Knäckiga havrecookies med kola & flingsalt

Knäckiga havrecookies med en god fyllning har blivit en riktig favorit. Jag har tidigare gjort flera olika varianter, med t.ex. Geisha, Toffifee och Dumle. Denna gången provade jag en mjuk kola fyllning och salt. Jag älskar verkligen salt kola, så det var ju ett måste att prova en variant med kola ihop med flingsalt. De blev så otroligt goda och alla smakerna ihop passar så himla bra – den knäckiga kakan med den sega kola, där det söta bryter fint mot det salta samtidigt som man känner havresmaken. Jag skulle beskriva kakorna som magiska goda, för man blev lite lätt beroende av dem…gick ju inte bara ta en! Sedan är de ju små och är de små så får man ta två, det är ju sen gammalt! Jag har också skapat ett recept med glutenfria havrecookies för dig som vill göra dem glutenfria. För er som undrar vilken kola det är jag använder så länkar jag här till produktbild för Werther’s mjuka kola.

Havrecookies, ca 24 st
150 g smör
4 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1/4 dl ljus sirap
1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
12 st Werther’s mjuka kola
flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en rymlig kastrull. Blanda i resten av ingredienserna. Rör om ordentligt tills allt är blandat och fyll minimuffinsplåten med massan. Grädda mitt i ugnen i ca 5 min, de ska ha fått lite färg. Dela kolorna på mitten och tryck i en kolabit i varje kaka så fort de kommer ut ur ugnen. Strö på flingsalt. Låt svalna i formen innan kakorna flyttas.