 recept på härliga bakverk som alla bakas i långpanna. Allt mellan småkakor, mjuka kakor, våningstårtor och rulltårtor till kondisbitar, chokladbollar, biskvier, marängtårtor och godis. Jamen ALLT verkligen. En bok för alla tillfällen. Perfekt till kalas och fikastunder i sommar när vi firar med hela släkten. För vet ni? Bakverken räcker ju till många när de bakas i långpanna. Underbart ju! ♥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..