dec5_0001

Årets sista släpp av småpartier hägrar denna fredag. Bland ölen finns en skön bredd och faktiskt något för alla. Jag skulle gissa att alkoholsnittet är ganska mycket högre än många andra släpp men vad gör det nu när polarvindarna börjar vina? Storfavoriterna i denna skörd kommer från Österrike, Belgien och Danmark, och ska man plocka med sig allt det goda, jag då kommer det att svida en del i lädret. Men det visste ni redan.

När Mikkeller gör det bra, gör de det helvetiskt bra. Efter ha smakat Nelson Sauvignon sitter jag där med ett barnsligt smil på läpparna. En finstämmigt, orkestrerad brygd med vitvinsdruvor, äpple, päron och calvados i harmoni med ekfat och syra. Det här är otroligt gott.

Välhumlad saison eller IPA med saisonjäst? Skillnaderna kan vara hårfin men stilen har varit populär och återkommande denna höst. Norrbaggarna Lervig och britterna Magic Rock har i vilket fall som helst hittat helt rätt med sin Farmhouse IPA. Doften är fylld av en härlig kombo av funk och humle. Persika, aprikos och citrus avslöser varandra i en smakintensiv upplevelse. Beskan ökar gradvis och blir lång.

Schloss Eggenberg Samichlaus Classic – en raritet, ett monster. Samichlaus är ett av världens starkaste underjästa öl, en doppelbock injicerad med tillväxthormoner och steroider. Ett grandiost öl som liknar engelsk barleywine med sina nävar med grädde, kola, russin och fikon. Dom väl maskerade 14 procenten värmer som en raketmotor i bröstet. Köp och drick, köp och lagra, köp och ge bort som julklapp.

För många är Chimay Blauwe en ingångsport in i belgovärlden. Inget konsigt med det. Det är ett lättillgängligt, ruskigt trevligt öl med en snäll prislapp. Varianten denna gång är på storflaska och från 2007-års bryggningar. I det stora hela har ölet hållit för tidens tand och lagt en härligt mintig och vinös karaktär över de sedvanliga mörka bären och torkade frukten. Ölet är stort, komplex och smakerna har fått smälta samman ypperligt. Ett pyttelitet minus för de små och tidiga well-papptonerna.

dec5_0002

Som namnet föreslår, ett perfekt julöl, utan att bli alltför avancerat. Corsendonk Christmas Ale är maltigt och söt öl som sveper ihop mörk torkad frukt som dadlar, russin på ett elegant sätt. En återkommande ledighetsklassisker så här års.

Christmas Ale numero dos kommer från anrika St Bernardus, känd främst för sin Abt.  Det här är näst intill lika bra med en hög maltig kolasötma, murrigt höstig jordkällare, mörka frukter som samsas med en kryddig muscot och marsipan i smak. Spirtig men god.

I ärlighetens namn har jag av någon anledning svårt för många av Haandbryggeriets öl. Annorlunda är det med vinterölet Beste Far. Det glimrar till bland läder, snus, plommon och choklad. Trots en stor och plump karaktär har ölet en balans som en ballerina. Handklapp, julklapp.

Klart vi ska ha en amerikanare med även denna gång. Imperial stouten Storm King från Victory är mjuk och len, men samtidigt full med humlekaraktär, ett faktum som skänker ytterligare en dimension till ölet.

Utöver de här juvelerna kommer även – Baladin Café Nöel, Birra Del Borgo 25 DodiciBrewdog Victory UboatBøgedal No 424 Mørk Juleøl, De Ranke Hop Harvest 2014De Ranke Père Noël, Dupont Avec Les Bons VoeuxFounders Dark Penance Imperial Black , Fuller’s Vintage 2014, Gouden Carolus Christmas Ale, Great Divide Oatmeal Yeti, La Trappe 4-pack (Isidor, Dubbel, Tripel, Quadruppel)La Trappe Quadruppel Oak Aged Batch 17Nynäshamn Valsviken Vinterporter 2014Nynäshamn Sotholmen Extra Stout Extra Svensk Ek, Nils Oscar Winter Ed 2014Poppels Projekt 004 Mackmyra EkfatPort Brewing Santas Little HelperRulles Meilllers Voeux , Sierra Nevada Narwhal 2014, Stallhagen Historic Beer, Smuttynose Cluster’s Last StandSmuttynose Smuttonator och Van Eecke Hommelbier Nieuwe Oogst.

LOADING..