ANNONS

Skumbollskladdkaka

/
Insåg när jag skulle döpa denna kladdkaka att skumbollen har väldigt många namn – gräddbulle, mums-mums, kokosboll, kokosmunk, kokostopp, ja det finns nog fler!  Men eftersom det bara är skum på kladdkakan så fick den heta Skumbollskladdkaka. I Jönköping så brukade vi åka till torget på lördagar och köpa en ask med gammaldags skumbollar, ni vet såna där det inte är något kex i botten utan bara skum. De brukar inte heller vara doppade i choklad utan bara i kokos. Det där mjuka skummet är ju så underbart gott – älskar det! Jag har tidigare gjort en kladdkaka med köpta skumbollar på, men denna gången ville jag göra egen så att det blir riktigt mycket fluffigt skum på! Ni ser på bilderna längre ner hur mycket gott det blev på kakan… Receptet på det fluffiga skummet hittade jag hos Dansukker, men efter att ha misslyckats efter första gången (skummet blev inte fast) så gjorde jag om tillvägagångssättet. Då gick det mycket bättre! För dig som gillar den chokladdoppade varianten så har jag en alternativ garnering som du kan använda istället. Alltså den här kladdkakan blev underbart god – du måste verkligen testa!!
2018-01-07: Korrigering av receptet då jag upptäckte att jag missat skriva med vaniljsocker i skumbollsfyllningen!
Kladdkaka
100 g smör
100 g choklad
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 krm salt
4 msk kakao
 
Skumtopping
2 st gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl glykos
2 1/2 dl strösocker
5 stora äggvitor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
 
Garnering (kokosgarnering)
1 1/2 dl kokosflingor
1/2-1 msk kakao alt. O’Boy
 
Alternativ garnering (chokladgarnering)
200 g choklad
1 msk neutral olja, t.ex. raps- eller solrosolja
ca 1 dl kokosflingor
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en rejäl kastrull. Finhacka chokladen och häll det i det smälta smöret och rör om tills all choklad har smält. Rör i socker, vaniljsocker och ägg. Sikta i mjöl, salt och kakao. Blanda tills smeten är slät och jämn, och häll över i en smord springform, ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt kakan kallna helt.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka vatten, glykos och strösocker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 2 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt tills marängen känns ljummen och fast. Smält gelatinbladen i en kastrull. Blanda i lite av marängen i kastrullen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Bred på marängsmeten över kladdkaka. 
Blanda kokosflingorna med kakao eller O’boy, och strö över marängen.
Om du hellre vill ha chokladgarnering så smält chokladen och blanda med olja. Se till att chokladen inte är varm. Häll försiktigt chokladen över marängen och bred ut den så den täcker hela kakan. Strö på kokosflingor. 
 
18

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@cakebymary
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00