nyarsol-3

Årets sista dagar är här och på natten mellan onsdag och torsdag stundar skål och skrål i silver och glitter när 2015 gör sin entré. Skumpan, bubblet eller champagnen har en självklar plats denna afton men skulle du vilja byta ut innehållet i ditt långsmala glas finns det ett gäng intressanta ölalternativ. Numer finns det faktiskt en egen öltyp som kallas för Bière de Champagne eller Bière Brut. Öl som har hög alkohol, mycket kolsyra och i fler fall genomgår ”methode de champenoise”, precis som den riktiga champagnen.

Mina rekommendationer grundar sig på kriterierna tillgänglighet, lämplighet och utformning. Nyårsafton är en flärdfull kväll och presentationen är absolut av vikt. Samtidigt ska drycken vara tillräckligt lättsam att passa tolvslagets glädje och firande.

1. Omnipollo Leon. Lätttillgänglig och sablars god belgisk pale ale jäst med champagnejäst. Systembolaget säljer passande nog storflaskan med vajerförseglad kork.

2. Mikkeller Nelson Sauvignon. En fantastisk öl som kom i det senaste släppet. Listad som numero uno bland alla Bière BrutBeerAdvocate.

3. Tilquin Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne går än att hitta på några hyllor där ute i landet. Ett helt fantastiskt torrt och komplext öl med en rejäl dos kolsyra som har en hel del likheter med nyårsnattens officiella bubbel. Ölstilen gueuze kallas till och med ibland för Bryssels Champagne. Tyvärr kan denna marginaliserad öltyp vara svår att hitta i handeln, jag ser dock att t.ex. att Boon Oude Geuze Mariage Parfait finns i beställningssortimentet.

4. Brooklyn Local 1 En bra och prisvärd belgobärs i snygg champagne-flaska som finns på en del butiker och i beställningssortimentet som styckplock.

5. B Nektar Kill All The Golfers. OK, det är varken en öl eller sprudlandevin, utan ett underbart sött session-mjöd med te och citron. Mjöd är gottegrisens nyår. Finns att beställa på craftbeer.se. Kolla även in den svenska mjödproducenten Mjödhamnen efter lite torrare mjöd som kan fungera att skåla i.

LOADING..