Saftig toscakaka

Har varit sugen på Toscakaka en längre tid nu…eller egentligen alla typer av kakor med knäckiga nötter och tror inte det finns mycket som slår den klassiska toscakakan. En saftig mjuk kaka som toppas med en härligt knäckig tosca med mandel. Originalreceptet kommer från självaste bakdrottningen Birgitta Rasmusson, men jag har gjort några småjusteringar. Denna kaka är verkligen en favorit, älskar den goda mandeltoscan som täcker hela kakan. Kolla även in mina andra recept där jag har fyllt toscakakan med läckra fyllningar som vanilj, citron eller en hasselnötsvariant fylld med nutella.

Kaka
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1/2 dl vispgrädde

Glasyr
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen, smöret och grädden i äggblandningen medan vispen går på låg hastighet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 min. Förbered under tiden glasyren genom att blanda alla ingredienser utom mandelspån i en kastull. Värm massan under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat. Blanda försiktigt i mandelspånen. Ta ut kakan och bred glasyren på toppen. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15 min eller tills den har fått färg.