hilliardsamber_0001X

Mitt första möte med bryggeriet Hilliards var på siten Oh Beautiful Beer för snart tre år sen. De var då ett nystartat bryggeri och det första jag slogs av var de otroligt läckra tweed mönstren på deras burkar. Just denna burk kläds av ett härligt tweed-inspirerat mönster. Neo-retrodesignen gjorde i alla fall ha-begäret till ett faktum. Tidigare i år, på Stockholm Beer and Whisky Festival, stannade jag till vid deras monter och växlade ett par ord med delägaren Ryan Hilliard och fick för första gången smaka ölen.

Sen första december finns Hilliards öl, Amber, tillgänglig på Systembolaget. Återigen har vi svenskar bevisat vårt, tillsynes omättlig, intresse för amerikansk hantverksbärs. Det är nämligen första gången Hilliards exporterar till Europa.

Nu tittar vi på ölen Amber. Initialt en försiktig arom som bjuder på mycket malt men med en örtig och barrig humle lurandes i bakgrunden. Även en del röda bär. Smaken är fruktig och maltig. En knäckig maltsötma toppas med en eskalerande humle i form av kåda, grapefruit och citrus. Den mest överraskande delen är den massiva beskan som dundrar fram. Något Hilliard’s själva förklarar som ”…a big, bright hop presence even IPA drinkers can get behind”. Ja, det här är vad man kanske skulle kunna kalla en IAA, india amber ale. Beskan i eftersmaken är påtaglig, nästan påträngande och det är ölets svagaste punkt. Det saknas trots allt en viss sötma att helt balansera den aggresiva beskan.

I min värld fungerar Hilliards Amber funkar bäst på egenhand eller på julbordet där beskan bryts av sältan och fettet i Janssons fretelse och prins korv.

hilliardsamber_0003X

 

LOADING..