julol_gran

Exakt en vecka kvar till dopparedagen, Kalle Ankas-jul på tv och frosseriets största skådespel under året. Ja titta, i skrivande stund faller snön mjuk över backen här i Stockholm.

Jag tycker egentligen att jag tjatat tillräckligt om vilka öl som lämpar sig bra till helgerna framöver men efter att ha rabblat upp alla in en lång lista vill jag nu ge ölen ett sammanhang. Julen handlar som jag sagt om att äta ofta och mycket, därför har jag benat ut ölen med detta som riktmärke. Eftersom det var länge sen ”julölen” släpptes på Systembolaget och därför kan vara slut på hyllan, har jag lagt med ett eller två alternativ som borde vara tillgängliga.

På och kring julbordet
Humligt – Oppigårds Amarillo  alternativt deras Winter Ale. Båda brus har en skön balans mellan sötma och humlebeska. Vill du gå på den mer nertonade humlen är Winter Ale ditt val.

Billigare – Mariestad Julbrygd eller Brutal Brewing Pistonhead Christmas Carol. Två öl på halvliters-förpackning som står ut bland de övrigt inhemskt producerade julölen i kategorin.

Till och från julfirandet
Lätt och gott – Gamla Enskede Jul eller Mikkeller Drinkin’ The Snow. Den ena en lättöl, den andra alkoholfri. Ändå är det här öl som funkar utmärkt till högtidsmaten.

Till Aladdin- och Paradislådan
Kaffe och choklad – Evil Twin Christmas Eve At A New York City Hotel Room eller Dugges Christmas Idjit! passar ypperligt till chokladasken.  Skulle, mot förmodan, inte någon av dessa finnas på ditt bolag så finns säkerligen Great Divide Yeti. En oförglömligt bra öl.

dec5_0002

Till när sötsuget faller på en andra gång 
Två klassiska belgiska julkarameller som imponerar på mig år efter år är Gouden Carolus Noël / Christmas och St Bernardus Christmas Ale. De här två klarar sig bra på egen hand.

Till när resten av familjen gått och lagt sig och du sitter uppe stirrar i elden i den öppna spisen
Ja då kan en maltig, vinös och fruktig pjäs som Great Divide Hibernation Ale eller Sveriges Dugges Old Ale fungera som en fin sängfösare.

LOADING..