ncb_kellerbier_0002

Jag följer upp gårdagens Amber med det andra ölet som gått ur jästankarna ner i flaska från Nya Carnegiebryggeriet. Det är en kellerbier, eller zwickelbier som stilen även kallas. Ölet är en gammal tysk historia och kännetecknas av en ofiltrerad lager där jästpartiklar ofta är kvar och ger ölet dess smått disiga karaktär.

Ölet tickar in på lite högre 5,9% i alkohol och kan kort beskrivas som en söt-besk upplevelse där bröd och spannmål möter en mjuk honungssötma. Medan doften är örtigt kryddig är smaken gräsig och fruktig med mindre inslag av citrus. Med varje klunk byggs beskan upp och får tillslut ett bra klipp i humlebettet.

Kellerbier är antagligen ett mer aromtiskt, fylligare och sötare lageröl än det du är van vid. Betydligt mer smak helt enkelt, en större upplevelse. Det är tydligt att Kellerbier, precis som deras Amber, är avsett att avnjutas tillsammans med en måltid. Däremot står sig denna pjäs bättre på egna ben och är något som kan leta sig in på Hammarbybackens after-ski till soliga sommardagar vid Årstaviken.

Ölen ingår i Systembolagets sortiment för småskaligt och lokalt producerat öl. I realiteten betyder det att de finns på hyllan på Folkungagatan, Ringen, Sjöstan, Söderhallarna och Sickla.

ncb_kellerbier_0001-2

LOADING..