ANNONS

Inlägget innehåller annonslänkar

Kladdiga kolakaka med brynt smör och flingsalt

/

Kladdiga kolakaka med brynt smör och flingsalt

Förra året gjorde jag en kladdig chocolate chip cookie i gjutjärnspanna och undergräddade den för att få en knäckig yta och ett kladdigt inre. Den blev så underbart god och blev väldigt omtyckt av familjen. Så pass att den har varit med på flera av kalasen vi hade under förra året. En av mina favoritkakor är kolakakor och jag fick idén att göra den på samma sätt och jag gillar att prova olika varianter av våra klassiska kakor. Då jag älskar brynt smör så jag valde att bryna smöret till kakan, detta kan man förbereda kvällen innan och låta smöret stelna under natten. Gillar man inte brynt smör så använder man vanligt rumsvarmt smör. Jag gör min kaka i en gjutjärnspanna som jag smörjer med smör innan jag lägger i degen. Har du ingen gjutjärnspanna så hittar du den jag använder från Lodge här, annars kan du göra den i en vanlig springform också. Direkt när du tar ut kakan ur ugnen så är den, precis som när man gräddat kolakakor, ganska mjuk. Så man måste låta den svalna något innan ytan hårdnar till något och blir så där knäckigt god. Det blir supergott att servera en klick glass till denna kaka. Jag serverade vaniljglass denna gången, men kan tänka mig att det även blir gott med en salt kolaglass. Jag valde att ringlade över lite salt kolasås och strödde på lite extra flingsalt då jag gillar när det salta bryter av mot det söta. Man kan förstås utesluta flingsalt om man inte gillar det. Kan verkligen rekommendera er att prova denna kladdiga kolakaka, den blir lite som en kladdkaka med kolasmak fast med en knäckig yta.
Kladdiga kolakaka med brynt smör och flingsalt 1
Kolakaka
200 g smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
4 msk sirap
4 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver
flingsalt

Servering
vaniljglass
salt kolasås (kan uteslutas)
ev. mer flingsalt

Sätt ugnen på 175 grader.
Bryn smöret och låt stelna i rumstemperatur. Blanda alla ingredienser i en skål till en kladdig deg. Tryck ut degen i en smord gjutjärnspanna eller bakform. Strö över flingsalt och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Kakan ska ha fått en gyllene färg, särskilt på kanterna. Låt gärna kakan svalna så att ytan stelnar till och blir knäckig och seg. Servera med en klick vaniljglass och ringla eventuellt över salt kolasås och lite mer flingsalt.

Kladdiga kolakaka med brynt smör och flingsalt 2

Kladdiga kolakaka med brynt smör och flingsalt 3

0
19

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00