Modernist Brewery Savant Saison

modernist_savant1

Bryggeriet Modernist hade premiär så sent som 28 mars i år men det känns som om de redan varit med i gamet ett bra tag. Kanske för att jag bor alldeles intill bryggeriet och ofta ser deras öl på Systembolagen och krogar i omnejd. Ett bryggeri med hyperlokal förankring. Trevligt.

Under året har efterfrågan ökat och följdaktligen har de tredubblat sin jäskapacitet. Det har antytts att ett nytt öl är på g, och i förra veckan basunerades det ut via sociala medier att Saison Savant var färdig och kapsylerad.

Ölen är en sommar-spritzig och citrus-syrlig historia med inslag av småkryddig belgo-jäst och de tropiska frukterna annans, mango och passionsfrukt. Bakom detta lurar lite feta vetetoner och en örtig gräsighet. Eftersmaken bjuder på en liten och behaglig beska.

Savant är en modern och ganska enkel tolkning av stilen med ett tydligt humlefokus. Jämfört med den historiska definitionen av saison är det lite för mycket humlearom och beska, men vad gör det i dagens uppsjö av stilbrytande exemplar? Om något, så är risken snarare att Savant kan uppfattas som lite anonym. Helt klart är den är riktigt fräsch och fruktig och kommer att passa det varmare halvåret perfekt.

För den nyfikne finns Saison Savant redan på Katarina Ölkafé och Ölbar Sthlm på NK. Går allt vägen kommer ölen även finnas tillgänglig i början mars på Systembolagen i Liljeholmen, Hornstull och Mariatorget.

modernist_savant2

  1. Malin skriver:

    Vore kul om du ville ange vilken typ av mat ölen skulle passa till.

Comments are closed.

LOADING..