Kalljästa glutenfria frallor

Något som verkligen är fantastiskt gott är nybakat bröd. Med tanke på att en bröddeg behöver jäsa ett bra tag så är det inget man gör under vardagarsmornar. Kanske inte heller något man gör till helgfrukosten heller då man inte vill behöva gå upp tidigt. Men då är lösningen kalljästa frallor som får jäsa i kylen över natten. Så smidigt att man kan äta nybakat bröd varje morgon! Detta recept på glutenfria frallor tog jag fram för ett samarbete med Fiberhusk tidigare i år. Fiberhusk gör glutenfritt bröd fluffigare och mindre torra, och jag blev så otroligt nöjd över resultatet på detta bröd. Degen rör du snabbt ihop kvällen innan och sedan får den jäsa i kylen över natten. På morgonen tar du bara fram den och delar den bitar och gräddar. Ingen knådning behövs! Bröden är mjuka och härliga som de är, men väldigt goda att dela och rosta i brödrosten också då de får ett krispigt yttre med ett mjukt inre. Dessa glutenfria nattjästa frallor är verkligen så smidiga att göra att man nu kan få nybakat bröd varje morgon utan att behöva gå upp mitt i natten, perfekt för en morgontrött människa som jag!

Deg, ca 8 st frallor

25 g jäst

5 dl kallt vatten

1 msk fiberhusk

2 msk olja

1 msk honung

1 1/2 tsk salt

400 g glutenfri mjölmix, (ca 7 dl)

Smula ner jästen i en stor bunke. Häll på kallt vatten och rör om tills jästen löst sig. Rör ner fiberhusk och låt svälla i 10 min. Häll i övriga ingredienser och blanda väl. Degen vara seg och kladdig. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen att jäsa över natten, 8-10 timmar.

På morgonen, sätt ugnen på 250 grader. Ta fram bunken och stjälp upp degen på väl mjölat bord. Knåda inte degen, utan dela den i lagom stora bitar med en degskrapa. Mjöla händer och lägg degbitarna på en plåt med bakplåtspapper med den mjöliga sidan upp, vik eventuellt in kanterna för att få en rundad form. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 20 min, tills de fått lite färg.

Tips: För en krispigare yta på frallorna, ställ in en ugnsform/plåt i botten av ugnen. Kasta in ca 1 dl vatten på plåten direkt efter du satt in frallorna och stäng luckan direkt.