November – månadens favoriter

Jag har listat 5 saker som förgyller november månads sista dagar, och som passar perfekt i adventstid. Som julrosen som skapar så fin stämning med sina fina vita blommor och sina mörka gröna blad.

Vackra blommor och ljus får man aldrig för mycket av.

Vackra blommor och ljus får man aldrig för mycket av.

Julrosen trivs bäst utomhus, men jag tycker den är så fin att jag har den inomhus i alla fall. Och en på balkongen, får se vilken som klarar sig bäst.

Smaragd är färgen på designklassikern.

Smaragd är färgen på designklassikern.

Den klassiska Alvar Aalto vasen fyller 80 år. Vem har inte en Alvar Aalto vas i sin ägo? Jag har använt min i 25 år. Iittala firar jubileet med att lansera vasen i den här fina färgen smaragd. Aalto-vaser munblåses varje dag i Iittala, Finland. Det krävs 7 hantverkare, 12 arbetsmoment, 1100 °C och 10 timmar för att tillverka en enda Aalto-vas. Något att önska sig i julklapp.

God knöl.

God knöl.

Nu är det säsong för jordärtskocka. Det är så himla gott. Jag gör soppa, kräm eller gratinerar. Billig är den också men smakar lyxigt. Gifter sig med tryffelolja, några droppar gör susen. Se bara till att inte överdosera. Jordärtskockorna är lite jobbiga att skala, jag brukar leta efter riktigt stora exemplar i butiken.

Löjligt god och mättande!

Löjligt god och mättande!

Jag älskar god mat, men vissa dagar hinner jag inte med alla måltider. Ska jag hinna till stallet efter jobbet så är jag ofta inte hemma förrän sent. Så det blir många timmar från lunch tills jag kommer hem. Då är det perfekt att fuska med en bars som mellanmål. De absolut godaste som finns på marknaden är One Whey från Fitnessguru. Min favorit är den med mintchoklad.

Gyllene gåbort-present eller skäm bort dig själv.

Gyllene gåbort-present eller skäm bort dig själv.

Jag har blivit så förtjust i lakrits och då särskilt den från By Johan Bülow. Nu till jul finns de i guld, silver och brons, snyggt förpackade. Guldlakritsen är en söt gourmetlakrits omsluten av ljuvlig, belgisk vit choklad med smak av hallon, toppad med fantastiskt vackert guldstoft. Silverkulan är sötlakrits omsluten av högkvalitativ belgisk mörk choklad och den finaste av mintsmaker överdragen med härligt silverstoft. Den bronsfärgade består av sötlakrits som tillsammans med choklad och saltad karamell gör både konsistensen och smakerna till en upplevelse i sig.

 

LOADING..