Äppeloffeepaj – No-bake äppelkolapaj med vaniljvisp

Banoffeepaj känner nog de flesta av er till och för er som inte gör det så är det en paj med digestivebotten som man fyller med karamelliserad mjölk (kola), banan och toppar med grädde. Jag har tidigare även gjort en variant med jordgubbar som heter Strawboffeepaj och också en julig variant med pepparkaksbotten och lingon som jag kallar Lingoffeepaj. Nu fick jag idé att prova en variant med äpplen också! Samma grund som en vanlig banoffeepaj, alltså en digestivebotten men till den bryner jag smöret så den får en mer kolaaktig smak. Fyller botten med karamelliserad mjölk, men istället för banan så fyller jag pajen med kanelstekta äpplen. Gärna en syrlig sort så det inte blir för sött med den karamelliserade mjölken. Sedan toppade jag pajen med en fluffig vaniljvisp som jag tycker är väldigt gott med äpple och kanel. Supergott och ett enkelt sätt att göra en äppelpaj utan ugn.

Äppeloffeepaj
300 g digestivekex (ca 20 st)
150 g brynt smör
1 burk karamelliserad mjölk á  397g (dulce de leche)
3-4 syrliga äpplen, t.ex. Granny Smith
2 tsk kanel
en klick smör
2 1/2 dl vaniljvisp

Mixa kexen i en matberedare och blanda med det brynta smöret. Tryck ut massan i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen. Skala och kärna ur äpplena. Skär de sedan bitar och stek de i lite smör tills de blir något mjuka, ca 5 min. Strö på kanel och rör om. Bred ut den karamelliserade mjölken över pajbotten. Häll äppelbitarna över den karamelliserade mjölken. Vispa vaniljvisp riktigt fluffigt och bred den över äpplena.