ncb_amberale_0001

För exakt en vecka sen kom de två första ölen på flaska från Hammarby sjöstad-baserad Nya Carnegiebryggeriet. Ölen går under de deskriptiva och lite fyrkantiga namnen Kellerbier och Amber, däremot är val av flaska och etikettdesignen snyggt och noga genomtänkt, i detta fall av byrån Pond.

Ölen ingår i Systembolagets sortiment för småskaligt och lokalt producerat öl. I butik betyder det att de finns på hyllan på Folkungagatan, Ringen, Sjöstan, Söderhallarna och Sickla.

Vi inleder med Amber, en maltig historia med en kolsyra som biter sig tag i tungan och skär genom den höga sötman. Ölet har en brödig karaktär kompletterat med karamell och kola. Från jästen kommer en mild fruktig smak som påminner om röda bär och citrus. Och även om humlen finns där får den stå tillbaka för malten i detta öl. Överraskande blir avslutet torrt och krispigt.

Amber är en bärs som för tankarna till de brittiska öltraditionerna. Något som gör det till en bra, något anonym men mångsidig matöl. Utan maten faller den tyvärr lite pladask och känns för enkel.

ncb_amberale_0002

LOADING..