Glutenfria lussebullar

Senaste året så har jag fått äran att ta fram glutenfria recept för Fiberhusk. Så roligt att få baka mer glutenfritt, och även om man får baka några gånger för att få det bra så är det alltid roligt när man till slut får fram ett bra recept. Denna gången fick jag ta fram ett recept på glutenfria lussebullar. Jag älskar verkligen lussebullar och de här blev riktigt goda! Jag brukar använda Lailas glutenfria mjölmix (den blå), men använd den du gillar. Tänk på att degen ska vara lite kladdig, för mycket mjöl gör att bullarna blir torra. För att lättare kunna rulla degen till lussebullar så tyckte jag det funkade bra att olja in händer och bakbord med lite neutral olja istället för att mjöla dem. Man vill ju inte ha mer mjöl i degen än nödvändigt, för att bullarna inte ska bli torra. Skriv gärna en kommentar om du prova dem!

Lussebullar, ca 32 st

1 g saffran (2 paket)

1 sockerbit

1 msk rom

50 g jäst

5 dl rumsvarm mjölk

2 msk fiberhusk

175 g rumsvarmt smör

1 ägg

2 dl vit sirap

1/2 tsk salt

800 g glutenfri mjölmix

russin

ägg till pensling

Stöt saffranet i en mortel med sockerbiten. Häll på rom och rör om. Låt stå 30 min. Skär smöret i tärningar. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen löst sig. Rör ner fiberhusk och låt svälla i 10 min. Tillsätt sedan saffransblandningen, smör, ägg, sirap, salt och mjöl. Arbeta degen i 10-15 min med en köksassistent och låt sedan degen jäsa under plastfolie i minst 60 min. Lägg russinen i blöt i lite varmt vatten i ca 30 min, sila sedan bort vattnet. Ta upp degen på arbetsbänken och knåda den lätt. Ta lite mjöl på arbetsbordet om det behövs, men tänk på att inte ta för mycket då det kan göra bullarna torra. Baka ut degen till lussebullar och tryck i russinen. Lägg bullarna på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda de sedan mitt i ugnen i ca 8-10 min. Låt de gärna svalna på plåten.