ANNONS

Skumbollssandwich

/
Skumbollssandwich
Något som jag verkligen gillar är skumbollar (eller gräddbullar, mums-mums och gräddmunk som de också kallas), och ett av mina populäraste bakrecept här på bloggen är just min Skumbollskladdkaka som jag gjorde för några år sedan. Efter det har jag gjort flera recept med skumbollar och vid något tillfälle när jag försökte komma på vilka andra varianter man kan göra, så fick jag idén till denna godbit – en skumboll som en sandwich. Jag hade lite svårt att bestämma vad jag skulle döpa den till, om den skulle heta Browniekakor med skumbollsfyllning eller Skumbollssandwich. Jag la ut frågan på min Instastories och fick in flera förslag, och de flesta föreslog Skumbollssandwich så det fick det bli! Sandwichen består av två kladdiga browniekakor med skumbollsfyllning emellan. Den är sedan doppad till hälften i smält choklad och slutligen så strör man på lite kokosflingor. Vad tycker ni, är det något ni kan tänka er att prova?
Skumbollssandwich 1
Browniekakor, ca 28 kakor
225 g choklad
60 g smör
2 ägg
1 1/4 dl strösocker
1 1/4 dl brun farin
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
Skumfyllning
2 st gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl glykos
2 1/2 dl strösocker
5 stora äggvitor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Garnering 
200-300 g smält choklad
kokosflingor
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält ihop choklad och smör i ett vattenbad eller i micro. Ställ åt sidan och låt svalna. Vispa ihop ägg, socker, brun farin och vaniljsocker i en stor bunke tills det är ljust och fluffigt. Häll i chokladblandningen och vispa ihop med äggblandningen. Blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver och salt i en annan bunke och vänd sedan ner i chokladsmeten. Skeda upp smeten på bakplåtspappersklädd plåt. Tänk på att inte ha de för tätt då de flyter ut lite under gräddningen. Grädda mitt i ugnen i ca 12-14 min. Låt de kallna på plåten en stund innan de förs över till galler.
Lägg gelatinbladen till skumfyllningen i en skål med kallt vatten. Koka vatten, glykos och strösocker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 2 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt tills marängen känns ljummen och fast. Smält gelatinbladen i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och blanda i lite av marängen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Spritsa eller bred på skumfyllningen på hälften av browniekakorna. Lägg sedan på resterade kakor så det blir som en sandwich. Doppa kakorna till hälften i smält choklad och strö på kokos. Låt chokaden stelna.
Skumbollssandwich 2
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@cakebymary
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00