ANNONS

Inlägget innehåller annonslänkar

Saftig sockerkaka med kardemumma

/
Saftig sockerkaka med kardemumma

Idag är det Hembakatdagen och när jag tänker på hembakat så får det mig av någon anledning att tänka på alla de gånger vi fikade tillsammans hela familjen när jag växte upp. Jag bakade ofta med min syster och bland de första recepten man lärde sig var just sockerkaka en av dem. Även om vi i familjen gillar sockerkaka, ja alla utom mina bröder ska jag tillägga, så älskade verkligen min farmor sockerkaka – helt klart hennes favorit! Frågade man henne vad man skulle baka så önskade hon alltid en sockerkaka. Då skulle det helst vara en vanlig sockerkaka, ingen kakao eller frukt i, men gärna bröad med kokos. Så en ”lätt” smaksättning funkade bra. Minns inte om jag någonsin gjorde en sockerkaka med kardemumma, men tror nog att hon skulle gillat denna. En saftig sockerkaka med nymortlad kardemumma – enkel, men ändå så gott! Extra vacker blir kakan i en fin form, och denna är en av mina favoriter. Bakformen heter Heritage och kommer från Nordic Ware för er som undrar.

Saftig sockerkaka med kardemumma 1

Sockerkaka med kardemumma
100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk mortlade kardemummakärnor
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält eller bryn smöret och ställ åt sidan för att svalna något. Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i en bunke, och vänd ner i äggsmeten. Häll i det smälta smöret och mjölken. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30-40 min. Prova om kakan är klar genom att sticka ner en tandpetare i kakan, om stickan är torr så är kakan klar.

Saftig sockerkaka med kardemumma 2
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skumbollar på Choco Moment

/
Skumbollar på Choco Moment

Om ni har hängt här på min blogg ett tag så har ni nog förstått att jag gillar skumbollar! Jag provar gärna olika varianter på mina skumbollar,  en del med fyllning och en del utan, och jag byter gärna ut det klassiska rånet man har i botten mot annat gott. Här har jag använt Marabous Choco Moment som är chokladfyllda rån. Blev som de klassiska skumbollarna fast med extra crunch och chokladsmak, supergott!

Skumbollar på Choco Moment 1

Botten
2 paket Marabou Choco Moment

Skumfyllning
2 st gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl glykos
2 1/2 dl strösocker
5 stora äggvitor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Garnering
200 g choklad
lite neutral olja, t.ex. rapsolja
kokosflingor

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka vatten, glykos och socker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 2 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills marängen känns ljummen och fast. Smält gelatinbladen i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och blanda i lite av marängen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Häll marängsmeten i en spritspåse och spritsa skumfyllningen på kakorna. Ställ skumbollarna i frysen 30-60 min så blir det lättare att sedan doppa dem i chokladen (alternativt låta de stå i rumstemperatur tills ytan har torkat och inte känns kladdig längre). Smält chokladen till garneringen och rör sedan i lite olja för att göra chokladen mer lättarbetad. Doppa skumbollarna i chokladen, strö på kokos och låt chokladen stelna.

Skumbollar på Choco Moment 2
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Kokostoppar med salt kola

/
Kolafyllda kokostoppar

I förra veckan visade de Hela England bakar på tv och i det avsnittet bakade de fyllda kokoskakor. Kom att tänka på mina tidigare recept som jag gjort med kokostoppar där jag fyllt dem med t.ex. Nutella eller Dumle och Center. Jag hade då även en idé om att göra en variant med salted caramel. Nu när jag såg avsnittet på tv så blev jag påmind om att jag fortfarande inte gjort min variant med kolafyllda kokostoppar. Från början hade jag nog tänkt göra en hemmagjord kola, men nu gjorde jag det lätt för mig genom att använda Werther’s mjuka kola. Jag tycker de har väldigt god smak och har en bra konsistens som funkar bra i bakning. Självklart strödde jag på lite flingsalt på kolan! Jag har på mina senaste inlägg förstått att just recept med salt kola är något ni gillar, så här kommer ett till!

Kolafyllda kokostoppar 1

Kokostoppar, ca 16 st
50 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
200 g kokosflingor

Fyllning
16 st Werther’s mjuka kola
flingsalt (kan uteslutas)

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kokosflingor och det smälta smöret. Låt smeten svälla en stund. Ta en matsked ungefär och tryck ut i handen, lägg i en kola (tryck gärna ihop kolan till en boll) och strö på lite flingsalt över kolan. Forma smeten till en boll runt kolan och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 12 min. Låt de svalna något innan de flyttas.

Kolafyllda kokostoppar 2
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00