Nynäshamn Sotholmen Extra Stout Svensk Ek

 

NyabSXSSE_0002-2

Nynäshamns Ångbryggeri firar om några år 20-årsjubileum. Något få svenska hantverksbryggerier kan stoltsera med. Har du inte läst boken om uppkomsten av bryggeriet kan jag varmt rekommendera den. Nynäs är också ett att fyra svenska bryggerier som tillsammans med den svenska whiskyproducenten Mackmyra just nu är mitt i ett unikt utbytesprojekt. Förutom Nynäs har Jämtlands Bryggeri, Närke Kulturbryggeri och Poppels Bryggeri bryggt var sitt öl som legat på Mackmyras fat och fått dra åt sig lite av den karaktär som ett kolat ekfat ger. Nu när ölen är klara returneras de använad faten till Mackmyra och fylls återigen med whisky som ska få en del av sin smak av ölet som fatet tidigare härbärgerat.

Ur Sotholmen Extra Stout Svensk Ek, eller för enkelhetens skull SXSSE, bolmar en uppsjö av fattoner som ek, len rökig torv och whisky. Utöver det finns det lager på lager med kinesisk soja, en mild tobak, lakrits och mörk choklad. Smaken påminner om doft med massiv ek och whisky, det trots korta 2 veckor på Mackmyra-faten. Följer gör rostad malt, choklad, sot, lite vanilj och tro det eller ej, Coca-Cola för ett ögonblick. Det stora minuset här är spriten som kommer igenom för tydligt.  Med ett torrt avslut är ändå  den samlade bilden att det är ett riktigt bra öl, det är ju så kul när svenska bryggerier lägger sina öl på fat.

Imorgon släpps 6000 stycken flaskor av denna dryck på cirka 60 av Systembolagets butiker.

NyabSXSSE_0001-2

 

LOADING..