kanalporter_0002x

Ägaren Spendrups har under de senaste åren utvecklat och utvidgat sitt varumärke, Mariestads, till att inkludera fler ölstilar än den storsäljande lagern Export.

Nu tar de ut svängarna ytterligare. Bryggmästare Richard Bengtsson fick, enligt storyn, under en resa på Götakanal i somras, idéen att brygga ölen Kanalporter. Porter är i och för sig inget nytt under Mariestads flagg, senaste 2008 ingick en porter i repertoaren. Skillnaden är att denna utgåva är extremt begränsad, till ringa 1500 exemplar. Samtliga flaskor är även buteljerade, etiketterade och numrerade, för hand, av Richard och hans gäng. Den färdiga flaskan har dessutom en lackad kapsyl och levereras i en fin träask.

Jag är inte den som vanligtvis sprätter en Mariestad Export men Kanalportern kändes som ett spännande projekt som jag inte ville missa. Exporten och Kanalportern lever i ett motpolsförhållande. Funderingen blir, vad händer när Mariestad ger sig på denna särpräglade stil?

Doften har först mycket kaffe, sötlakrits och en lätt aska. Över tid vinner sötlakritsen mark och blir alltmer dominant. Lakritsen gör sig även tydligt påmind i smaken och ackompanjeras av jordiga smaker och lite rostad malt. Allt avslutas i en småsöt och mjuk eftersmak.

Ett förvånansvärt välskapt öl från denna lagerjätte. Inger superavancerad dryck som sticker ut, men det var heller aldrig intensionen skulle jag tro. Det som gnager mig hos detta öl är en märklig umami-smak, en bit in i upplevelsen. En smak som inte spelar med ölet i övrigt och som närmast kan beskrivas som burkchampinjoner. Därtill är även prislappen på 169 kr lite väl saftig att punga ut för denna.

Ölet är det första i ledet, i en ny serie exklusiva öl med namnet Den Stora Smakresan. Redan tidigt nästa år väntas nummer två se dagens ljus. Vi får se vad de hittar på då.

Mariestads Kanalporter släpptes den 1 december på Systembolaget och går att beställa styckvis.

kanalporter_0001x

LOADING..