Valborgskladdkaka

Valborgskladdkaka

Valborgsmässoafton är dagen då vi firar in våren och det är vanligt att man samlas för att tända majbrasor och sjunga vårsånger. En del av denna tradition är att njuta av god mat och dryck tillsammans med vänner och familj, och fika är en självklarhet vid dessa tillfällen. I år fick jag tillfälle att göra en kladdkaka med majbrasa gjord av hårda karameller. Jag hade lite svårt att hitta karameller i färgerna röd, orange och gul, så jag tog klubbor istället. Klubborna krossade jag i en mortel, går bra att krossa dem i påsar med en kavel eller likande. Sedan strödde jag de krossade karamellerna på en plåt. Började med de gula i en rad först, och sedan strödde jag ut de orangea och sist de röda. Jag mixade ihop färgerna lite så det inte skulle bli en skarp kant där nästa färg började. Detta fick sedan smälta i ugnen. Efter att allt smält ihop och jag tagit ut karamellen och den svalnat, kunde jag bryta den i bitar som sedan fick föreställe eldslågorna på min kladdkaka.

En kul dekoration på en annars väldigt enkel kaka. För en extra rolig effekt kan man lämna ett hål i mitten och sätta ett värme ljus där eller små spotlights som är avsedd för bakverk, hade det på en Frosttårta jag gjorde för många år sedan. Oavsett vilka godsaker som serveras till Valborg, är det viktigaste med Valborgsfikat att man samlas med nära och kära för att njuta av varandras sällskap och välkomna våren på bästa möjliga sätt. Med en härlig atmosfär, god mat och läckra bakverk blir Valborgsfikat en minnesvärd och glädjefylld upplevelse för alla inblandade. Hoppas ni alla får en trevlig Valborg!

Valborgskladdkaka

150 g smör

150 g mjölkchoklad

1 1/2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

3 msk kakao

2 krm salt

Chokladganache

200 g choklad

1 dl grädde

35 g smör

Garnering

ca 1/2 paket Oreo eller Ballerina kladdkaka

1 påse Nibbly Fingers

5 st röda klubbor (alt. hårda karameller)
5 st orangea klubbor (alt. hårda karameller)
5 st gula klubbor (alt. hårda karameller)

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en stor kastrull.

Hacka chokladen och häll i smöret. Ta av kastrullen från plattan och rör om tills all choklad har smält. Häll i de övriga ingredienserna och rör om tills allt är väl blandat. Häll smeten i en smörad form, 24 cm i diameter, och grädda sedan kakan mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kakan kallna helt.

Hacka chokladen till chokladganachen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Värm tills chokladen smält, rör då i smöret. Låt den svalna och ställ den sedan i kylen så den stelnar och blir fast. Vispa upp den och bred på ganachen på kladdkakan. Mixa kakorna i en matberedare och strö över kladdkakan. Krossa karamellerna och strö ut karamellkrosset på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten mitt i ugnen i 150 grader i ca 5-7 min. Håll extra koll så det inte bränns. Ta ut plåten när karamellerna har smält, se till så karamellen inte börjar bubbla. Låt karamellen stelna och bryt den sedan i bitar. Stick ner bitarna i kladdkakan så det ser ut som en eld. Lägg ut Fingerskexen runt om.

Minimatmuffins med salami & briekräm

Minimatmuffins med salami & briekräm

Salami och brieost är en ljuvlig kombination som lockar med sin harmoniska balans av salta och krämiga smaker. Dessa små matmuffins med salami och briekräm är perfekta för brunch, bufféer eller som aptitretare vid festliga tillfällen. De är dessutom väldigt enkla att tillaga. Grunden för dessa matiga muffins är en saftig och luftig muffinsdeg. I denna deg blandar man i hackad salami för att ge en salt och kryddig smak. När muffinsen är gräddade och har svalna, spritsas eller breder man generöst på briekrämen på toppen av varje muffin. Satsen ger ca 26 st minimatmuffins, men du kan göra muffins i en stora formar och då får du ut ca 12 st. Glöm inte att du då behöver förlägga gräddningstiden något och grädda de i ca 25-30 min. Ljuvliga så munsbitar att bjuda på till festliga tillfällen och varför inte passa på att göra dem imorgon till Valborgsfirandet?!

Minimatmuffins med salami & briekräm, ca 26 st
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 ägg
1/2 dl neutral olja, t.ex. raps- eller solros
2 dl yoghurt
150 g salami

Briekräm
500 g brieost
1 msk vispgrädde

Garnering
ärtskott

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda torra och blöta ingredienser separat, rör sedan ihop allt. Skär salamin i mindre bitar och blanda ner i smeten. Häll smeten i smord minimuffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min. Låt svalna.
Hyvla eller skär bort de vita kanterna på brieosten, dela den i bitar och kör den i matberedare tillsammans med grädden tills du har luftig och bredbar kräm. Spritsa eller bred på briekrämen på muffinsen. Dekorera eventuellt med ärtskott innan servering.

Varm smörgåstårta med bacon & champinjoner

Varm smörgåstårta med bacon & champinjoner

Varm smörgåstårta med bacon och champinjoner är en rustik och smakrik rätt som förenar det bästa av två världar: den krämiga, oemotståndliga konsistensen av en tårta och den hjärtliga, tillfredsställande smaken av smörgåsar. Det är en maträtt som utstrålar trivsel och comfort food-värde, perfekt för att samlas kring vid familjemiddagar eller mysiga tillställningar med vänner. Jag har tidigare ätit varm smörgåstårta med kyckling, något mamma har gjort många gånger under min uppväxt. Det är också ett recept jag har delat med mig av här på bloggen. Tydligen är originalet en fyllning med bacon och då varm smörgåstårta alltid varit en favorit så ville jag prova varianten med bacon också! Smörgåstårtan görs på hönökakor som är en svensk brödkaka gjord på en blandning av vete- och rågmjöl som ger brödet en unik och rustik karaktär. Mellan brödlagrena har du en krämig blandning som är smaksatt med bacon, purjolök och champinjoner. Smörgåstårtan blir underbart god och vare sig det är en födelsedagsfest, en familjemiddag eller en festlig tillställning, är smörgåstårta en favorit som alltid går hem och som garanterat lämnar gästerna belåtna och mätta. Har du inte provat varm smörgåstårta tidigare tycker jag det är dags att prova nu!

Varm smörgåstårta med bacon & champinjoner
6 halvmånar Hönökaka (3 lager till 1 tårta)

Fyllning
2 pkt bacon (á 140g)
1 stor eller 2 små purjolök
250 g färska champinjoner (alt. 1 stor burk skivade)
5 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
1 tsk paprikapuler
salt & peppar

Topping
tomat
riven ost

Strimla bacon och purjolök. Skiva champinjonerna. Fräs allt i en stor stekpanna tills baconet börjat bli knaprigt och grönsakerna är mjuka. Häll i creme fraiche, grädde och paprikapulver. Salta och peppra och låt puttra några minuter. Låt fyllningen svalna så den tjocknar något. Sätt på ugnen på 200 grader. Smörj en rund form, 30 cm i diameter, och lägg i två halvmånar hönökaka så de täcker botten. Bred på hälften av fyllningen. Lägg på ytterligare 2 halvmånar och sedan resten av fyllningen. Lägg på de sista hönökakorna. Skiva tomater och placera dem på smörgåstårtan och strö gärna på lite salt. Strö över riven ost och ställ formen mitt i ugnen tills osten har smält och tomaterna har mjuknat, ca 20 min. Servera gärna med en sallad.