ANNONS

Annas armeniska gatha

/

Annas armeniska gatha

För ett tag sedan såg jag Anna från Kitchen of Anna köra en live på Instagram där hon bakade armeniska gatha. Ett traditionellt bakverk som består av en hemmagjord smördeg och en smulig fyllning som äts vid högtider som jul och påsk, men är tydligen så god att många bakar den oftare än så. Smördegen var enkel att göra och degen blev väldigt härlig, men det tar sin lilla tid så förbered den dagen innan eller ännu tidigare och frys in. Det är en stor sats smördeg, så hela satsen behöver inte användas. Frys in resten och använd vid andra tillfällen och/eller även till andra bakverk. Dessa armeniska bakverk blev härligt frasiga, med ytterst lite sötma vilket delar av min familj blev glada för då de inte gillar för söta bakverk. Vill man ha de lite sötare så behöver man öka på mängden socker i fyllningen. Anna tipsade också om att det går smaksatta gatha med nötter och kanel under sin live, det ska jag testa nästa gång! Till en degbit så gick ungefär hälften av fyllning åt, resterande fyllning kan man frysa in om man inte gör två degbitar vid samma tillfälle. Receptet kommer från Annas blogg Kitchen of Anna, men mindre justeringar jag har gjort från tips från hennes live. Vill du ha fler armeniska recept så kan jag tipsa er att kika in på Annas blogg!

Annas armeniska gatha 1

Smördeg (stor sats)
800 g rumsvarmt osaltat smör
4 1/2 dl ljummet vatten
6 msk äppelcidervinäger
4 äggulor
ca 1150 g vetemjöl

Fyllning
50 g osaltat smör
2 dl mjöl
2 dl strösocker
1 ägg

Blanda 400g av smöret med vatten och vinäger. Knåda gärna med händerna. Häll i äggulor och en del av mjölet. Häll i resten av mjölet och arbeta snabbt ihop till en fast men ganska mjuk deg. Dela degen i 4 bitar och låt vila ca 5 min under en köksduk. Kavla ut varje del på lätt mjölat bakbord till en rektangulär ca 30×40. Fördela resterande 400 g smör på respektive degplatta fyra gånger, alltså ca 25 g per gång så totalt 100 g per degbit. Bred på smöret på varje degplatta, vik in ena sidan till mitten och sedan den andra sidan över. Vik degen i tre delar på längden. Täck med plastfolie och låt det vila 1-2 timmar i kylen. Upprepa tre gånger. Degen sparas sedan i frysen och tas ut vid behov. Ta gärna fram den kvällen innan och låt den tina i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda fyllningen genom att smälta smöret och häll ner i en bunke med mjöl och socker. Arbeta ihop med fingertopparna till en porös massa. Kavla ut en smördegsplatta ca 30×40 cm stor. Dela ägget och vispa upp äggvitan och bred den över degen. Fördela fyllningen över äggvitan, ungefär hälften av fyllningen går åt till en degbit. Vik sedan in ena sidan mot mitten och sedan andra sidan över. Skär i trekantiga bitar, ca 10-12 st. Pensla med äggulan, men se till att undvika kanterna då det hindrar degen från att resa sig under själva gräddningen. Lägg bitarna på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i ca 25 min tills kakorna har fått en fin gyllene färg.

Annas armeniska gatha 2

Annas armeniska gatha 3

2

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00