novemberjulol2014_0005

Syran står återigen i centrum när vi nu på fredag tar oss an månadens sista nyheter bland småpartierna. Öl som åter många förknippar med dagar med fler soltimmar än där vi är nu.

Djurslövs egna stolthet, Brekeriet, har laddat jästankarna med hela två öl denna gång, den ena är Wild Pale Ale och den andra Sour Amber. Den första nämnda en frisk och syrlig sak med härlig citrusarom och mjuk humlebeska. Den andra något mer tillbakadragen i smakerna men med inslag av den funkiga husjästen Brettanomyces. Jag gillar dom båda två.

To Øl Garden of Eden luktar först gasigt i glaset men tar snabbt en vändning till det bättre i form av en massa fräsch citrus och tropiska frukter. En fin kalkighet och syra spelar mot varann stundtals. Riktigt gott. En inte lika blyg och återhållsam suröl som legat till sig i mellan 1-5 år i olika fat och jästankar är Boulevard Smokestack Series Love Child No. 4. Den känns lite omogen och är fylld med galet mycket syra/stalldofter och skiljer sig ganska mycket från tidigare versioner. Den är bra nu men kan bara bli ännu bättre.

Sist och mest otippad bland det syrliga segmentet är veteölsbryggarna G. Schneider & Sohns Tap X – Mein Eisbock Barrique. Enkelt uttryck är det deras Schneider Aventinus Eisbock som legat på Pinot Noir Barrels i över ett år. Resultat är ett väldigt speciellt och nyanserat öl fyllt med fatkaraktär som vanlij, mörka bär och mycket mycket mer. Smutta långsamt på detta öl och leta dig genom lager av olika smaker. Obs! Saknar näst intill kolsyra.

Inte alltför sällan kan amerikansk IPA som letat sig igenom Systembolagets sortiment vara ganska glåmig och olika sitt ursprungliga jag. Därför är det kul när Port Brewings dubbel-IPA Hop 15 känns pigg. Massiv humlearom och smak med inslag av kåda och träaktig citrus ligger och vilar tryggt på en fin bas av kola och kakor.

Det är alltid lika kul när ett av Sveriges bästa barleywine årligen gör entré på hyllan. Nynäshamn Bötet Barley Wine 2013 gör ingen besviken även denna gång. Denna engelska tolkning av ölet är majestätiskt maltigt, mjuk med en smygande alkohol och proppad med kola, röda bär och russin.

Utöver ovannämnda släpps även dessa öl på fredag:Amager och Jester King Danish Metal Imperial StoutAmager och Surly Todd The Axe Man IPADe Ranke Hop Harvest 2014Dugges Old AleHaandbryggeriet Norwegian WoodMikkeller Raspberry TrippelbockNorth Coast Old Stock Triple PackNynäshamn Sotholmen Extra Stout.

novemberjulol2014_0006

LOADING..