ANNONS

Popcornbars

/

Popcornbars

Popcorn – ett av mina favoritsnacks och visste ni att vi idag firar Popcornets dag?! Jag äter gärna popcorn så som de är, men jag tycker även det är väldigt gott att baka med popcorn. Idag valde jag att göra dessa popcornbars som man gör enkelt med smält marshmallows. Vill man kan man bred på smält choklad, men det går att utesluta också. Gillar du ostbågar så kan jag tipsa om denna variant – cheez doodle-bars!

Popcornbars 1

Bars
50 g smör
280 g marshmallows
80 g salta popcorn

Garnering
200 g mjölkchoklad (kan uteslutas)

Smält smöret tillsammans med marshmallowsen i en stor kastrull på låg värme. Rör om tills alla marshmallows har smält. Häll i popcornen och blanda väl. Tryck ut blandningen i en smord form, ca 15×20 cm. Smält chokladen och bred ut den så den täcker hela kakan. Låt stelna och skär sedan i bitar. Förvaras i lufttät burk i rumstemperatur.

Popcornbars 2

0
6

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Semmeltoscakaka

/

Semmeltoscakaka

I helgen blev det en hel del bakning med fokus på semmelrecept. Fick idéer på nya semmelvarianter som jag ville prova att göra. Den ena postade jag igår och det var min Semmelbao! Väldigt rolig och annorlunda variant av semla, men också väldigt god. Idag kommer nästa semmelvariant och det är Semmeltoscakaka. En klassisk toscakaka som jag har smaksatt med kardemumma och som sedan är fylld med semmelfyllning och vispad grädde. Jag blev lite inspirerade av mina andra varianter som jag har gjort på just den klassiska toscakaka, t ex Toscakaka med vaniljfyllning. Jag älskar toscakaka och denna med semmelfyllning blev verkligen helt ljuvlig. Kan verkligen rekommendera er att prova den! Skriv gärna en kommentar om vad ni tyckte om den om ni provar den!

Semmeltoscakaka 1

Kaka
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 tsk kardemummakärnor, stötta
1/2 dl vispgrädde (alt. mjölk)

Glasyr
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde (alt. mjölk)
1 tsk vaniljsocker
100 g mandelspån

Semmelfyllning
200 g mandel
1 1/2 dl florsocker
4 msk mjölk

Fyllning
3 dl vispgrädde

Garnering
florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och stött kardemumma. Tillsätt mjölblandningen, smör och grädden i äggblandningen medan vispen går på låg hastighet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen  i ca 20-25 min. Förbered under tiden glasyren genom att blanda alla ingredienser utom  mandelspån i en kastrull. Värm massan under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat. Blanda försiktigt i mandelspånen. Ta ut kakan och bred glasyren på toppen. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15 min eller tills den har fått färg. Låt den sedan kallna helt.
Mixa mandel och florsocker till fyllningen i en matberedare till en fin massa, tillsätt sedan mjölken. Dela kakan på mitten och bred på semmelfyllningen. Vispa grädden fluffig och bred den över semmelfyllningen. Lägg på locket. Ett tips – skär locket i bitar redan innan du lägger på det då toscan kan vara lite svår att skära igenom. På så sätt trycks inte grädden ut när man ska skära i kakan. Pudra över florsocker.

Semmeltoscakaka 2

Semmeltoscakaka 3

0
15

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Semmelbao

/

Semmelbao Baosemla

För ett tag sedan fick jag den konstiga idéen att jag skulle baka något sött med bao buns. Jag har bara ätit de som maträtt tidigare och då med en härlig fläskfyllning, men fick för mig att jag skulle göra en söt variant av den. Jag har aldrig sett någon söt variant och inte hört om det heller, men jag tänkte att det borde ju kunna bli riktigt bra. Själva baoen är ju riktigt fluffig och mjuk, så jag kände att det borde funka att göra en efterrättsbao. Så där växte idén fram om att göra en Semmelbao, eller ska man kalla den för Baosemla? Eftersom jag aldrig nånsin har gjort vanliga bao tidigare, så var jag lite orolig för att de skulle smaka för mycket som bröd och för lite som bulle. Samtidigt vill jag inte ha de för söta heller, då semmelfyllningen står för sötman. Jag behövde ett baorecept och tänkte att är det någon som har ett riktigt bra recept på baodeg så är det  Jenny Walldén. Valde hennes bao buns med hoisonfläsk, fast jag skippade fläsket som fyllning då! För att få en mer semmellik bao så smaksatte jag degen med vanilj och kardemumma. Det tar lite  tid att göra baos med all jäsning, men jag blev så glad när de var färdigångade och klara – de såg nämligen jättefina ut! En sats ger 24 baos och vill man inte ha så många semmelbaos, så kan man dela degen i 2 delar innan man tillsätter vanilj och kardemumma (tänk då på att halvera mängden). Då kan man göra en halv sats med matbaos och som efterrätt kan man ha en halv sats med semmelbaos. Precis som tacos så blir de lite svåra att äta utan att slabba, fast det är inte alltid lätt att äta en vanlig semla heller. De blev riktigt goda och baosen funkade alldeles utmärkt med semmelfyllningen, och även om de gick att äta dagen efter så var de godast samma dag då de var lite mjukare och fluffigare. Kommer du att prova?

Semmelbao Baosemla 1

Bao, 24 st
2 tsk torrjäst
2 dl fingervarm mjölk
5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1/2 tsk salt
3 krm bakpulver
3 krm bikarbonat
1 msk vaniljsocker
2-3 tsk stött kardemumma
2 msk neutral olja, t ex raps- eller solrosolja

Till pensling
2 msk neutral olja, t ex raps- eller solrosolja

Semmelfyllning
200 g mandel
1 1/2 dl florsocker
2 msk mjölk
2 msk vaniljsocker
2 dl vaniljkräm

Fyllning
5 dl vispgrädde

Garnering
florsocker

Blanda jäst och mjölk i en degblandare. Tillsätt övriga ingredienser och kör på lägsta hastighet i ca 10 min. Degen ska vara smidig och blank. Låt jäsa till dubbel storlek eller i 1-1,5 timme under plastfolie.
Stjälpa upp degen på arbetsbänken och dela den i 24 bitar. Rulla till bollar och låt jästa under köksduk i 30 min. Kavla sedan ut varje boll till en 10 cm oval platta. Pensla tunt med olja och vik sedan på mitten så det blir som en halvmåne. Klipp ut 24 st bitar av bakplåtspapper, 10×10 cm. Lägg en bao på varje pappersbit. Jäs under duk igen i 45 min och ånga sedan i 10 min i bambukorg. Låt de kallna helt.
Mixa ihop mandel och florsocker i en matberedare. Tillsätt mjölk och vaniljsocker. Blanda ner vaniljkrämen och fyll alla bao med semmelfyllning genom att spritsa eller bred på. Vispa grädden fluffig och spritsa eller bred på den på semmelfyllning. Strö över florsocker över alla baos.

Semmelbao Baosemla 2

0
8

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00