PackmanLinderothOl_0001

Två av landets största litterära fanbärare inom hantverksölen, Joel Linderoth och Darren Packman, har slagit sina påsar ihop och skrivit bok. En lägesrapport om dagens hantverksöl, hur den blir till, vad den innehåller och vilka exemplar ur en given kategori som står sig lite bättre än de andra.

Öl – Smakerna, Hantverket och Stilarna upplyser och utbildar, vilket är underbart. Utbildning är extremt centralt för hantverksölens framgång. Utan kunskap om stilar, ursprung, råvaror och bryggning haltar hantverksölsrevolutionen. Utan kunskap finns bara bryggarnas godtyckliga kreerande och marknadsförarens förföriska nycker kvar.

Linderoth och Packman är två erfarna, breda och pålästa författare i ämnet och navigerar lättsamt och obesvärat genom svåra begrepp, processer och tillvägagångssätt. För den nyblivne ölentusiasten är det här en lättillgänglig bok och ett bra första referensverk.

Jag är inte så petig när det kommer till detaljer och tycker överlag att materialet i boken stämmer bra, i synnerhet om man ska se till den allmänna positiva påverkan boken har. Det gör alltså inget att det står en altbier (tekniskt sett ett överjäst öl) bland alla bärs på första uppslaget till kapitlet om lager (underjäst öl). Det viktiga är kunskapsöverföringen och här får boken full pott.

Finns det något negativt och överraskande med boken är det faktum att ett par så rutinerade herrar som Darren och Joel väljer redan omskrivna ämnen som ölstilar, historia och bryggprocess. De sticker inte med hakan helt enkelt. Vinklarna och stickspåren inom öl är oändligt många och det hade varit intressant med en ny, smalare berättelse ur den svenska modern ölkulturen. Så gör nytt och gör mer nischat. Det ser vi alla fram emot.

PackmanLinderothOl_0002

LOADING..