Jubileumstårta med hallon och vit choklad

När man passerar 10K på Instagram måste man ju fira med en härligt god tårta, eller hur?! Jag ställde frågan i mina Stories om vilka fyllningar jag skulle använda i tårtan och de smaker som blev framröstade var hallon och vit choklad. Under mina Reels och IGTV på mitt Instagramkonto @cakebymary kommer ni se klipp på hur jag gör tårtan, så kika gärna in där om ni vill se det. Tårtan består en tårtbotten gjord efter receptet lika delar som ger en riktigt fin botten. Ett tips är att göra tårtbotten och fyllning 2 dagar innan tårtan ska serveras. Då hinner fyllningarna stelna under natten. Dagen innan servering lägger man ihop bottnarna med fyllning och täcker tårtan. Då hinner tårtan sätta sig, och bli saftig och god. Samma dag som servering dekorerar man tårtan. Tänk på att färskostfrostingen stelnar till i kylen så ta fram tårtan minst 1 timme innan servering så den hinner mjukna till något. Jag gjorde dubbel sats av färskostfrostingen då jag ville ha en del som jag behöll ofärgad för att spritsa längst den nedre kanten, samt som dekoration på toppen.

Den vita chokladmousse som blev över hällde jag upp i en silkonform och dekorerade sedan tårtan med tillsammans med spritsad färskostfrosting, färska hallon, frystorkade hallon och lite citronmeliss. Så här blev alltså resultatet av min jubileumstårta, hoppas ni gillar den!

Tårtbotten
3 lika / Lika delar recept för 24 cm form

Hallonmousse med färskost
4 gelatinblad
200 g frysta hallon
100 g Philadelphiaost
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Koka upp de frysta hallonen, låt koka i 2 min. Passera hallonen genom en sil och  låt svalna en stund. Blanda ungefär hälften av hallonpurén med philadelphiaosten och florsocker. Koka upp den andra hälften av hallonpuré och smält gelatinbladen i purén, låt svalna. Vispa grädden lätt. Blanda ner hallonpurén i hallonfärskostblandningen. Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna i kylen några timmar, gärna över natten, innan du fyller tårtan.

Vit chokladmousse
1 gelatinblad
200 g vit choklad
5 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i 10 min. Hacka chokladen fint och häll i en bunke. Vispa 4 dl av grädden (inte för hårt) och koka upp resterande 1 dl.

Häll den kokande grädden över chokladen och rör till en slät massa. Lägg i gelatinbladet (krama inte ur det) och rör tills det har smält. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden och låt stelna i kylen ett par timmar, gärna över natten.

Färskostfrosting
150 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker (eller efter smak)
2 msk vaniljsocker
300 g Philadelphiaost
ev lite rosa geléfärg

Lägg smöret i en bunke. Sikta ner florsocker och vispa sedan ihop blandningen tills den är fluffig och krämig. Häll i vaniljsocker och vispa sedan ner Philadelphiaosten. Färga eventuellt frostingen eller delar av den.

Montering: Dela tårtbotten i 3 delar. Lägg den första tårtbotten på ett fat. Spritsa en ring med färskostfrosting längst kanten av tårtbotten som en skyddande barriär. Fyll med hallonmoussen innanför ringen med färskostfrosting. Ett tips är att spritsa i fyllningen för att få den lika tjock över hela botten. Lägg på den andra tårtbotten och upprepa samma procedur med den vita chokladmoussen. Lägg på den sista tårtbotten och täck sedan tårtan med ett tunt lager färskostfrosting, ett så kallat ”crumb coat” för att stänga in smulorna så att de inte blandas i frostingen och blir synliga. Ställ tårta i kylen en stund så frostingen stelnar. Bred på ett tjockare lager frosting runt hela tårtan.
Dekorering: Spritsa ofärgad färskostfrosting längst den nedre kanten med en stjärntyll. Dekorera tårtan med vit chokladmousse som fått stelna i silikonformar, spritsa färskostfrosting, lägg på färska hallon och strö på frystorkade hallon. Garnera slutligen med citronmeliss.