ANNONS

Gratinerad löksoppa

/

Fransk gratinerad löksoppa, brukar ni laga det? Enligt mig en av dom godaste comfort-food sopporna som finns =) Krispiga, smöriga krutonger och en massa riven Comté ost.. Smakexplosion! Ni måste prova! Här kommer receptet

löksoppa

Foto: Charlotte Gawell

45 m

 

Löksoppan
3 gul lök
1 msk neutral olja
20 g smör
1 ½ dl vitt torrt vin (gärna savignon blanc)
1 l vatten
1 dl oxfond på flaska
½ kruka timjan
½ kruka rosmarin
½ dl cognac
salt
svartpeppar

Gör så här

Skala och dela på löken. Skär i lagom tunna skivor. Ta en medelstor kastrull och ha i olja och smör. Ha i löken och stek tills löken börjar karameliseras. När löken har fått en fin färg då ska vinet i, rör om ordentligt så alla smaker från kastrullens botten kommer med. Låt det stekas ytterligare i 5 minuter på medelvärme. Blanda kokhett vatten och koncetrerad oxfond och häll på löken. Rör om ordentligt. Ta timjan och rosmarin och knyt ihop dem med köksgarn och lägg i soppan så den får kokas med. Ha i cognac och låt puttra på spisen ca 30 minuter utan lock. Smaka av under tiden och ge soppan kärlek. Om soppan blir för intensiv i smaken kan lite vatten tilläggas. Smaka av med salt och peppar.

Smörstekt surdegsbröd

 4 skivor surdegsbröd
50 g smör
½ vitlökshuvud
180 g comteost

 

Sätt ugnen på 250 grader.

Skär ut fyra st ganska tunna skivor surdegsbröd. Ha smöret i en stekpanna och stek brödskivorna på medelvärme tills gyllenebruna. Lägg på hushållspapper och låt rinna av. Ta vitlöken och gnid in i brödet så brödet får en härlig vitlökssmak.

Förbered 4 små ugnssäkra formar/grytor/tallrikar med löksoppa, Skär de smörstekta brödskivorna så dem passar formen och placera över löksoppan. Riv över en massa ost. Gratinera i ugnen tills osten fått en fin färg och servera direkt.

BON APPETIT!

Kram / D

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00