Kalljästa dinkelfrallor

Ett av mina populäraste inlägg förra året är mina kalljästa glutenfria frallor. I samband med att jag tog fram det receptet så tog jag även fram detta på kalljästa dinkelfrallor. Om du som jag inte är särskilt morgonpigg, men gärna skulle vilja ha goda nybakade frallor på morgonen så är kalljästa frallor mitt bästa tips till dig. Du gör degen på kvällen och låter den jäsa i kylen över natten. Det enda du behöver göra på morgonen är att sätta på ugnen, dela degen i bitar, lägga bitarna på en plåt och sedan in med plåten i ugnen. Ingen knådning eller ytterligare jäsning, smidigare än så här kan det nog inte bli! Jag älskar verkligen det här brödet och har bakat det mycket under senaste året. Så roligt när jag bjöd syskonbarnen på det och en av dem säger att det var det godaste bröd han ätit och att jag måste ge receptet till hans mamma! Bättre betyg än så kan man ju inte få! Kan du inte äta honung på grund av FODMAP, går det utmärkt att byta ut det mot vanlig ljus sirap. Kolla in tipset längst ner i receptet på hur du ska göra för att få en sån där krispig och härlig yta på brödet.


Deg, ca 8-10 st frallor
25 g jäst
5 dl kallt vatten
2 msk olja
1 msk honung
1 1/2 tsk salt
600 g siktat dinkelmjöl

Smula ner jästen i en stor bunke. Häll på kallt vatten och rör om tills jästen löst sig. Häll i övriga ingredienser och blanda väl. Degen vara seg och kladdig. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen att jäsa över natten, 8-10 timmar.


På morgonen, sätt ugnen på 250 grader. Ta fram bunken och stjälp upp degen på väl mjölat bord. Knåda inte degen, utan dela den i lagom stora bitar med en degskrapa. Mjöla händer och lägg degbitarna på en plåt med bakplåtspapper med den mjöliga sidan upp, vik eventuellt in kanterna för att få en rundad form. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 20 min, tills de fått fin färg.


Tips: För en krispigare yta på frallorna, ställ in en ugnsform/plåt i botten av ugnen. Kasta in ca 1 dl vatten på plåten direkt efter du satt in frallorna och stäng luckan direkt.