ANNONS

Äppeloffeepaj – No-bake äppelkolapaj med vaniljvisp

/

Äppeloffeepaj - No-bake äppelkolapaj med vaniljvisp

Banoffeepaj känner nog de flesta av er till och för er som inte gör det så är det en paj med digestivebotten som man fyller med karamelliserad mjölk (kola), banan och toppar med grädde. Jag har tidigare även gjort en variant med jordgubbar som heter Strawboffeepaj och också en julig variant med pepparkaksbotten och lingon som jag kallar Lingoffeepaj. Nu fick jag idé att prova en variant med äpplen också! Samma grund som en vanlig banoffeepaj, alltså en digestivebotten men till den bryner jag smöret så den får en mer kolaaktig smak. Fyller botten med karamelliserad mjölk, men istället för banan så fyller jag pajen med kanelstekta äpplen. Gärna en syrlig sort så det inte blir för sött med den karamelliserade mjölken. Sedan toppade jag pajen med en fluffig vaniljvisp som jag tycker är väldigt gott med äpple och kanel. Supergott och ett enkelt sätt att göra en äppelpaj utan ugn.

Äppeloffeepaj - No-bake äppelkolapaj med vaniljvisp 1

Äppeloffeepaj
300 g digestivekex (ca 20 st)
150 g brynt smör
1 burk karamelliserad mjölk á  397g (dulce de leche)
3-4 syrliga äpplen, t.ex. Granny Smith
2 tsk kanel
en klick smör
2 1/2 dl vaniljvisp

Mixa kexen i en matberedare och blanda med det brynta smöret. Tryck ut massan i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen. Skala och kärna ur äpplena. Skär de sedan bitar och stek de i lite smör tills de blir något mjuka, ca 5 min. Strö på kanel och rör om. Bred ut den karamelliserade mjölken över pajbotten. Häll äppelbitarna över den karamelliserade mjölken. Vispa vaniljvisp riktigt fluffigt och bred den över äpplena.

Äppeloffeepaj - No-bake äppelkolapaj med vaniljvisp 2

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Kalljästa dinkelfrallor

/

Kalljästa dinkelfrallor

Ett av mina populäraste inlägg förra året är mina kalljästa glutenfria frallor. I samband med att jag tog fram det receptet så tog jag även fram detta på kalljästa dinkelfrallor. Om du som jag inte är särskilt morgonpigg, men gärna skulle vilja ha goda nybakade frallor på morgonen så är kalljästa frallor mitt bästa tips till dig. Du gör degen på kvällen och låter den jäsa i kylen över natten. Det enda du behöver göra på morgonen är att sätta på ugnen, dela degen i bitar, lägga bitarna på en plåt och sedan in med plåten i ugnen. Ingen knådning eller ytterligare jäsning, smidigare än så här kan det nog inte bli! Jag älskar verkligen det här brödet och har bakat det mycket under senaste året. Så roligt när jag bjöd syskonbarnen på det och en av dem säger att det var det godaste bröd han ätit och att jag måste ge receptet till hans mamma! Bättre betyg än så kan man ju inte få! Kan du inte äta honung på grund av FODMAP, går det utmärkt att byta ut det mot vanlig ljus sirap. Kolla in tipset längst ner i receptet på hur du ska göra för att få en sån där krispig och härlig yta på brödet.

Kalljästa dinkelfrallor 1

Deg, ca 8-10 st frallor
25 g jäst
5 dl kallt vatten
2 msk olja
1 msk honung
1 1/2 tsk salt
600 g siktat dinkelmjöl

Smula ner jästen i en stor bunke. Häll på kallt vatten och rör om tills jästen löst sig. Häll i övriga ingredienser och blanda väl. Degen vara seg och kladdig. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen att jäsa över natten, 8-10 timmar.
På morgonen, sätt ugnen på 250 grader. Ta fram bunken och stjälp upp degen på väl mjölat bord. Knåda inte degen, utan dela den i lagom stora bitar med en degskrapa. Mjöla händer och lägg degbitarna på en plåt med bakplåtspapper med den mjöliga sidan upp, vik eventuellt in kanterna för att få en rundad form. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 20 min, tills de fått fin färg.
Tips: För en krispigare yta på frallorna, ställ in en ugnsform/plåt i botten av ugnen. Kasta in ca 1 dl vatten på plåten direkt efter du satt in frallorna och stäng luckan direkt.

Kalljästa dinkelfrallor 2

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Drömmar med brynt smör

/

Drömmar med brynt smör

För någon vecka sedan körde jag en temavecka här på bloggen och temat var brynt smör. Jag hade så många bakverk som jag ville baka till den veckan att jag inte fick  möjlighet att posta alla. Detta är ett av dem – Drömmar med brynt smör. Drömmar är kakan som verkligen smälter i munnen och här fick de den där härliga kolaaktiga smaken som brynt smör ger. Underbart gott och lätta att göra, och de går även att frysa in om man skulle behöva det. Smidigt att ta fram sen om man vill ha något litet och gott till kaffet. I veckan ska ju solen titta fram och temperaturen stiga, så passar ju bra med en fika ute i solen!

Drömmar med brynt smör 1

Drömmar, ca 40 st
100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150 grader.
Bryn smöret och låt stelna. Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite i sänder. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i degen. Arbeta in resten av mjölet. Forma till bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.

Drömmar med brynt smör 2

4

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00