Hokkaido – Japanskt mjölkbröd

Även om jag mest bakar söta bakverk så är det roligt att ibland prova på att baka bröd. Nybakat bröd är ju något som är riktigt gott. Min mamma bakade alltid mycket bröd till oss när vi var små, och det fanns ju inget bättre än att ta en bit av det varma brödet och bred på lite smör som smälter direkt och sedan på en skiva ost – det är ju såå gott!! Jag upptäckte bilder på Hokkaido, ett japanskt mjölkbröd, för ett bra tag sedan och när man såg hur luftigt och saftigt det såg ut att vara så kände jag att det här är absolut något jag måste baka! Alltså det här japanska mjölkbrödet blir så fluffigt, mjukt och så underbart gott! Man vill verkligen inte sluta detta äta av det, och jag kommer definitivt baka det fler gånger! Receptet på Hokkaido kommer från BrödKlaras blogg och ger 2 limpor.


Tanzhong (redning)


50 g vetemjöl


120 g mjölk


120 g vatten

Deg
50 g jäst
250 g kall mjölk
96 g strösocker
2 tsk salt
2 ägg
655 g vetemjöl
125 g rumsvarmt smör

Pensling
mjölk

Vispa samman ingredienserna till tanzhong i en liten kastrull. Smeten ska bli slät. Sjud den sedan på medelhög värme, rör hela tiden, tills smeten har tjocknat markant men fortfarande går att hälla – tar ca 6-10 min. Häll över redningen i en skål, täck med plastfilm och låt svalna i rumstemperatur.
Smula ned jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, socker, salt och ägg och hela redningen (tanzhong). Häll i mjölet och knåda i ca 5 min. Skiva ner smöret och knåda i ytterligare 10-12 min tills degen är mjuk och lite klibbig, ungefär som en post-it. Lägg degen i en lätt smord bunke, täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
Ta upp degen på bakbord och dela den i 6 lika stora delar. låt vila under bakduk i 15 min. Smöra 2 brödformar, ca 1 1/2 liter, och pudra i lite mjöl. Det går också bra att klä formarna med bakplåtspapper. Mjöla bakbordet mycket, mycket lätt och rulla ut en degbit till en 20 cm lång rulle. Platta till den med händerna så den blir ca 10 cm bred. Rulla ihop från ena kortsidan till den andra. Lägg rullen i en form. Gör likadant med de andra degbitarna och fyll formarna – 3 rullar i varje. Jäs övertäckt med duk i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla med mjölk och grädda längst ned i ugnen i 35-40 min. Innertemperaturen ska nå 92 grader.