Dundulis_0001-2

Med öl med namn som få av oss är begåvade att kunna lägga på minnet, dundrade bryggmästare Tomas Cesevicius och kollegan Gediminas Volkas från litauiska Dundulis in på Bishops Arms i Sundbyberg. Med sig hade de 7 stycken öl och en tallrik lastad med ost, kallskuret och fritera rågbröd. Jag nämner tilltuggen av den anledningen att de spelar en viktig roll i hur man njuter av öl på litauiska. Öl och mat tas fram i harmoni och den ena blir inte den samma utan den andra.

Först ut var råglagern Dounkelis, IPAn Humu Lupu, dubbel-IPAn Dubults och havrestouten Gutstoutas, samtliga från fat.

Råglagern, en traditionell litauisk ölstil som serveras näst intill utan kolsyra, doftade förföriskt av nötkola och kaffeessens, men funkade inte lika bra i smaken. Det kan handla om en kulturkrock och ovana för stilen.

DIPAn Dubults var däremot mycket lovande. En mastig maltbas, bra beska, karamellaktigt godis, jasminté och kattpiss samsades i ett välskapt öl.

Dundulis_0001-3

Bland flaskölen lyste experimentlustan tydligt. Det ljungkryddade ölet Viržinis är ett så kallat gruitöl, helt utan humle. För dom flesta är det en ny upplevelse. Detta öl smakar jord, svamp och skogsörter. På egen hand svårforcerat, tillsammans med rökta charkuterier, riktigt trevligt.

Förutom Dubults, var dinkel-saisonen Kvietkis, det öl som gjorde starkast intryck denna afton. En lätt syrlig, jästig pjäs med rena kryddor och grapefrukt.

Allt som allt bjöd aftonen på en schysst pilgrimsresa genom Dundulis öl samt gav en första inblick i den baltiska hantverksölvärlden. Det kommer i framtiden att anlända mer öl från våra närmaste grannar på andra sidan Östersjön, det är jag helt säker på. Välkommen!

Dundulis_0002-2

LOADING..